Koronaseulonnan tulosten salaamisesta nousi meteli Helsingissä – kaupunki: "Kevään laajempien testausten tuloksista kouluissa tullaan viestimään"

Helsingissä on tehty koronavirustartuntojen joukkoseulontoja kouluissa, mutta tuloksia ei kaikilta osin ole kerrottu edes asianosaisille.

Twitterissä ja muualla sosiaalisessa mediassa on puhuttanut Kallion ala-asteella tehty seulonta, jossa tilastoituja tartuntamääriä ei kuitenkaan kerrottu oppilaiden vanhemmille.

– Ymmärrän hyvin, että tulokset varmasti kiinnostavat huoltajia ja onkin hyvä arvioida tätä toimintatapaa uudestaan. Näistä kevään laajempien testausten tuloksista kouluissa tullaan viestimään. Tavoitteena pitää tietenkin olla, että huoltajilla on tietoa saatavilla, sanoo sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) HU:lle.

Helsingin kaupungin tuoreimmat tilastot altistumisista ja tartunnoista kouluissa kertovat, että Kallion ala-asteella on ajalla 29.3.–4.4 ollut yhteensä kolme tartuntaa, mutta altistuneiden jäljitys on kesken.

Eniten tartuntoja viimeisellä tilastoidulla jaksolla on ollut Vuoniityn peruskoulussa ja Roihuvuoren ala-asteessa, kummassakin on 11 todettua koronavirustapausta.

Altistujen määrä voi kuitenkin olla suuri, vaikka varsinaisia tartuntoja olisi vähän: näin on ollut esimerkiksi Pasilan, Puistolan sekä Malmin peruskouluissa, joissa on ollut useampi kymmenen altistunutta per koulu.

Vesikansan mukaan Helsingissä on koululaisten testausta on tehty jo syksyllä ja nyt viime kuukausina huomattavasti laajemmin virusvarianttien takia.

Helsingissä on vuoden alusta ohjattu kaikki varmistetulle virusmuunnokselle tai varianttiepäilylle altistuneet oireettomat koronavirustestiin, ja viikon 7 lopusta alkaen kaikki altistuneet on ohjattu koronavirustestiin. Tämä on Vesikansan mukaan osaltaan jo kohdennettua seulontaa, erityisesti tilanteissa, joissa karanteeniin on asetettu kokonaisia luokkia.

– Joukkoseulontoja on tehty paljon myös rakennustyömailla, muilla työpaikoilla ja esimerkiksi sairaaloissa ja sote-palveluiden asumisyksiköissä. Jos koulussa on useampia tartuntoja eri luokilla, jotka eivät linkity toisiinsa tai joilla ei ole todettu koulun ulkopuolista yhteyttä toisiinsa, niin tällöin on voitu päätyä laajempaan seulontaan, Vesikansa selvittää.

Apulaispormestari muistuttaa, että joukkoseulonnoista saadaan tärkeää tietoa tartunnanjäljitykseen, että johtopäätöksiä epidemiasta voidaan tehdä tarkemman tiedon perusteella.

Samaa mieltä on HS:n haastattelussa Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi, joka arvioi, että joukkoseulonta ei lähtökohtaisesti ole tiedotettava asia, vaan sillä saadaan tietoa epidemiasta.

Tietosuoja ei kuitenkaan vaadi kouluista saatujen tilastojen salaamista.

Koko maan koronavirustartunnoista kouluissa ja varhaiskasvatuksessa on koottu tietoa THL:n sivuille.

Maaliskuun loppuun mennessä kunnat olivat raportoineet THL:lle yhteensä 62 584 henkilöstä, jotka olivat altistuneet varhaiskasvatus- tai kouluympäristössä. Heistä 926 eli 1,5 prosenttia oli saanut tartunnan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut