Annankatua ei usein mielletä Helsingin tärkeiden ravintolakatujen joukkoon, vaikka syytä olisi – Muistatko nämä julkkistenkin suosimat paikat?

Annankadun William K. oli aikansa olutlegenda. Sen sisusti Elannolle "Kalaravintolat" perustanut Juha Lehto. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Kampin kauppakeskuksesta alkava ja melkein Ullanlinnaan yltävä Annankatu on aina ollut Helsingin tärkeitä ravintolakatuja, vaikkei sitä sellaiseksi ole mielletty. Sitä pitkin ei kuljeta päästä päähän kuten samansuuntaista Fredaa. Sen pätkivät poikkikadut, kuten Roba ja Uudenmaankatu, ovat olleet ravintolailmiöitä.

Mutta katsotaanpa! Esimerkiksi 2000-luvun alussa baarimestari Timo Siitosen isännöimä A21 oli Helsingin ehdoton ”Cocktail-Mekka”. Siitosen bisnekset ovat nyt muualla, ja paikalta löytyy Gianjot ”Dollar” Singhin Gate A21 – suljettu koronan takia, kuten niin moni muu seurusteluravintola.

Etniset tulivat kadulle varhain. China oli yksi pääkaupungin ensimmäisiä kiinalaisia 1980-luvun alussa. Ravintola Lappi toi pororuoat ja matkailueksotiikan. Monal edustaa Intiaa, Haru + Japania, El Rey Meksikoa ja Mo Bar & Eatery marokkolaista ruokaa ja musiikkia.

Mo'ta ennen Annankadun Uudenmaankadun kulmalla liikeidea vaihtui tiuhaan, kun siinä käväisivät Motellet, Uggla ja Pumpkin.

Juho Pajunen on kauppamies neljännessä polvessa – myy nyt bageleita ja käsityöoluita uutuusravintolassa Kampissa

1980-luvulla näillä liepeillä toimi Kultaisen Härän pystybaari, johon luikahdettiin huoltoasemalle johtavasta porttikongista. Varsinaisen Härän tilalle tuli Sakke Järvenpään suunnittelema Leningrad Cowboys -ravintola vuonna 2000.

Samassa talossa ehti pyörittää SF-baaria Sari Paanala, joka tunnettiin yhtenä Matti Nykäsen ex-puolisoista. Ravintola siirtyi Sedu Koskiselle 2004.

Suomen ainoana heteroystävällisenä homobaarina tunnettu Lost & Found lopetti viereissä talossa 2011.

Mainostoimistoguru Kim Heiniön "Why join the navy when you can be a pirate" edusti aikansa sykettä alle puolitoista vuotta. Steve Jobsia nimessään lainaillut baari tarjoili kahvia, smoothieita ja käsityöoluita.

Annan Pub kadun itäpäässä oli alan miesten mesta jo 1970-luvulla: kotiruokaa ja A-olutta karuhkossa ympäristössä – vanhaa Punavuorta ennen rakennemuutosta.

Sitä seurasi Elannon kolmas William K., joka oli pitkään oluenharrastajain ykköspaikka. HOK-Elannon luovuttua, tuli tilalle lyhytikäiseksi jäänyt Oluthuone Lehto ja nyt Rööperin Hopstop.

Yksi pysyvimpiä kivijalkoja on ollut Ison Roobertinkadun ja Annankadun kulmassa toiminut Kotipizza, joka on toiminut ketjun perustamisesta alkaen.

"Kaikki pienet snägärit ovat kuolemassa" – Raipen grilli myy nyt porilaisia Kaivopuistossa ja yrittäjän mukaan ainakaan asiakaspulasta ei nakkikioskien katoaminen johdu

Helsingin keskustaan aukeaa torstaina jättimäinen loistohotelli: Katso, millaisia salaisuuksia VR:n vanhasta pääkonttorista paljastui –  "Tuonut mieleen Budapestin ja Berliinin vanhat hotellit"

Kaupunki oikoo nyt Jollaksen kartanon ympärillä vellovaa kohua – "On todella harmi, jos tästä syntyi väärinkäsitys..."

Keittokirjailija kokkaa itse, sillä tilatussa ruoassa hinta ja laatu eivät kohtaa – "Minulla ei ole edes mikroaaltouunia"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut