Suomen penkkipunnerruksen ykkönen treenaa ahdistuksen takia nyt omassa olohuoneessaan – Emmeth Törrönen, 23, kokee että lajiliitto on sysännyt hänet sivuraiteelle

Urheilu: Vantaalainen Emmeth Törrönen on muunsukupuolinen.

Emmeth Törrösen tavoitteena on klassisen penkkipunnerruksen naisten avoimen luokan maailmanennätys. Johanna Erjonsalo

Matti Hannula

Raudat kolisevat rivitalon päätyhuoneistossa Varistossa. Olohuoneeseen on rakennettu kisatasovarusteltu punttisali.

– Ahdistuneisuuden vuoksi kotona harjoitteleminen on tällä hetkellä ainoa vaihtoehto, sanoo klassisen penkkipunnerruksen moninkertainen arvokisamitalisti Emmeth Törrönen.

– Sosiaaliset voimat hupenevat työpäivän aikana tyhjiin. En pystyisi enää sen jälkeen menemään toiseen sosiaaliseen tilanteeseen, Vaisala Oyj:ssä laaduntarkastajana työskentelevä Törrönen kertoo.

– Onneksi minulla on hyvä työpaikka ja työporukka.

Sen jälkeen kun Törrönen oli runsas vuosi sitten muuttanut etunimensä Emmethiksi ja puhunut avoimesti muunsukupuolisuudestaan, kirjoitti lajiliiton oma lehti edelleen hänestä hänen vanhalla nimellään, vaikka hän itse oli pyytänyt käyttämään jutussa Emmeth-etunimeä.

Vuosi sitten Törrösen seura jätti hänet ilmoittamatta klassisen voimanoston SM-kisoihin, mikä sulki samalla portit MM-kisoihinkin, joita ei tosin koronan vuoksi lopulta pidetty. Törrönen vei ilmoittautumishässäkän Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

– Sekin lienee syynä siihen, että liitto on sysännyt minut sivuraiteelle. Vaikka ajoin omia oikeuksiani.

Monia mestaruuksia saavuttanut huippu-urheilija vaihtoi nimensä: "En halua olla mies tai nainen, vaan aidosti minä"

Pääsiäismaanantaina 23 vuotta täyttänyt Törrönen muistelee ahdistuneisuusoireidensa ilmenneen jo yläasteikäisenä.

– Masentunut olin ollut sitäkin aiemmin.

Kun Törrönen itse pyrkii tekemään kaikkensa karistaakseen mielenterveydellisiä ongelmiaan, hänestä tuntuu, että lajiympäristö tekee parhaansa pitääkseen hänet henkisessä kuilussaan.

Liitto ei myöskään nimennyt Törröstä viime vuoden parhaaksi penkkipunnertajaksi, kuten oli tehnyt sitä ennen monta vuotta putkeen, vaikka hän oli taas Suomen ranking-ykkönen.

Kotona harjoitteleminen on klassisen penkkipunnerruksen moninkertaiselle arvokisamitalistille Emmeth Törröselle tällä hetkellä ahdistuneisuuden vuoksi ainoa vaihtoehto. Johanna Erjonsalo

Törrönen ei koe olevansa mies eikä nainen, mutta biologisesti hän on nainen ja kilpailee naisten sarjassa. Vuosi sitten Törrönen poistatti rintansa. Ensisijainen syy oli perinnöllinen syöpägeeni.

– Operaation myötä olen enemmän sinut itseni kanssa. Kelpaan itselleni juuri tällaisena.

Törrönen on syntynyt Vantaalla, mutta asui pitkään Sipoossa ja edusti IF Sibbo-Vargarnaa.

Viime kesänä hän muutti avomiehensä, kahden kissansa ja kahden kaninsa kanssa Varistoon. Törrösen seura on nykyisin Pietarsaaren Voimailijat.

– Halusin pysyä suomenruotsalaisten urheiluseurojen keskusjärjestön SFI:n alla, vaikken olekaan kaksikielinen. SFI on aina tukenut minua kaikessa.

Törrönen kilpailee myös yleisurheilussa lajeinaan kuulantyöntö ja kiekonheitto. Yleisurheilussa hänen seuransa on Esbo IF.

Sukupuolineutraalit nimet yleistyvät nyt, kun sukupuolten moninaisuudesta keskustellaan – Neo, 5, sai etunimensä Matrix-elokuvasta: "Neo lienee niin lähellä Leoa, että sitä kukaan harvemmin ihmettelee"

Viime syksynä Törrönen nosti klassisen penkkipunnerruksen +84-kiloisten sarjan avoimen luokan Suomen ennätykseksi 130 kiloa.

– Kisoissa en ole kaapista ulostuloni jälkeenkään tuntenut oloani ulkopuoliseksi. Naiset tuntuvat muutenkin suhtautuvan tähän asiaan ymmärtävämmin.

Klassisessa voimanostossa ei käytetä avustavia varusteita kuten esimerkiksi penkkipunnerruksessa kovempia tuloksia mahdollistavaa paitaa.

Voimanosto-organisaatioita on useampia. IPF:n (Kansainvälinen voimanostoliitto) alaisen Suomen Voimanostoliiton kisoissa kilpailevia testataan säännöllisesti. Niin sanotussa pro-toiminnassa saa vapaasti käyttää dopingaineita.

– Minä kilpailen siis SVNL:n alaisuudessa, Törrönen korostaa.

– Se on yksi testatuimmista lajiliitoista Suomessa.

Vanhoillislestadiolaisuuden taakseen jättänyt Ville Asikainen, 21, tiesi jo teini-ikäisenä haluavansa drag-artistiksi – ”Vanhemmilla oli sulateltavaa”

Koronan aiheuttaman arvokisatauon vuoksi Törrönen on toissavuoden saavutustensa myötä sekä hallitseva Euroopan mestari että maailmanmestari alle 23-vuotiaissa.

Vuonna 2018 Törrönen voitti avoimen luokan MM-kultaa. Juniorisarjoissa hän on nostanut kymmeniä maailmanennätyksiä.

Nyt tavoitteena on klassisen penkkipunnerruksen naisten avoimen luokan maailmanennätys. Siihen Törrösellä on matkaa painoluokasta riippuen 10–20 kiloa.

– Urheilussa pitää olla aina tavoitteita. Nyt ahdistaa koronankin vuoksi. Välillä tuntuu epätoivoiselta, kun tavoitteet siirtyvät. Palaakohan elämä muutenkaan enää normaaliksi? Törrönen pohtii.

Marjaanalta, 14, amputoitiin lähes koko jalka – mutta hän saavutti sen, mihin aniharva suomalainen pystyy

Euroopan toiseksi nopein nainen asuu Mellunmäessä – kiinnitti naapureiden huomion jo pihapeleissä

Ville Tuomi, 31, ohjaa hittilajia Vallilassa – Kurssit ovat niin suosittuja, että työviikko on tehty usein 3 päivässä

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut