Kahdessa helsinkiläiskoulussa oli maaliskuussa iso koronarypäs – kaupunki julkisti nyt Kallion ala-asteen joukkoseulonnan tulokset

Korona: Koti on lastenkin yleisin tartunnan lähde.

Kuvituskuva. Juha Poutanen
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Kahdessa koulussa Helsingissä, Käpylän peruskoulussa sekä Kallion ala-asteella, todettiin isommat koronaryppäät maaliskuussa.

Kallion ala-asteella todettiin helmi–maaliskuussa yhteensä 49 tartuntaa. Koska tartuntoja oli useammalla luokalla, päädyttiin koko koulu seulomaan. Asiasta nousi tällä viikolla kohu, sillä eräs huoltaja tiedusteli seulonnan tuloksia koulusta, eikä saanut niitä. Apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) kertoi torstaina, että avoimuutta tullaan lisäämään.

Koronaseulonnan tulosten salaamisesta nousi meteli Helsingissä – kaupunki: "Kevään laajempien testausten tuloksista kouluissa tullaan viestimään"

Kaupunki onkin nyt julkistanut seulonnan tulokset Kallion ala-asteelta. Joukkoseulonnassa kävi 225 henkilöä, oppilaita ja henkilökuntaa. Joukkoseulontaan osallistuneista neljällä todettiin koronavirustartunta, mikä on 1,8 prosenttia seulotuista. Seulonnan tulosten pohjalta asettiin aikaisempien lisäksi vielä yksi ryhmä karanteniin. Kallion ala-asteella on yhteensä 490 oppilasta.

Käpylän peruskoulussa todettiin maaliskuun aikana yhteensä 41 tartuntaa, koulussa on yhteensä 929 oppilasta.

Käpylän koulussa jäljitys valitettavasti viivästyi niinikään pääkaupunkiseudun nopeasti pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Käpylässä asetettiin laajoja karanteeneja ja kaikki altistuneet testatiin, epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo tiedotteessa.

–Jäljityksen ruuhka on onneksi saatu nyt puretuksi, ja kaikkiin ilmi tulleisiin tapauksiin ja heidän altistamiinsa on oltu yhteydessä, Isosomppi jatkaa.

– Ruuhkan aiheuttamat viiveet ovat varmasti turhauttaneet perheitä, kun arjen järjestelyt ovat vaikeutuneet. Perheissä on luonnollisesti kannettu huolta myös tartuntojen leviämisestä.

Tuoreimmat Helsingin kaupungin luvut osoittavat, että lasten koronatartuntojen määrä on kasvussa. Osaltaan tätä selittää hyvin aktiivinen testaus. Vaikka kouluissa ja päiväkodeissa on tapahtunut paljon altistumisia, jatkotartuntoja on ollut vähän.

Taudin lähteitä selvitettäessä nähdään, että oma perhe on lapselle ja nuorelle edelleen selvästi merkittävin koronatartunnan lähde. Nuorilla korostuvat oman perheen lisäksi myös koulun ja perheen ulkopuoliset sosiaaliset kontaktit.

Merkittävin syy niin lasten ja nuorten kuin koko väestön tartuntojen määrän kasvuun ovat todennäköisesti olleet aiempaa herkemmin tarttuvat virusvariantit.

Tartuntojen määrä on kasvanut alkuvuonna suhteellisesti eniten päiväkoti-ikäisillä lapsilla. Samaan aikaan heidän testaamisensa on ollut hyvin aktiivista. Sen sijaan 13–19-vuotiaiden testausmäärät ovat selvästi vähentyneet maaliskuussa.

Tartuntamäärät Helsingissä lähtivät selvään laskuun – tässä uusin koronakartta

Päiväkoti-ikäisillä perheen osuus tartuntalähteenä on tällä hetkellä (tilastot viikon 13 lopusta) suurin, 64 prosenttia ja päiväkodin 21 prosenttia.

Alakouluikäisillä merkittävin tartunnan lähde on niin ikään oma perhe (56 %), koulun osuus on 33 prosenttia. 13–15-vuotiailla oman perheen osuus on (85 %), koulut on heillä ollut tartunnanlähteenä 4 prosentissa tartunnoista.

Myös 16–19-vuotiailla perhe on merkittävin tartuntalähde (72 %), mutta tartuntoja tulee myös muista sosiaalisista kontakteista (24 %).

Hallitus julkaisee koronarajoitusten purkusuunnitelmansa perjantaina netissä – Kuka tahansa voi kommentoida

"Helsingillä on hyvä valmius rokottaa nopeasti suurempiakin määriä" – Hallitukselta odotetaan nyt kädenojennusta koronan pahimmin riivaamille alueille

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut