Nasima Razmyar vaatii yhä rokotteiden nopeampaa alueellista painottamista – harmittelee myös maahanmuuttajien huolimattomuutta maskin käytössä ja kokoontumisissa

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) muistuttaa, että Helsingissä on eletty tiukempien rajoitusten alla kuin muualla Suomessa. Johanna Erjonsalo
Karri Kannala

Karri Kannala

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) vaatii edelleen koronarokotteiden voimakkaampaa ja nopeampaa alueellista painottamista pääkaupunkiseudulle.

Toissa viikolla Razmyar kritisoi hallitusta rokotesuunnitelman vesittämisestä ja viime viikolla hän penäsi hallitukselta exit-suunnitelmaa, jossa Helsinki avataan koronarajoituksista samaa vauhtia muun Suomen kanssa.

– Helsingin ja helsinkiläisten syyllistäminen on kohtuutonta. Mediasta on joutunut lukemaan ikäviä kommentteja – jopa maakuntien kansanedustajat ovat puhuneet siitä, että on helsinkiläisten vastuuttomuutta, että koronan ilmaantuvuus on täällä suurempi. On fakta, että koronaa on kaikkialla maailmassa eniten siellä, missä väestötiheys on korkein. Lisäksi Suomen rajaliikenne kulkee pääasiassa pääkaupunkiseudun kautta.

– Pääkaupunkiseudulla on eletty tiukimpien mahdollisten rajoitusten alla kauemmin, kuin missään muualla Suomessa. Rajoitukset ovat tietysti välttämättömiä, mutta inhimillinen hintakin on ollut kova. Työttömyys on kasvanut ja nuorten pahoinvointi lisääntynyt. Valtaosa ihmisistä pitää tiukasti kiinni rajoituksista ja monet ovat olleet vuoden verran tapaamatta juuri ketään. Ikäihmisiinkin tämä on osunut meillä pahemmin kuin muualla, päähallituspuolueen helsinkiläispoliitikko täräyttää.

"Helsingillä on hyvä valmius rokottaa nopeasti suurempiakin määriä" – Hallitukselta odotetaan nyt kädenojennusta koronan pahimmin riivaamille alueille

Maahanmuuttajilla koronaa on todettu suhteellisesti selvästi kantaväestöä enemmän. Helsingissäkin tartunnat ovat painottuneet erityisesti kaupungin itäisiin osiin, joissa maahanmuuttajaväestön osuus on suurempi. Tähän Razmyar näkee muutaman syyn.

– Monet maahanmuuttajat käyvät töissä, joissa etätyö ei ole mahdollista ja perheet ovat suuria. Tämä vaikuttaa ilmaantuvuuteen.

– Osittain on varmaan kyse myös huolimattomuudesta. Tämä on näkynyt muun muassa siinä, että on kokoonnuttu esimerkiksi ostoskeskuksissa isommissa porukoissa tai kuljettu julkisissa paikoissa ilman maskia.

– Vastuuttomuutta on joka porukassa, mutta iso osa maahanmuuttajistakin on toiminut vastuullisesti. Luulen, että myös kulttuuriset seikat vaikuttavat. Tiedän, että monelle maahanmuuttajataustaiselle perheestä eristäytyminen on paljon vaikeampaa. Isovanhempia ei haluta jättää yksin ja esimerkiksi kuoleman kohdatessa perhettä ihmiset haluavat olla toistensa tukena fyysisesti, Razmyar selittää.

Syyksi siihen, että rokotteiden alueellinen painottaminen viivästyi ja kohtasi paljon vastustusta, Razmyar nimesi jo aiemmin keskustan aluepolitiikan, vaikka hänen oma puolueensa pitää hallussaan muun muassa sekä pääministerin, että perhe- ja peruspalveluministerin salkkuja.

– Minusta tämä on kysymys, josta ei pitäisi tehdä poliittista, vaan luottaa asiantuntijoihin. Tällaisen ei pitäisi edes olla mikään edunvalvontakysymys. Kohdistin kritiikkini keskustaan, koska heidän keskeiset poliitikkonsa ilmaisivat kantansa julkisuuteen. Osa aika ärhäkkäästikin. Niissä kommenteissa kuului selvästi aluepolitiikka.

– Hallitus toki päätti alueellisesta painotuksesta, mutta toteutus on venymässä toukokuulle. Toivotaan, että se edelleen nopeuttaa yhteiskunnan avaamista ja vähentää vakavia sairastumisia.

Päätoimittaja Kannala: Korona lisäsi vastakkainasettelua Uudenmaan ja muun Suomen välillä – rokotteista kiinni pitäminen inhimillistä

Suomalaista koronarokotetta kehittää uusi yhtiö – Rokote voi antotapansa vuoksi olla tehokkaampi kuin nyt markkinoilla olevat

Rajapyykki ylitetty: Miljoona suomalaista on saanut koronavirusrokotteen

Sputnik-rokote voitaisiin ottaa käyttöön Suomessakin – Marin: "Tässä ei ole kyse politiikasta"

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut