Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Kaikki pienet snägärit ovat kuolemassa" – Raipen grilli myy nyt porilaisia Kaivopuistossa ja yrittäjän mukaan ainakaan asiakaspulasta ei nakkikioskien katoaminen johdu

Palvelut: Grillikioskien määrä on pienentynyt Helsingissä, vaikka kysyntää perinteiselle snägärille olisi. Kaivohuoneen kylkeen avautui Raipen Grilli.

Aurinkoisessa Kaivopuistossa ihmiset nauttivat kevätkeleistä. Kävelylenkin ohessa Max Wuori ja Pasi Tuuri piipahtavat Kaivohuoneen kyljessä sijaitsevalle Raipen Grillille.

He ovat tulleet juuri sopivaan aikaan huikopalalle, sillä pian grillin ympäristöön on kerääntynyt runsaasti uusia asiakkaita. Turvaväleistä pidetään kiinni.

Wuori tilaa perinteisen porilaisen, Tuuri on vesilinjalla.

– En viitsinyt kauheasti raskaampaa tilata, jotta jaksaa vielä kävellä. Muutama kaveri on käynyt tässä ja kehunut. Itse en ole aiemmin käynyt, vaan tämä on ensimmäinen kerta, Wuori kertoo.

Tapio Sademies katsoi Kauppatoria ikkunastaan 40 vuoden ajan ja kertoo nyt mikä meni pieleen – jyrähtää grillikioskin häätämisestä ja "merimaiseman pilaamisesta"

Sekä Wuori että Tuuri ovat sitä mieltä, että tusinasnägäreitä on tarpeeksi, mutta hyviä kioskeja kaupungista uupuu. Helsingin Uutiset on aiemmin kertonut muun muassa Kauppatorin ja Asema-aukion snägärien häädöistä.

– Ehdottomasti pitäisi olla enemmän. Ne ovat paljon vähentyneet. On aika valitettavaa, että niiden toimeentulo on laitettu jäihin, koska kaupunki ei antanut niille enää vuokrasopimuksia. Kaikki pienet snägärit ovat kuolemassa. Kunnon snägäri on aina ihan loistava homma, Tuuri sanoo.

Samaa mieltä on Raipen Grillin toimitusjohtaja Antti Raunio. Hän kuvailee grillikioskien olevan ”häviävä luonnonvara”, jonka hän halusi elvyttää henkiin Helsingissä.

Kaupunki häätää 5 grilliä Helsingin keskustasta: Tonin kioski on este kovaa ajaville pyöräilijöille – "Päätös tuli ihan pommina"

Vuodenvaihteessa kaupunki jätti ilman uutta vuokrasopimusta kioskit Kauppatorilla, Asema-aukiolla, Kalevankadulla, Kolmensepänaukiolla ja Kaivohuoneeen parkkipaikalla. Syitä olivat muun muassa grillivaunun tuoma este kevyelle liikenteelle ja valmisteilla olevat asemakaavamuutokset sekä näköhaitta merimaisemalle.

– Se on kamala sääli. Selvästi niille on kysyntää edelleen, Raunio miettii nakkikioskien joutumista ahtaalle.

Ensimmäinen Raipen Grilli avattiin syyskuussa Lappeenrantaan. Helsinkiin se saapui maaliskuun lopussa samaan grillivaunuun King Kebabin kanssa. Avajaiset oli suunniteltu jo viime vuoden puolelle, mutta koronasulkujen vuoksi niitä lykättiin.

Helsinki aikoo häätää Kauppatorin ainoan nakkikioskin – Tyrmistynyt yrittäjä: "On sanottu, että grilli pilaa merimaiseman"

Kaivohuoneen ruokavaunussa on kokeiltu erilaisia pikaruokakonsepteja, mutta perinteinen snägäri vei voiton. Avajaisviikon viikonloppuna tuotteet loppuivat kesken.

– Meille oli aika iso yllätys, miten hyvin tämä lähti liikkeelle. Ihan rehellisyyden nimissä jäimme täysin junan alle. Sain lähteä tukkuun sunnuntaiaamuna hakemaan lisää tavaroita, jotta saatiin jonkilainen setti kasaan sille päivälle, Raunio kertoo.

Raipen Grilli on auki yöaikojen lisäksi myös päivällä. Siitä on jo kehkeytynyt monien työmiesten lounaskohde, mutta myös paikalliset asukkaat ovat olleet Raunion mukaan hyvillään.

Toistaiseksi Raipen Grillin valikoimassa ei ole vegaanisia tuotteita, mutta ne ovat tuotekehityksessä.

Moni on kysynyt Rauniolta, onko grillikioski vastaisku trendikkäille street food -ruokarekoille. Hän ei kuitenkaan näe asiaa vastakkainasettelun kautta.

– Jokaiselle hampurilaiselle on paikkansa. Rakastan Naughty Burgeria, mutta toisaalta tykkään käydä myös McDonald’sissa. Sitten ihan oma aikansa on suomalaiselle snägäriburgerille.

Mättöpaku, pihvipirssi, safkafiude, nakkiainen... Lukijat antoivat hersyviä nimiä ruokarekalle – kiistelty sana voitti

"Vuosi on ollut katastrofaalinen" – Kauppatori on kuin haamu entisestä: Helsinki suunnittelee uutta yhtiötä pelastamaan torit ja kauppahallit

Useita ruokarekkoja hylättiin hankeen suositulla parkkipaikalla Helsingissä – "Niihin on murtauduttu ja niitä on sakotettu"

Helsingin ydinkeskustaan pettynyt ruokarekka iski kultasuoneen lähiössä – asukkaiden rahankäyttö löi yrittäjän ällikällä: "Ihan älytön!"