Koronavuosi vähensi liki 400 lasta Helsingin yksityisistä päiväkodeista – "Emme saaneet yhtään uutta hakemusta", sanoo lopettavan päiväkodin johtaja

Päiväkodit: Monet yksityiset päiväkodit ovat joutuneet koronan takia talousahdinkoon.

Päiväkoti Verson toinen omistaja Tarja Setälä lopettaa toiminnan haikein mielin. Päiväkoti on toiminut 11 vuoden ajan. Marjo J. Rämö

Marjo Rämö

Kaksi yksityistä päiväkotia lopettaa toimintansa Suutarilan alueella. Syy on sama: koronavuoden aiheuttama lapsikato. Toiminta ei ole enää taloudellisesti kannattavaa.

Siltamäessä sijaitsevan Päiväkoti Verson asiakaskato alkoi viime keväällä.

– Osa perheistä irtisanoi hoitosopimuksen eikä uusia asiakkaita tullut tavanomaiseen tapaan, kertoo päiväkodinjohtaja ja toinen omistaja Tarja Setälä.

Kuluneen toimintavuoden aikana päiväkodissa ollut noin 30 lasta. Parhaimmillaan lapsia oli noin 50.

Lopettamispäätöstä siivitti tieto siitä, ettei päiväkotiin saada omaa esikouluryhmää ensi syksyksi.

THL: Koulutartunnan riski on edelleen pieni – Imeväisikäisillä todettu myös vakavia koronatauteja

Setälä olisi toivonut, kaupungilta kädenojennusta tukalassa tilanteessa, esimerkiksi helpotusta vuokraan. Päiväkoti toimii kaupungin omistamassa kiinteistössä.

Tämä on äärimmäisen surullista.

Yrittäjänä Setälä kokee olevansa väliinputoaja koronatukien osalta: mikään tukimuoto ei osunut päiväkotitoimintaan. Toiminta päättyy toukokuun lopussa.

Tunnelmat ovat apeat myös päiväkoti Tenavassa Tapulikaupungissa.

– Viime keväänä emme saaneet yhtään uutta hakemusta, sanoo päiväkodinjohtaja Riitta Puskala.

Kulunut vuosi on menty sinnitellen. 25 hoitopaikan päiväkodissa on tänä vuonna ollut vain 14 lasta.

– Tämä on äärimmäisen surullista.

Kannatusyhdistyksen ylläpitämä päiväkoti Tenava ehti toimia lähes 60 vuoden ajan, aluksi Puistolan kirkon yhteydessä. Toiminta päättyy heinäkuussa.

Asiakaskadon ohella Puskala nostaa esille sen, ettei yksityisen hoidon tukea ole nostettu viime vuosina vaikka kustannukset ovat nousseet.

– Asiakasmaksuja ei voi kuitenkaan määräänsä enempää nostaa.

Yksityisten päiväkotien ahdinko on aluepäällikkö Riikka Reunasen tiedossa. Hän vastaa yksityisten päiväkotien ohjauksesta ja valvonnasta Helsingissä.

Viime helmikuussa noin 3 900 helsinkiläislasta hoidettiin yksityisessä päiväkodissa. Nyt lapsia on lähes 400 vähemmän.

– Monesta päiväkodista on tullut viestiä, että asiakasperheitä on vaikeaa saada. On päiväkoteja, joissa vielä pohditaan, jatketaanko toimintaa. Osa sanoo, että syksy näyttää helpommalta. Samaan aikaan uusia toimijoitakin on tulossa.

Reunanen uskoo lapsikadon taustalla olevan perheiden epävakaa taloustilanne. Lapsia jää kotihoitoon tai hoitopaikka haetaan edullisemmasta kaupungin yksiköstä. Yksityisten päiväkotien maksut vaihtelevat noin 300 ja 600 euron välillä. Kaupungin päiväkodeissa tulosidonnainen kuukausimaksu on korkeitaan 288 euroa ensimmäisestä lapsesta.

Kaupunki ei antanut vuokravapautusta huhti-kesäkuusta yksityisille päiväkodeille, jotka toimivat kaupungin vuokraamissa tiloissa.

– Päiväkodit pysyivät toiminnassa ja auki tuona aikana, kertoo kaupungin yritysvuokrauksen tiimipäällikkö Susanne Leppänen sähköpostitse.

– Yksityisille päiväkodeille tehtiin kuitenkin vuokrien maksujärjestelyitä ja -suunnitelmia tilanteen helpottamiseksi ja toiminnan turvaamiseksi, Leppänen kertoo.

Alle 10-vuotiaiden lasten koronatartunnat kuusinkertaistuivat – Päiväkotilapsi sairastuttaa nyt entistä useammin koko perheen

Reunanen katsoo kaupungin tukeneen yksityisiä päiväkoteja viime keväänä korvaamalla asiakasmaksumenetyksiä. Ainakin päiväkoti Versossa korvaukset hyvitettiin perheille, jotka olivat maksaneet hoitomaksua ja pitäneet lapsensa suositusten mukaisesti kotona.

Reunanen huomauttaa, että yksityisten päiväkotien esiopetusryhmä saa olla kunnallista toimintaa huomattavasti pienempi, seitsemän lasta. Näinkin pienen ryhmän kokoaminen sekä nykyinen hakujärjestelmä voivat aiheuttaa haasteita yksityisille päiväkodeille. Kun esiopetusryhmä ei toteudu, menetetään merkittävä joukko asiakkaita.

– Tässä mielessä moni pieni päiväkoti on hyvin haavoittuvainen.

Yksityisissä päiväkodeissa hoidetaan noin 9 prosenttia varhaiskasvatuksen piirissä olevista helsinkiläislapsista.

Lue lisää:

Touhula sulkee useita päiväkoteja Helsingissä – joukossa kaupungin ainoa allergiapäiväkoti

Yksityiseen päivähoitoon ei tulekaan palveluseteliä – "Nykyjärjestelmä kömpelö ja epätasa-arvoinen"

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut