Päiväkotien toimintaa on jouduttu osin supistamaan – varhaiskasvatusjohtaja harmittelee työntekijän kokemusta vanhemmille "valehtelusta"

Varhaiskasvatukseen on osallistunut suurin piirtein sama määrä lapsia korona-aikana kuin ennen koronaakin. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo/Arkisto
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Varhaiskasvatuksen työtekijä purki Helsingin Uutisten mielipidekirjoituksessa (HU 7.4.) tuntojaan päiväkotien tilanteesta. Hän kertoi muun muassa työolojen raskaudesta ja siitä, että hän varhaiskasvatuksen opettajana joutuu jopa valehtelemaan vanhemmille, ettei tiedä ryhmän koronatartunnoista.

Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas sanoo ymmärtävänsä varhaiskasvatuksessa työskentelevien huolen ja myös jaksamisongelmat.

Joudumme päiväkodissa valehtelemaan vanhemmille

– Korona on vaikuttanut monella alalla työhön. Helsingin päiväkodeissa on tehty hyvin tärkeää työtä koronakriisin eturintamassa, Järvenkallas kiittää.

Hänen mukaansa, vaikka tartuntaketjujen jäljityksessä on ollut viiveitä, se ei tarkoita lasten huoltajille valehtelua.

– On kurja tunne, jos kokee, että joutuu valehtelemaan. Siitä ei nähdäkseni kuitenkaan ole kyse, vaan siitä, että emme voi kertoa toisten terveystietoja. Emme myöskään voi kertoa päiväkodin tartunnoista, ennen kuin ne ovat epidemiologisesta toiminnasta vahvistettu, sillä muuten tilanne voi johtaa väärinkäsityksiin. Tilanne on siltä osin haastava, Järvenkallas myöntää.

Korona on aiheuttanut haasteita myös päiväkotien sijaisjärjestelyille. Henkilökunta joutuu pienissäkin oireissa nyt olemaan pois ja altistumisesta aiheutuvat karanteenit tuovat oman lisänsä. Henkilökunnan siirtoja eri yksiköiden välillä on myös pyritty välttämään. Samaan aikaan lapsia on ollut varhaiskasvatuksen piirissä lähes sama määrä kuin normaaliaikanakin.

Järvenkallas kertoo, että kuluvana keväänä on ollut tilanteita, joissa yksittäisten päiväkotien aukioloaikoja on jouduttu supistamaan.

– Tällöin olemme yhteydessä perheisiin ja kerromme tilanteen. Tarvittaessa tarjoamme varhaiskasvatuksen muualla tai siirrämme henkilöstöä.

Lakisääteisenä palveluna kunnallinen päiväkoti ei vain voi laittaa ovia säppiin. Koska tartuntatilanne vielä pari viikkoa sitten näytti pahemmalta kuin nyt, kaupunki teki päätöksen perua varhaiskasvatuksen kerhot huhtikuulta.

– Kevyin perustein tällaista päätöstä ei tehty, mutta koska tilanne näytti huolestuttavalta niin tämä tehtiin, jotta saadaan päiväkotien toiminta pidettyä pyörimässä.

Koronavuosi vähensi liki 400 lasta Helsingin yksityisistä päiväkodeista – "Emme saaneet yhtään uutta hakemusta", sanoo lopettavan päiväkodin johtaja

Tällä hetkellä tartuntatilanne näyttää jo hieman paremmalta, mutta Järvenkallas muistuttaa, että tilanteen ennakoiminen on haastavaa.

Varhaiskasvatuksen jo ennen koronaa tiedossa olleista rekrytointivaikeuksista Järvenkallas sanoo, että töitä on tehty hartiavoimin ja kaupunki suhtautuu asiaan vakavasti. Palkkoja on muun muassa nostettu ja tälle vuodelle on varattu rahaa henkilöstön palkitsemiseen.

Kahdessa helsinkiläiskoulussa oli maaliskuussa iso koronarypäs – kaupunki julkisti nyt Kallion ala-asteen joukkoseulonnan tulokset

Koronaseulonnan tulosten salaamisesta nousi meteli Helsingissä – kaupunki: "Kevään laajempien testausten tuloksista kouluissa tullaan viestimään"

Lähihoitajille 30 e/kk, palomiehille 100 euroa – Näin Helsinki jakaa palkankorotuksia tänä vuonna, lääkäreille kertaluonteinen palkitseminen

"Tämä on selviytymistaistelua" – Helsinkiläisopettajat kertovat työstään koronan keskellä ja moittivat kaupungin kangertelevaa tiedonkulkua

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut