Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

17-vuotias poika jäi maasturin yliajamaksi suojatiellä Helsingissä:  pelätylle kadulle asennetaan peltipoliisi –  "Liikenne on hyvin levotonta"

Turvallisuus: Poliisi alkaa valvoa Pakilantien nopeuksia automaattikameralla.

Pakilantiellä ajavien autojen nopeuksia yritetään hillitä peltipoliisilla, joka asennettaan Pakilan yläasteen kohdalle Kehä I:n pohjoispuolelle.

– Poliisi on kuunnellut Pakilan alueen asukkaita. Päätös kameran asentamisesta on tehty, sanoo ylikomisario Jari Kaikko Helsingin poliisista.

Kaupungin mukaan kamera on tarkoitus asentaa tämän vuoden aikana.

Poliisin tilastoista selviää, että Pakilantiellä on sattunut tänä vuonna kolme suojatiellä tapahtunutta liikenneonnettomuutta. Niistä vakavin oli tammikuun lopulla, kun 17-vuotias poika jäi maasturin yliajamaksi. Poliisi kertoo, että kuski pakeni tuolloin paikalta.

– Lisäksi on ollut useampia läheltä piti -tilanteita, sanoo Paloheinässä asuva kolmen lapsen isä Juha-Pekka Partanen.

Partasen mukaan juuri Kehä I:n liittymän seutu on yksi alueen vaarallisimpia.

Toisena ”killerinä” Partanen pitää Paloheinän Alepan risteystä. Monet lapset ja nuoret kulkevat risteyksen kautta viereiselle urheilukentälle.

– Siinä täytyy olla tosi skarppina ja jarruttaa paljon, koska jalankulkijoita ja autoja tulee yhtä aikaa monesta suunnasta. Tästä menee myös useampi bussireitti.

Länsi-Pakilassa asuva Kati Vapaarinne on oppinut ennakoimaan Pakilantien vaaranpaikat sekä kävellessä että autoillessa. Hän sanoo, että risteykset ovat kuitenkin vaikeita alueella harvemmin liikkuville.

Vapaarinne ei toivo kameroita katukuvaan.

– Inhoan tolppia.

Vapaarinne sanoo, että Pakilantien vaarallisimmat hetket ovat arkisin kello 16 aikaan. Tiukka tilanne syntyy esimerkiksi silloin, kun hän on pysäköinyt autonsa kadun varteen ja kadunpuoleisella takapenkillä istuva lapsi pitäisi nostaa ulos.  

– Silloin täytyy kytätä oikeaa hetkeä. Liikenne on hyvin levotonta ja hektistä.

Vapaarinne vierailee useita kertoja viikossa Pakilantien varrella asuvan anoppinsa luona.

– Anoppi on kiinnittänyt huomiota liian lujaa ajaviin autoihin. Täällä ajetaan kovaa ehkä sen takia, että Pakilantie on hyvin pitkä ja esteitä on vähän. Autoilijoiden pitäisi olla valveutuneempia.

Juha-Pekka Partanen toivoo Pakilantielle liikenneympyröitä.

– Ne olisivat liikennevaloja ketterämpi ratkaisu. Liikenne soljuisi, eikä tulisi nykimistä.

Pakilantielle mahtuisi hidastetöyssyjä paljon nykyistä enemmän, sanoo alueella 1980-luvulta lähtien taksia ajanut mies.

– Ainoa töyssy taitaa olla nyt Pakilantien ja Nuotiokujan risteyksessä. Eihän töyssyt kivoja ole, mutta siinä on vilkas suojatie, jonka yli lapset menevät jalkapallokentälle.

Pakilan ja Paloheinän asukkaat ovat huomanneet, että osa autoista väistää töyssyä jalkakäytävän kautta. Taksikuski vahvistaa ilmiön.

– Töyssyjä voisi olla myös Alepan risteyksessä, Teboililla ja S-marketin kohdalla. Töyssyt ovat parempia kuin liikennevalot, koska liikenne hidastuu, mutta ei pysähdy kokonaan. Liikennevaloja tarvitaan kyllä koulujen kohdalla.

S-marketin alueen suojateitä taksikuski pitää giljotiineina, koska jalankulkijat jäävät helposti pimentoon toisten autojen taakse.

– Takaa tulevat autot eivät pysähdy, vaan ajavat hanakasti läpi.

Nyt räpsyy! Tässä on Helsingin uusi sakkorysä – "Osa jatkaa melkein motarinopeuksilla"

Kaupungin mukaan Pakilantielle ei ole tulossa lähiaikoina peltipoliisin lisäksi suuria muutoksia.

– Ikäviä tapauksia on kyllä sattunut, mutta onnettomuustilastojen perusteella tilanne ei ole poikkeuksellisen paha verrattuna muihin vastaaviin katuihin, sanoo Helsingin kaupunginl iikenneinsinööri Heikki Salko.

Salko kertoo, että useamman autokaistan ylittävien suojateiden turvallisuutta on tarkoitus parantaa myöhemmin.

– Niihin voidaan lisätä keskikorokkeita tai hidastetöyssyjä. Töyssyissä on ongelma, että ne häiritsevät bussiliikennettä. Niistä aiheutuu myös melua ja tärinää ympäröiviin rakennuksiin. Parhaillaan kehitetään uusia hidasteita, jotka sopivat paremmin bussireiteille.

Pakilantiellä ei ole riittävästi tilaa kiertoliittymille. Salko sanoo, että niitä varten pitäisi lohkoa tonttien kulmia.

– Paloheinäntielle on tehty alustava suunnitelma kiertoliittymästä, mutta sille ei ole aikataulua.

Nuotiokujan töyssyn ongelmat ovat kaupungin tiedossa. Salko sanoo, että reunakivistä tehdään korkeammat, jotta oikaisu jalkakäytävän kautta ei onnistuisi.

Salko kertoo, että Pakilantien liikennejärjestelyt eivät vastaa kaupungin nykyisiä suunnitteluperiaatteita.  – Ajorata on tarpeettoman leveä, pyörätiet pitäisi erotella selkeämmin, ja sivukatujen risteyksissä pitäisi olla korotukset. Tarve muutoksille on kuitenkin katsottu sen verran vähäiseksi suhteessa moniin muihin kohteisiin, että katu ei ole toistaiseksi noussut investointiohjelmaan.

Ensimmäiset 14 nopeuskameraa useista kymmenistä ovat nyt rakenteilla Helsingin kaduille – näihin paikkoihin ne tulevat

Kulosaaren sillalla räpsyy taas – kameravalvonnalla halutaan ehkäistä megaruuhka, jonka kolari aiheuttaisi

Itäkeskuksen yliajossa joulun alla loukkaantunut äiti yhä sairaalassa – turma siirtymässä syyteharkintaan

Tuttu sakkorysä otettiin jälleen erityistarkkailuun Helsingissä – yrittäjä: "Jalankulkijoille yksi alueen vaarallisimmista"

Osaisitko itse? Tämä risteys on autokoululaisen pahin painajainen Itä-Helsingissä - ”Tulee paljon hylkyjä, kortillisetkin ajavat miten sattuu”

Meilahden pyöräonnettomuuden esitutkinta valmiina – pakettiautoilijan rikosnimike muuttui

Itäkeskuksen yliajopaikalle vaaditaan liikennevaloja adressilla