Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakäänne asuntokaupassa +24% – "Voi sanoa että kaikki isompi kiinnostaa tällä hetkellä", suosituimpiin hakusanoihin nousi uusi yllättäjä

Asuntomarkkinoiden iso koronakäänne on totta, kertoo asuntojen myynti- ja vuokraussivusto Oikotie.

Nyt trendinä ovat isot asuinneliöt. Kyse ei ole enää vain omakotitalo- tai rivitalotrendistä, vaan kaikkien oman pihan sisältävien talotyyppien suosio lentää tällä hetkellä aivan uudella tasolla.

Omakotitaloja etsittiin Oikotieltä maaliskuussa 24 prosenttia enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Paritaloja ja rivitaloja etsittiin 22 prosenttia enemmän. Myös isojen asuntojen suosio on noussut selkeästi.

– Ilmiön taustalla ovat tietysti koronapandemian työelämään ja vapaa-ajanviettoon aiheuttamat muutokset, mutta samalla kyse on siitä, mitä suomalaiset asunnoltaan ja asumiseltaan lopulta toivovat. Koronakriisin taloudelliset vaikutukset näkyvät muuttoliikkeenä poispäin keskustoista, mutta se ei suoraan selitä isojen neliöiden ilmiötä. Ihmiset myös kaipaavat tilaa ja pihaa, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen sanoo tiedotteessa.

– Voi sanoa, että kaikki isompi kiinnostaa tällä hetkellä. Nyt tämä ei ole enää vain esimerkiksi omakotitalotrendi tai rivitalotrendi, vaan käynnissä on selkeä kokonaisvaltainen liike, Leinonen lisää.

Isojen neliöiden ilmiö ei tarkoita maallemuuttoa, vaan ennen kaikkea muuttoliikettä keskusta-alueilta laitakaupungeille sekä isommista kaupungeista pienempiin.

– Pääkaupunkiseudulla on mielenkiintoinen tilanne. Helsingistä ja Espoosta muutti viime vuonna ihmisiä pois tulomuuttoa enemmän. Se on hyvin poikkeuksellista nykyisen kaupungistumiskehityksen aikana. Sen sijaan Vantaa ja pääkaupunkiseudun kehyskunnat ovat olleet korona-ajan muuttovoittajia. Halu isolle tilalle näkyy myös kaupunkiasumisessa. Neliöasuntoja etsittiin Oikotieltä nyt maaliskuussa 25 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten ja kolmioita 21 prosenttia enemmän, Leinonen kertoo.

– Muuttotappiosta riippumatta asuntojen menekki on Helsingissä ja Espoossa suurta. Se johtuu siitä, että alueella asuu viime vuoden poikkeuksellisesta käänteestä huolimatta paljon ihmisiä, sekä siitä, että korona-aikana asuntoja ei ole ollut myynnissä tavalliseen tapaan.

Asumismukavuuteen panostaminen näkyy asuntojen koossa, pihoissa ja sisustamisessa. Oikotien viimesyksyinen kyselytutkimus kertoi, että 70 prosenttia suomalaisista arvostaa omaa pihaa nyt enemmän kuin ennen koronapandemiaa. Erillinen työhuone on olennainen joka kolmannelle. Oma sauna on tärkeä joka toiselle.

Varsin yllättäen uima-allas nousi maaliskuussa Oikotien asuntopalvelun 6. suosituimmaksi hakusanaksi.

Suomessa on tällä hetkellä käynnissä myös suuri kesämökki-ilmiö. Oikotiellä kesämökki-hakujen määrä kasvoi tänä maaliskuussa peräti 30 prosenttia viime maaliskuuhun verrattuna. Hauissa korostui erityisesti oma ranta.

– Suomalaisten kova halu hankkia kesämökkejä on samaa ilmiötä kookkaiden talotyyppien korostumisen kanssa. Nyt kaivataan omaa tilaa, rauhaa ja rantaa. Kevät on totta kai jokavuotinen kesämökkisesonki, mutta nyt on selkeä buumi. Omistusmökkien haut Oikotiellä ovat nousseet 30 prosenttia ja hakujen määrä vuokrattavissa loma-asunnoissa on kasvanut 53 prosenttia, Leinonen toteaa.

Asunnot-palvelun tämän hetken arvokkaimpien mökkien hinnat ovat 2,5–3 miljoonaa euroa. Suosituimpien hinnat ovat 50 000–150 000 euroa.