Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

USU: Kuntavaalien tulosta ei haluta kytkeä hallituksen jatkamiseen – yhden puolueen kannattajat ovat toista mieltä

Enemmistö suomalaisista ei pidä kesäkuun kuntavaaleja äänestyksenä hallituksen luottamuksesta.

Uutissuomalaisen USU-gallupissa 61 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että kuntavaalien tuloksen ei pitäisi vaikuttaa Sanna Marinin (sd.) hallituksen jatkamiseen nykyisessä kokoonpanossa.

Vastakkaista mieltä oli 19 prosenttia vastanneista, ja 20 prosenttia ei osannut sanoa mielipidettään.

Vastaajille esitettyä kysymystä taustoitettiin mainitsemalla, että osa puolueista on pyrkinyt tekemään kuntavaaleista vaalit, joissa mitataan hallituksen luottamusta.

– Puolueista perussuomalaiset on pitänyt esillä ajatusta, että kuntavaaleissa ollaan kaatamassa hallitusta. Koko väestön keskuudessa sillä ei näytä olevan kovin suurta kannatusta, kommentoi Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari USU-gallupin tulosta.

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kyselyyn vastanneiden joukossa poikkeuksellisen selvästi. Heistä 66 prosenttia on sitä mieltä, että kuntavaalien tuloksen pitäisi vaikuttaa hallituksen jatkoon. Näin ajattelevien kannattajien osuus on perussuomalaisilla lähes kolme kertaa suurempi kuin millään muulla puolueella.

– Perussuomalaiset olisi gallupien mukaan suurin puolue eduskuntavaaleissa, joten kannattajat voivat nähdä sen potentiaalisena pääministeripuolueena. He myös kokevat eniten antipatiaa nykyistä hallitusta kohtaan, arvioi Jyväskylän yliopiston valtio-opin professori Mika Ojakangas Uutissuomalaiselle.

Ojakankaan mukaan vaaleja voi politisoida eri suunnista, mutta se ei tarkoita, että olisi juridisesti mahdollista vaikuttaa yksillä vaaleilla toisiin vaaleihin.