Jonttu, 34, käytti amfetamiinia ensimmäisen kerran lapsena – tulee ensi kesänä tutuksi Helsingin metron matkustajille: "Uskomme, että läsnäolomme tuo turvallisuutta"

Päihteet: 34-vuotiaalla Jontulla on pitkä huumehistoria. Nyt hän sai työn metroasemia kiertävänä Huudikoutsina.

Valokuvan perusteella 34-vuotiasta Jonttua ei arvaisi mieheksi, joka on käyttänyt amfetamiinia 13-vuotiaasta saakka.

– En ole näyttänyt pahalta, tavanomaiselta käyttäjältä, Jonttu sanoo puhelimessa.

Ulkonäkö on yksi on syy, miksi Jonttu sai istua rauhassa metroasemilla, vaikka käytti kaduilla huumeita.

– Mutta jos seuraan tuli kuka tahansa käyttäjältä näyttävä, meidät ajettiin pois.

Tällä hetkellä Jonttu on Irti Huumeista ry:n työssä, jonka tarkoituksena on ohjata asemilla hengaavia huumeidenkäyttäjiä hoidon piiriin. Samalla yritetään vähentää huumeidenkäyttäjiin kohdistunutta pelkoa ja lisätä turvallisuuden tunnetta metroasemilla. Tavoitteena on vähentää stigmaa eli käyttäjiin kohdistunutta negatiivista leimaa.

– Sua syrjitään kaikessa. Käyttäjä häädetään asemalta, vaikka hän ei olisi tehnyt mitään häiritäkseen. Käyttäjät riehuvat asemilla hyvin harvoin, jos koskaan. Yleensä humalaiset riehuvat, Jonttu kertoo.

Emme puutu väkivaltatilanteisiin, mutta uskomme, että läsnäolomme rauhoittaa ja luo turvallisuutta.

Kun koronatilanne sallii, Jonttu ja viisi muuta Huudikoutsia alkavat kiertää päivittäin metroasemia koko Helsingin alueella. He keskustelevat erityisesti huumeidenkäyttäjien kanssa.

– Annamme pienen eväspussin ja infovihkon, jossa kerrotaan mistä saa yöpymispaikan ja lämpimän aterian. On helpompi kohdata, kun on jotain jaettavaa. Emme puutu väkivaltatilanteisiin, mutta uskomme, että läsnäolomme rauhoittaa ja luo turvallisuutta, kun tulemme tutummiksi.

Huudikoutseiksi on valittu ihmisiä, joilla on kokemusta päihteiden käytöstä tai rikollisesta elämäntavasta irrottautumisesta. Heidät tunnistaa asemilla musta-pinkeistä työasuista.

Päihteitä käytetään Helsingin metroasemilla yhä näkyvämmin. Myös yleinen levottomuus on lisääntynyt koronavuoden aikana, selviää Irti Huumeista ry:n tekemästä verkkokyselystä.

Häiriökäyttäytymisen jälkeen helsinkiläisiä huolestuttaa metrossa eniten huumeiden käyttäjät sekä huumekauppa.

Jonttu sanoo, että erityisesti nuorten amfetamiinin käyttö on lisääntynyt Helsingissä korona-aikana räjähdysmäisesti.

– Amfetamiinin käytön taustalla on muun muassa yksinäisyys. Ihmiset eivät näe toisiaan.

Jonttu on ollut korvaushoidossa viiden vuoden ajan.

– Aikaisemmin kävin aamuisin korvaushoidossa, menin sieltä A-kiltaan koko päiväksi ja tulin kotiin nukkumaan. Se rytmi piti mut kuivilla.

Kun korona sulki esimerkiksi A-killan, Jontun elämältä putosi pohja.

– Viime vuonna tuli retkahdus ja aloin käyttää amfetamiinia. Syynä oli yksin oleminen ja masennus. Oli helpompi olla piripäissään kuin selvinpäin. Kun kerroin, että olen menettämässä asuntoni, sain lopulta apua ja lääkitystäni muutettiin.

Lisääntyvän yksinäisyyden Jonttu on huomannut myös Irti Huumeista ry:n chatista, jossa hän auttaa eri-ikäisiä ihmisiä.

– Nuorimmat ovat yläkouluikäisiä. Siinä työssä tuntee konkreettisesti auttaneensa.

Huumeiden korvaushoito muuttaa helsinkiläisen omakotitaloalueen viereen – naapureille järjestetään infotilaisuus

"Jos Oodin vessoista tuli huumeluola, niin mitäköhän näiden tolppien alle muodostuu" – Murskapalaute arkkitehtien visioille: näin kaupunki kommentoi Helsingin ytimen suunnittelua

Asunnottomien kriisikeskukselle hulppeat tilat tyhjäksi jääneestä ravintolasta Itä-Pasilassa, naapurit seuraavat valvontakameroista – "Arvasin, että tulee riesaa"

Poliisi on huolissaan: Lapset ja nuoret käyttävät etenkin kannabista yhä enemmän – nuorten osuus huumekuolemista nousi selvästi viidessä vuodessa

Petri varasteli kaupoista sisäfileitä ympäri Helsinkiä ja rahoitti niillä huumeidenkäyttönsä: "Sekoilu olisi voinut loppua paljon aikaisemminkin" – Helsingin poliisi pysäyttää nyt nuorten rikoskierteen uudella tavalla

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut