"Lapset ryöstävät vaatteita toisensa päältä, ei tässä mitään uutta ole", sanoo poliisi rikosilmiöstä – Lauttasaaren puukkoryöstöstä epäilty 16-vuotias on "poliisin vanha tuttu"

Nuoret: Poliisi on edennyt puukkoryöstön tutkinnassa, jossa epäilty on 16-vuotias.

Lauttasaaressa sunnuntai-iltana tapahtuneen törkeän ryöstön selvittely on kuluvalla viikolla jatkunut asianosaisten kuulemisella.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi keskiviikkona teosta epäillyn 16-vuotiaan pojan, joka nuorisoryhmän rikoskomisario Marko Forssin mukaan ei ole helsinkiläinen.

– Epäilty on poliisin vanha tuttu. Poika on kiistänyt anastaneensa kuulokkeita tai pitäneensä puukkoa hallussaan, mutta myöntänyt olleensa paikalla. Kuulosteluita suoritetaan edelleen, joten kokonaistilannetta ei pysty vielä avaamaan.

16-vuotias pojan epäillään uhanneen puukolla 3–5 poikaa Pajalahden koulun pihalla sunnuntaina noin kello 20. Pojat ovat poliisin tietojen mukaan lauttasaarelaisia nuoria. Saaliikseen 16-vuotias sai kuulokkeet ja rahaa.

– Anastetun rahan osalta puhutaan korkeintaan muutamasta sadasta eurosta. Kuulokkeet ovat siinä mielessä tyypillinen varastamisen kohde, koska ne on helppo myydä eteenpäin, Forss sanoo.

Itä-Helsinkiä hehkuttava artisti laukoo suorat sanat nuorison merkkivaateilmiöstä: "Jos et ole huumekauppias, niin..."

Poliisin mukaan osapuolet eivät tunteneet toisiaan. Teon jälkeen 16-vuotias poistui paikalta. Asiasta on tehty rikosilmoitus. Tapausta tutkitaan törkeänä ryöstönä.

Samoin aikoina epäillyn ryöstön kanssa Lauttasaaressa toisaalla tapahtui nuorisoporukan hyökkäys, jossa porukka tai osa siitä yritti juosta paikalla olleiden nuorten perässä. Forssin tietojen mukaan tapauksesta ei ainakaan vielä ole kirjattu rikosilmoitusta tai sähköinen ilmoitus on vasta matkalla nuorisorikoksia selvittelevän Forssin pöydälle.

– Tämä toinen tapaus on meillekin vielä pimeän peitossa, että mitä on tapahtunut. Emme ole vielä ehtineet tutkia asiaa, joten en osaa sanoa miten ne liittyvät toisiinsa.

Mitä rauhallisena kaupunginosana tunnetussa Lauttasaaressa nyt tapahtuu?

– Tämä on mutu-tuntumaa, mutta meille se ei näyttäydy mitenkään erikoisena paikkana rikostilastojen valossa. Silloin tällöin on jotakin, mutta vähemmän Lauttasaaressa yleensä mitään tapahtuu.

Halla-aho: Rivipoliisit kertovat aivan toisenlaisesta todellisuudesta kuin viralliset tiedotteet – Näin poliitikot kommentoivat jengiväkivaltaa

Mediassa on tällä viikolla nostettu esille niin sanottu roadman-ilmiö, johon kuuluu pukeutuminen tietynlaisiin kalliisiin vaatteisiin, kuten lenkkareihin, vöihin, takkeihin, koruihin ja toppaliiveihin. Roadman tarkoittaa brittienglannissa kadunkulkijaa, joka ansaitsee palkkansa tekemällä rikoksia.

Forss varoo yhdistämästä tapauksia mihinkään nuorten pukeutumistyyleihin.

– Meidän tiedossa ei ole, että näillä olisi yhteyttä. Tämä on median esille nostama asia. Nuoret pukeutuvat miten pukeutuvat. Se ei meidän tutkintaamme vaikuta.

16-vuotiasta poikaa epäillään törkeästä ryöstöstä, uhkaili puukolla ja jahtasi myös muita nuoria Lauttasaaressa

Nuorten ryöstelyssä ja sen tavoissa ei sinänsä ole poliisille mitään uutta.

– Yleisesti ottaen sen tiedämme, että lapset ryöstävät vaatteita toisensa päältä. Ryöstöjä on tapahtunut useita vuosia. Ei tässä mitään uutta ole, Forss jatkaa.

Forss sanoo, että vaatteiden ryöstäminen on suhteellisen tuore ilmiö.

– Parisen vuotta vasta tällaisesta on havaintoja, Forss sanoo.

Poliisin nuorisorikoksia tutkiva ryhmä on viimeisen vuoden aikana työllistetty.

Tutkittavana on ollut vaikeasti tutkittavia ja työläitä tapauksia, kuten Koskelan teini-ikäisen pojan kuolemaan johtanut tapaus ja Alppipuiston joukkoryöstön yritys sekä Kannelmäen törkeä ryöstö, jossa epäillyt ovat 14–15-vuotiaita. Kolme pojan epäillään hakanneen, potkineen ja uhkailleen ikätovereitaan puukolla ryöstön yhteydessä.

"Rahatukoilla fleksataan sosiaalisessa mediassa" – HU haastatteli nuoria Itiksessä, Gabriel, 18: "Muutaman vuoden sisällä tilanne pitäisi Suomessakin saada hallintaan"

Rikostilastojen valossa nuorten tekemät rikokset eivät ole lisääntyneet. Tänä vuonna nuorten tekemiä ryöstön yrityksiä, ryöstöjä ja törkeitä ryöstöjä on kirjattu Helsingissä 16. Viime vuoden vastaavaan aikaan määrä oli 17.

Forssin mukaan kirjattujen ilmoitusten määrä ei kuitenkaan kerro koko totuutta tilanteesta tai edes rikoksentekijöiden määrästä.

– Tämä ei kerro sitä, kuinka paljon epäiltyjä jutussa on. Tämä on ainoastaan tapausten määrä.

Yhdessä jutussa saattaa olla useita epäiltyjä.

Juttua muokattu 19.4.: Lisätty Forssin kommentti, jossa hän sanoo, että vaatteiden ryöstely on pari vuotta vanha ilmiö.

Lähes 2 600 rikosta jätettiin viime vuonna tutkimatta Helsingissä tai tutkinta keskeytettiin – nämä ovat rikostyypit, joissa helpoimmin pääsee pälkähästä

Helsinkiläisnuorten tekemien vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti – silti vain noin joka seitsemäs jää poliisin haaviin

Alaikäisten epäiltyjen määrä henkirikoksissa tai niiden yrityksissä hyppäsi kovaan nousuun – "Selvittämätön mutta selvä muutos"

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut