Rempallaan olevan 70-lukulaisen ostarin uudistamista suunnitellaan Koillis-Helsingissä – samalla lähtee uimahalli

Uudistus: Siltamäen ostoskeskusalueen omistajat päättävät kevään aikana, haetaanko uudistushankkeelle kaavamuutosta. Uimahalli ei sisälly luonnokseen.

Suunnitelmat Siltamäen ostoskeskuksen ja sen lähialueen uudistamiseksi ovat edenneet luonnosvaiheeseen.

Luonnosten mukaan nykyisen päiväkodin tontille rakennettaisiin kolme 6–7-kerroksista asuintaloa.

Nykyisen ostoskeskuksen ja sen pysäköintialueelle tulisi 5–6-kerroksisia asuintaloja, pysäköintihalli ja liiketiloja.

Uusia asuinneliöitä alueelle tulisi kaikkiaan noin 17 000 – 18 000 neliötä, mikä tarkoittaisi noin 250 uutta asuntoa.

Liiketilaneliöitä tulisi hieman nykyistä vähemmän. Luonnoksessa on osoitettu tilat yhdelle päivittäistavaraliikkeelle ja muun muassa kioskille, apteekille, kahvilalle ja ravintolalle. Uimahallia luonnoksessa ei ole.

Koronavuosi vähensi liki 400 lasta Helsingin yksityisistä päiväkodeista – "Emme saaneet yhtään uutta hakemusta", sanoo lopettavan päiväkodin johtaja

Kyse on luonnoksesta, joka on laadittu alueiden omistajien toimeksiannosta asemakaavamuutoksen hakemista varten. Omistajatahojen on tarkoitus tehdä kevään aikana päätöksiä siitä, haetaanko kaavamuutosta.

– Olen optimistinen. Siltamäessä on ymmärretty, että jotain täytyy tehdä, sanoo Planest Oy:n konsultti Antti Pirhonen.

– Nyt on suunnitelma, johon voi ottaa kantaa.

Vanhimmat osat ostoskeskuksesta ovat vuodelta 1971. Remontoinnin ja tilojen järkevämmän käytön tarve on ilmeinen. Esimerkiksi entinen päiväkoti piha-alueineen on ollut pitkään tyhjillään ja ränsistynyt pahoin.

Pirhonen on selvittänyt alueen uudistamista lähes kolmen vuoden ajan.

– On tutkittu erilaisia vaihtoehtoja, miten ostoskeskus voidaan vaiheittain uudistaa ja selvitetty, mitä se tulisi maksamaan ja mitä rakennusliikkeet olisivat siitä valmiita maksamaan.

Koillis-Helsingissä suunnitellaan koulu-uudistuksia, huoli heräsi pienistä ala-asteista – "Lähtökohta on, että kenenkään koulumatka ei ole yli kahta kilometriä"

Ostoskeskusalueen omistustilanne on melkoinen sillisalaatti. Ostoskeskuksen omistaa Siltakeskus Oy, jota omistaa muun muassa Helsingin kaupunki tyhjillään olevan päiväkotikiinteistön osalta. Omistajia ovat myös seurakuntayhtymä, SOK ja muutamat yksityiset tahot.

Pysäköintialueen taas omistaa Siltamäen Huolto ja sitä taas omistaa seitsemän lähialueen asunto-osakeyhtiötä. Siltamäen Huolto on myös yksi Siltakeskus Oy:n omistajista.

– Tässä on haettu mallia, jossa rakennusoikeus, joka näille kummallekin maa-alueelle (ostoskeskus ja pysäköintialue) kohdentuu, jaettaisiin siten, että päästäisiin suunnittelemaan ja rakentamaan mahdollisimman vapaasti.

Maanalaisia pysäköintitiloja ei voida toteuttaa johtuen maaperän laadusta ja rakentamisen kustannuksista. Autopaikkavaatimukset ovat Siltamäessä korkeat. Ne syövät liiketilaneliöitä.

Pirhonen tietää, että ostarin uimahalli on lähiasukkaille tärkeä. Maksajaa sille ei vain ole uudistuksessa löytynyt.

Näin uudistus etenisi

Rakentaminen alkaisi aikaisintaan 2023

Mikäli omistajatahot päättävät hakea asemakaavamuutosta, se voitaisiin jättää loppukesästä.

Siitä alkaisi asemakaavan muutostyö, joka käynnistyy osallistumis- ja arviointisuunnitelmalla. Siinä yhteydessä tutkitaan muun muassa kaavamuutoksen vaikutuksia ja kuullaan osallisia.

Mikäli poliittiset päättäjä hyväksyisivät asemakaavamuutoksen, rakentaminen voisi alkaa arviolta aikaisintaan 2023.

Ostoskeskus-alueen uudistaminen on tarkoitus toteuttaa siten, että liiketiloissa toimiville yrityksille ei tule toimintakatkoksia. Myös kaikki tarvittavat pysäköintipaikat olisivat käytössä rakennusvaiheen ajan.

Koillis-Helsinki saa viimein oman maauimalan – ensimmäiset suunnitelmakuvat julki

Helsinkiin halutaan lisää mehiläispesiä – Aarne Reunala on ruokkinut hyönteisiä kerrostalon pihalla Lauttasaaressa jo vuosia

Tapaninvainion asukkaiden historiaryhmä matkailee alueen juurille – Kuuluisa papukaija muistetaan tien nimessä

Malmin maauimala on vasta alkusoittoa – Helsinkiin tulossa täysin uusi uimahalli

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut