Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Toivotaan, että kuullaan asiasta ajoissa" – Uusia terasseja tulossa kesäksi Helsinkiin, mutta niiden avaamisen ajankohta on vielä kysymysmerkki

Terassit: Uutta on terassin perustamisen keskustassa liikepaikkojen eteen mahdollistava kesäkatukokeilu.

Terassikauden aloitusajankohta Helsingissä tulevan kesän osalta on vielä epävarma.

– Muutamia laajennushakemuksia ja uusia terasseja on jo tullut. Varmaankaan kaikki eivät ole vielä hakeneet lupia epävarmasta rajoitustilanteesta johtuen, kertoo asukas- ja yrityspalvelupäällikkö Antti Mäkinen.

Laajennuslupia ovat hakeneet kaupungin kanssa terassisopimuksen vuosille 2016–2021 solmineet kahvila- ja ravintolayrittäjät. Voimassa olevia sopimuksia on tällä hetkellä 360.

– Valtaosa terasseista sijoittuu kantakaupungin alueelle, missä ihmisiä on eniten liikkeellä. Toivottavaa olisi, että uusia terasseja ja kokeiluja sijoittuisi myös kantakaupungin ulkopuolelle, Mäkinen jatkaa.

Uusia terasseja tulee ainakin Kaartinkaupunkiin kesäkatukokeilun ja Kasarmitorin terassin myötä.

Helsinkiläisten pubien jääpalat tutkittiin: Niistä löytyi yllättävän paljon bakteereita – lisäksi jääpalakoneista likaisia oli yli kolmasosa

Kesäkatukokeilussa Esplanadin ja Kasarmitorin ympäristöön sekä Lyypekinlaiturille kesäkuussa avattavalle Helsinki Biennaali -paviljongille yrittäjillä on mahdollisuus perustaa liikepaikkansa eteen terasseja.

– Kesäkatukokeilu näkyy muun muassa tapahtumallisuuden lisäämisenä ja parkletteina, Mäkinen sanoo.

Käytännössä 1–2 parkkiruutuun on mahdollista perustaa kesäksi terassi.

Näin herkkusuu selviytyy, kun ex tempore -illalliset jäivät tauolle – HU kysyi hyvän ruoan ystäviltä 3 kysymystä

Laajentumislupia tullaan Mäkisen mukaan myöntämään viime kesän malliin eli lähes poikkeuksetta lupa myönnetään, mikäli sitä on haettu.

– Siellä missä viime kesänäkin oli poikkeusterasseja, niin niitä pyritään jatkamaan, jos vain yrittäjällä on halua jatkaa.

Viime kesänä terassin laajentumislupia haki 36 yrittäjää. Kaupungin tekemässä kyselyssä 94 prosenttia terassin perustaneista tai sitä laajentaneista yrittäjistä vastasi kesän jälkeen haluavansa jatkaa toimintaansa myös tulevana kesänä.

Väkevien nauttiminen väheni eniten ja viinien juominen nousi – korona ja rajoitukset puraisivat alkoholin kulutukseen

Hakaniemen kauppahallin Hallikahvilan pitäjä Arto Engblom odottaa kahvilansa neljännen terassikauden alkamista.

– Meidän piti alkujaan avata jo pääsiäisenä. Katsotaan koska saadaan avattua. Toivotaan, että kuullaan asiasta ajoissa, ettei päivää ennen.

Kahvilalla on kauppahallin edustalla 40 terassipaikkaa. Yrittäjä uskoo, että asiakkaat kaipaavat jo terassille pääsyä. Niin myös yrittäjä

– Myynti tulee meille kahvilatuotteista, mutta terassi on tärkeä. Jos turisteja on, niin se auttaa meitä, koska ulkomaiset turistit ostavat alkoholia, mutta usein autolla liikkeellä olevat kotimaiset eivät, yrittäjä tähdentää.

Hakaniemen, kuten muidenkin kauppahallien edustalla olevia sekä Teurastamon terasseja ja alueita hallinnoi Tukkutori. Toimitusjohtaja Elina Siltanen sanoo olevansa odottavalla kannalla. Muun muassa terassien vuokrasopimukset ovat vielä tekemättä.

– Nyt ollaan aika tyhjän päällä, koska odottelemme hallituksen päätöksiä.

Tukkutorin puolelta lupa tullaan myöntämään mahdollisimman nopeasti, kun hallitus on myöntänyt luvan niiden avaamiseen ja määritellyt alkuun todennäköisesti rajoitetut aukioloajat.

Terassit ovat saaneet olla auki kello 23:een. Tarjoilu päättyy iltakymmeneltä.

Keittokirjailija kokkaa itse, sillä tilatussa ruoassa hinta ja laatu eivät kohtaa – "Minulla ei ole edes mikroaaltouunia"

Senaatintorilla viime kesänä ollut jättiterassi siirtyy tulevaksi kesäksi Kasarmitorille. Ravintolahaku käynnistettiin viime viikolla. Paikkoja eivät voi hakea viime kesänä Senaatintorilta paikan saaneet. Tavoitteena on pitää terassi auki 12.6.–15.8. Asiakaspaikkoja tulee noin 560.

Kulttuuri- ja viihdealan ahdinko jatkuu tänäkin vuonna – yritysten liikevaihto on romahtanut ja tappiot nousevat jopa 700 miljoonaan euroon

Helsinkiin tulee täysin uudenlaisia "hotelli helpotuksia" – kuva: "Kaunis ja siisti rakennus"