Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin keskustaan aukeaa torstaina jättimäinen loistohotelli: Katso, millaisia salaisuuksia VR:n vanhasta pääkonttorista paljastui –  "Tuonut mieleen Budapestin ja Berliinin vanhat hotellit"

Matkailu: VR:n vanhaan pääkonttoriin rakennettiin yksi Helsingin suurimmista hotelleista.

Helsingin keskustaa voi ihailla pian yllättävästä näkökulmasta, kun Rautatieaseman yhteyteen rakennettu Scandic Grand Central Helsinki -hotelli avaa ovensa 15. huhtikuuta. Arkkitehti Eliel Saarinen (1873–1950) suunnitteli rakennuksen Rautatiehallituksen (myöhemmin VR) pääkonttoriksi vuonna 1909 ja se on ollut aiemmin suurela yleisöltä suljettu.

– Hotellin ikkunoista voi nähdä aivan uudenlaisella tavalla muun muassa Rautatientorin, Kaisaniemen, Ateneumin ja aina Svenska Teaterniin saakka, sanoo Scandicin viestintäpäällikkö Johanna Uimonen.

Museoviraston suojelemassa rakennuksessa on säilytetty runsaasti 1900-luvun alun henkeä, kuten Eliel Saarisen suunnittelemia huonekaluja. Katoista ja seinistä on restauroitu esiin koristeellisia yksityiskohtia, jotka ovat olleet katseilta piilossa vuosikymmeniä.

Sisustusarkkitehti Jaakko Puro on suunnitellut sisustuksen lisäksi hotellia varten moderneja sohvia ja pöytiä. Sisustukseen kuuluu myös Paavo Tynellin 1950-luvun ja Heikki Turusen 1980-luvun valaisimia.

Viisikerroksisen hotellin uudisosa on rakennettu Kaisaniemen puiston puolelle. Sisäpihalle uusi rakennus näkyy puoliympyrän muotoisena.

– Aikaisemmin piha oli parkkipaikkana, nyt siihen tulee lämmin katettu lasiterassi, Uimonen kertoo.

Noin 500:n huoneen hotelli on yksi Helsingin suurimmista. Uimonen sanoo, että moni hotellissa jo vieraillut on yllättynyt sen ”massiivisuudesta”.

– Hotellin pisin käytävä on 159 metriä pitkä. Se on todennäköisesti Suomen pisin hotellikäytävä.

Rakennus on arkkitehtuuriltaan jugendia. Sisustuksessa ja koristeellisuudessa on silmiinpistävä ero skandinaaviseen minimalismiin verrattuna.

– Huoneissa on käytetty Eliel Saarisen tyyliä kunnioittavia vahvoja väriä.  

– Vanha rakennus ja sen henki ovat tuoneet ihmisille mieleen muun muassa Budapestin ja Berliinin vanhat hotellit.

Uimonen uskoo, että hotelli on houkutteleva kohde staycation-lähilomalle.

– Staycation-lomailijat ovat valmiita varaamaan paremman huoneen saadakseen esimerkiksi kylpyammeen, saunan tai moottoroidun sängyn, jota kodissa ei välttämättä ole.

VR:n pääkonttorissa työskennelleet ovat myös kiinnostuneet hotellista.

– Asiakkaat ovat kysyneet, voivatko he varata huoneen, joka on samalla kohdalla kuin oma, vanhempien tai isovanhempien vanha työhuone. Olemme selvittäneet oikeaa kohtaa muun muassa ikkunoista näkyvien rakennusten avulla, Johanna Uimonen kertoo.

VR:n pääkonttorissa työskennelleet ovat myös kiinnostuneet hotellista.

– Asiakkaat ovat kysyneet, voivatko he varata huoneen, joka on samalla kohdalla kuin oma, vanhempien tai isovanhempien vanha työhuone. Olemme selvittäneet oikeaa kohtaa muun muassa ikkunoista näkyvien rakennusten avulla.

Eurooppalaisten keittiöiden ruokaa tarjoileva ravintola Brasserie Grand ja Bar G avataan myöhemmin koronatilanteen salliessa.