Janne Rintala lopetti päivätyönsä rautakaupassa ja takoo nyt hittejä muun muassa Arttu Wiskarille ja Erika Vikmanille – "Suomalaisia on alkanut kiinnostaa taas perinteisempi musiikki"

Musiikki: Laulujen tekeminen on rankkaa työtä, Janne Rintala sanoo.

Järjetön työmäärä. Noihin kahteen sanaan säveltäjä, sanoittaja Janne Rintala kiteyttää työnsä ja etenemisensä hittikappaleiden sanoittajaksi.

Rintala palkittiin äskettäin Teoston Vuoden musiikintekijä -tunnustuspalkinnolla. Hän on siis se mies, joka on monien Arttu Wiskarin hittien takana. Viimeisin niistä on Tässäkö tää oli.

Rintala ja Wiskari ovat myös Espoon Olarinluomassa toimivan Mökkitie Records -tuotantoyhtiön perustajia ja omistajia. Heidän yhtiökumppaneitaan ovat Olli Saksa ja Mika Laakkonen.

Mökkitie Records perustettiin tukemaan ja edistämään Arttu Wiskarin uraa, mutta nykyään töitä tehdään muidenkin artistien kanssa. Arttu Wiskarin albumin lisäksi työn alla ovat nyt Erika Vikmanin, Dannyn ja Mira Luodin albumit ja tietysti singlejä.

Helsinkiläisellä musaopella on yli 70 000 TikTok-seuraajaa – "Ehkä olen siellä sellainen tuttu ja turvallinen aikuinen"

Yhdeksi hittien syntymisen syyksi Janne Rintala sanoo sen, että hän uskalsi jättää työt rautakaupassa ja ryhtyä päätoimiseksi musiikintekijäksi.

Vaikka Rintala on työskennellyt alalla vuosia, huippusuosio on tullut aika hiljattain. Hän on saavuttanut sen yhdistämällä tarinankertomisen synnyinlahjaan sinnikkään treenaamisen, tuhannet toistot.

Kuulijan pitää kokea, että tämä olisi voinut tapahtua minulle.

Biisien kirjoittamisen Rintala aloitti jo teini-ikäisenä.

– Lapsuudenkodissani soi aina iskelmä, minut on aivopesty siihen, Rintala naurahtaa.

Rintalan innoittajina ovat olleet sellaiset tekijät kuin Eppu Normaali ja Yö. Oman jälkensä ovat jättäneet Junnu Vainion ja Gösta Sundqvistin tekstit. Vaikutuksen ovat tehneet myös sellaiset hittikoneet kuin Abba, Roxette ja Queen.

– Muutama vuosi sitten rap, edm ja tekno olivat valtavirtaa. Nyt suomalaisia on alkanut kiinnostaa perinteisempi ja musikaalisempi musiikki ja minä teen juuri sellaista, Rintala arvioi.

Työtahti on kova. Rintala sanoo, että melodiat ja aiheet pyörivät mielessä 24 tuntia vuorokaudessa.

– Joka päivä tehdään uusi laulu tai jatketaan keskeneräistä projektia.

– Puolet onnistumisistani olen tehnyt yksin ja toinen puoli on syntynyt niin, että kaveri on ollut mukana sävellyspuolella.

Nykyään niin muodikas co-writing, jolloin samaa laulua tekee 5–6 ihmistä, ei ole Rintalan juttu.

Itä-Helsinkiä hehkuttava artisti laukoo suorat sanat nuorison merkkivaateilmiöstä: "Jos et ole huumekauppias, niin..."

Suomalaiselle laulujen sanat, sellaiset joissa on sanomaa, ovat tärkeitä.

– Samaistuttavuus on tärkeää. Kuulijan pitää kokea, että tämä olisi voinut tapahtua minulle, Rintala sanoo.

– Laulun tekeminen on vaatturin hommaa. Kuuntelen artistin juttuja, mietin missä hän elämässään menee, suodatan sitä ja kirjoitan hänelle tekstin, Rintala kuvaa työtapaansa.

Erika Vikmanin hitti Syntisten pöytä on yhden päivän työn tulos. Arttu Wiskarin Suomen muotoisen pilven alla -hitistä tarvittiin 5–6 versiota ja kuukausien työ ennen kuin se oli kypsä julkaistavaksi.

Cheek auttoi Ilta Fuchsin alkuun – 24-vuotias artisti kirjoittaa ja säveltää nyt toista albumia: "Olen lopettanut listasijoituksiin tuijottamisen"

Rintalan mukaan suomalaiset haluavat kuunnella sellaista musiikkia, josta välittyy aitous. Melodian ja tekstin pitää sopia artistille ja kuulijan maailmankuvaan.

Janne Rintala sanoo vuosien saatossa miettineensä paljon sitä, millainen musiikki menee läpi. Viime vuosina on kaivattu syvällisempiä tekstejä. Korona-aikana teksteihin on tullut perhekeskeisyyttä, lämpimiä arvoja ja ripaus uskonnollisuuttakin.

Palkinto

Suurin tunnustus

Teosto jakaa Vuoden musiikintekijä -palkinnon tunnustuksena erityisistä ansioista monipuolisen iskelmämusiikin tekijänä.

Teosto on musiikintekijöiden, säveltäjien ja kustantajien tekijänoikeusjärjestö.

Rintalan mukaan se on maan korkein huomionosoitus kevyen musiikin tekijälle, koska Emma-gaalassa ei palkita sanoittajia.

Janne Rintalan tekemät kappaleet ovat olleet viime vuosina säännöllisesti Suomen kuunnelluimpien kappaleiden joukossa.

Erika Vikmanin hitit Syntisten pöytä ja Euroviisuihin pyrkinyt Cicciolina ovat Rintalan käsialaa.

Teoston Vuoden musiikintekijä -tunnustuspalkinto jaettiin nyt neljättä kertaa.

Pauli Hanhiniemi paljastaa, miksi lukuisia hittibiisejä tuottanut yhteistyö Olli Lindholmin kanssa loppui – "Olli omaksui yritysjohtajan elkeet"

Mariska päätyi terapiaan ilmastoangstin vuoksi jo teini-iässä – "äitikin alkoi miettiä onko kaikki muumit laaksossa"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut