Perusopetuksessa 40 prosenttia helsinkiläisoppilaista tarvitsee koronakriisin myötä aikaisempaa enemmän tukea, on kaupunki laskenut.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti tiistaina esittää kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle 17,5 miljoonan euron ylitysoikeutta kuluvan vuoden budjettiin, jotta koronan ja etäopiskelujaksojen aiheuttamia oppimisvajeita voidaan purkaa.
Rahaa kohdennetaan varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen pienentämiseen, perusopetuksessa samanaikaisopetuksen lisäämiseen ja psykologi- ja kouluvalmentajapalveluihin sekä toisella asteella muun muassa opinto-ohjaukseen sekä ammatillisesta koulutuksesta pudonneiden tavoittamiseen.
– Pidän päätöstä erittäin perusteltuna, vaikka ylitysoikeuden hakeminen jo tässä vaiheessa vuotta on poikkeuksellinen toimi. Poikkeuksellisia ovat nimittäin olleet myös oppilaiden ja opettajien kohtaamat haasteet. Korona on vaikuttanut monin tavoin juuri nuoriin: etäopetusjakso on venynyt pitkäksi, oppimisvajetta on syntynyt ja myös mielenterveyden haasteet, esimerkiksi yksinäisyyden kokemukset, ovat lisääntyneet koululaisilla ja opiskelijoilla, toimialan apulaispormestari Pia Pakarinen (kok.) kertoi Facebookissa.
– Helsingin tilinpäätöksessä kaupungin tulos oli 234 miljoonaa euroa suurempi kuin talousarviossa ennakoitu ja verotulojen pienentyminen (koronakriisin vuoksi) näkyy vasta tänä ja ensi vuonna, Pakarinen totesi ja jatkoi, että säätöjen kohdistaminen lapsiin ja nuoriin olisi tässä tilanteessa kohtuutonta.
Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta totesi että jos valtio vuonna 2021 suuntaa kunnille koulutukseen tarkoitettuja uusia korona-avustuksia, tulee niillä vahvistaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan resursointia.
Kaupungin tulos oli 234 miljoonaa euroa suurempi kuin talousarviossa.