Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Liikuntaharrastukset ulkona avautuvat 20-vuotiaille ja sitä nuoremmille – maskisuositusta ei laajenneta alakoululaisiin

Ohjattu liikuntaharrastustoiminta ulkona voidaan avata ensi maanantaina 19. huhtikuuta 20-vuotiaille ja sitä nuoremmille.

Asiasta linjasi torstaina pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä, jonka mukaan avaaminen koskee kaikkia muita kenttiä paitsi luonnonnurmia, joita avataan sitä mukaa kun kentän nurmi on käyttöä kestävässä kunnossa.

Kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa voidaan järjestää ohjattua harrastustoimintaa vain vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneille.

Koordinaatioryhmän mukaan kaikki lasten ja nuorten harrastus- ja toimintamuodot on toteutettava ilman lähikontakteja.

Kasvomaskin käyttöä koronakoordinaatioryhmä suosittelee kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa sisätiloissa kodin ulkopuolella.

Pääkaupunkiseudun kaupungit linjasivat, ettei tässä vaiheessa ole tarvetta maskien käytön laajentamiselle alemmille kouluasteilla. Maskeja 6-11 -vuotiaille on aiemmin suositellut Helsingin ja Uudenmaan (Hus) vetämä alueellinen koordinaatioryhmä.

Hallitus suunnittelee koronarajoitusten purkua ja pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä pitää ensisijaisen tärkeänä, että rajoitusten purku aloitetaan lapsista ja nuorista. Keskeistä on rajoitusten poistaminen hallitusti epidemiatilanteen mukaan.

Rokotuskattavuuden lisääntyessä tartuntojen ilmaantuvuutta tärkeämpiä mittareita rajoitusten purkamiselle ovat sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyky, kuten sairaala- ja tehohoidon tarve ja ennuste sekä tartunnanjäljityksen toimintakyky, sekä kuolleisuus.

Koronakoordinaatioryhmän aiemmin linjaamat rajoitukset ja suositukset ovat pääosin voimassa 30. huhtikuuta saakka.

Linjaukset on tehty epidemiologiseen tilannekuvaan perustuen ja kokonaisarviointia käyttäen. Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi myös Kauniainen seuraa koordinaatioryhmän linjaamia rajoituksia ja suosituksia.

Yläkoulut ovat viime maanantaista lähtien opetuksen vuorottelumallissa. Lukiot jatkoivat etäopetuksessa juuri päättyneen neljännen jakson loppuun asti ja ovat siirtyneet sen jälkeen vuorottelumalliin, jossa puolet lukion opiskelijoista on kerrallaan lähiopetuksessa.

Ammatilliset oppilaitokset jatkoivat etäopetusta yhtä pitkään kuin lukiot. Sen jälkeen ne siirtyivät vuorottelumalliin.

Koordinaatioryhmä suosittelee edelleen työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

Lähikontaktit on syytä rajata saman kotitalouden tai siihen rinnastettavien läheisten välille, koordinaatioryhmä katsoo. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi lainkaan.

Hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin osallistuminen suositellaan edelleen rajattavaksi vain hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt tiloja suljettavaksi Husin alueella väliaikaisen tartuntatautilain pykälän 58 g mukaisesti. Päätös koskee laajasti julkisia ja yksityisiä tiloja.

Kiinni ovat siten esimerkiksi ryhmäliikunnan tilat, yleiset saunat ja uimahallit, tanssipaikat, huvipuistot ja sisäleikkipuistot sekä kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat, vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneiden lasten ohjatun harrastustoiminnan vuoroja lukuun ottamatta, pysyvät huhtikuussa edelleen suljettuina. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kulttuuritaloja, museoita ja nuorisotiloja.

Työväenopistojen lähiopetus on keskeytetty ja opistoissa siirryttiin etäopetukseen marraskuussa.

Vain korkeintaan kuuden henkilön tilaisuudet ja kokoukset ovat sallittuja ja niissäkin turvallisuus on varmistettava. Näistäkin tilaisuuksista tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, linjaa aluehallintovirasto ja ohjeistaa hyödyntämään etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista.