Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juho Pajunen on kauppamies neljännessä polvessa – myy nyt bageleita ja käsityöoluita uutuusravintolassa Kampissa

Ravintola: Juho Pajunen on kauppamies neljännessä polvessa.

Annankadun uusin ravintolatulokas löytyy porttikongista, johon kaikki eivät osaa edes kurkistaa sisään. Rohkea yritys keskellä koronasulkua on ollut auki nyt runsaat kolme viikkoa.

Kiinnostuksesta kertoo, että murtomieskin ehti käydä kuokkimassa. Onneksi hälytyslaitteet oli saattu päälle viikkoa aiemmin, ja keikka tallentui turvakameraan. Voro napattiin pihasta.

Yeastie Boin perustivat juomien maahantuojana toiminut Juho Pajunen ja BW Restaurantsissa työskennellyt Johanna Nelson. Aiemmin samassa ravintolatilassa oli koronakonkurssiiin kaatunut vegeravintola OmNam.

Nyt liikeidea on käsityöoluet ja -virvoitusjuomat sekä bagelit. Niistä suosituimmaksi on osoittautunut Harlem bodega, jossa on suomalaisesta jauhelihasta tehty pihvi, jalapenoa, cheddaria ja spicy majoa.

Annankatua ei usein mielletä Helsingin tärkeiden ravintolakatujen joukkoon, vaikka syytä olisi – Muistatko nämä julkkistenkin suosimat paikat?

Bageli, mikä bageli? Alunperin puolanjuutalainen idea on kiertänyt Amerikan kautta takaisin Eurooppaan aivan samaa rataa kuin pizzakin. Johanna Nelson löysi ne ollessaan töissä Edinburghissa.

Supisuomalaisittain bageli on vesirinkeli, jonka tunnetuin valmistaja oli aikoinaan Lahden Vesijärvenkadun ja Kolkankadun kulmassa toiminut Viipurilainen kotileipomo. Rinkelillä oli juurensa keskiaikaisessa kauppakaupungissa.

Nelson on siis oikeastaan herättänyt henkiin hyvin perinteisen ruoan, vaikka nykysuomalainen tunteekin bagelit lähinnä ulkomaanmatkoiltaan Berliinistä, New Yorkista tai Lontoosta.

– Kun kuulimme tästä paikasta, Johanna kysyi minua mukaan. Työnjako on tämä: Minä hoidan juomat ja salin. Johanna hoitaa keittiön, Pajunen kertoo.

He ovat vuokralaisina samassa talossa toimivalla Helsingin joogakoululla. Kun sulku loppuu, asiakaspaikkoja avautuu sisällä 44 ja ulkona 20. Ravintolalla on 5,5-prosenttisten alkoholijuomien ulosmyyntilupa.

– Aika pientähän se on, 10–20 pulloa päivässä, Pajunen kuvaa tätä alkoholilain suomaa myönnytystä.

Sen sijaan ruokapuolella on ollut kiirettä. Noutoasiakkaiden ja kuljetuspalvelun suhde on yhtenä päivänä 60/40 ja toisena 40/60.

– Tilanne on meille hyvä. Olen kuullut, että muilla kuljetuspalveluiden osuus saattaa olla jopa 80 prosenttia. Tällä suhteella saamme paremmat katteet, Pajunen toteaa.

Toistaiseksi he tekevät töitä kahdestaan tiistaista lauantaihin. Kun ajat selkiintyvät, on aika miettiä myös ulkopuolisten palkkaamista.

– Josko joskus olisimme auki myös sunnuntaisin. Tapahtumaluontoisesti.

Nyt juomat tulevat muun muassa Diamond Beveragesilta ja Olarin Panimolta.

– Koska mulla on maahantuontihistoriaa, haluaisin tuoda jotain myös itse.

Pajunen myi oman maahantuontiyrityksensä BarBäk Importsin Diamondille ja jäi aluksi töihin sinne erikoisalanaan tisleet ja oluet. Päämiehistä suurimmat olivat amerikkalaisia.

Itse hän on neljännen polven kauppamies. Padasjoelta kotoisin oleva Pajusen isän isoisä Edvard Pajunen perusti ensimmäisen puotinsa Helsinkiin 1918 harjoitettuaan sitä ennen liiketoimia muissakin kaupungeissa. Juhon isä on Helsingin taannoinen ylipormestari Jussi Pajunen, joka sukulaisineen myi Alepa-ketjun HOK-Elannolle. 1987.

BW Restaurantsissa Farangin, Gaijinin ja Brondan jälkiruokakeittiössä työskennellyt Nelson ei tehnyt varsinaisesti bageleita, mutta ilahdutti niillä omalla vapaa-ajalla ystäviään, jolloin nämä patistivat: mikset ryhtyisi tekemään. Nyt se on sitten totta.

Helsinkiin kasvoi 8 ravintolan "burgerisuora" – uusin paikka haluaa trendiketjuksi

Ruokalähettifirma paljasti koronavuoden hittiannokset Helsingissä – uusin trendi on vodkalla maustettu mättö

Näin herkkusuu selviytyy, kun ex tempore -illalliset jäivät tauolle – HU kysyi hyvän ruoan ystäviltä 3 kysymystä