Koronatartunnat ovat laskeneet Husin alueella lähes yhtä nopeasti kuin ne nousivatkin – "Tartuntoja on yhä erittäin paljon"

Koronavirustartuntojen määrä on vähentynyt myös Uudenmaan alueella. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) toimitusjohtajan Juha Tuomisen mukaan tartuntojen määrät ovat viimeisten kolmen viikon aikana tulleet hyvin alaspäin.

Tuominen kertoi ajankohtaisesta koronavirustilanteesta Husin tiedotustilaisuudessa perjantaina.

– Itse asiassa tartuntojen laskuvauhti oli yhtä nopea kuin niiden nousuvauhti. Eli se, mikä meidät pelästytti ja sai tekemään rajoituksia. Kun ne saatiin voimaan niin onneksi tilanne korjaantui.

Vaikka alastulovauhti on ollut hyvä, vauhti on viime päivinä hidastunut. Tartunnat ovat tasaantuneet, mutta niitä on vieläkin erittäin paljon, Tuominen muistutti.

– Elämme korkean ilmaantuvuuden aikaa Uudellamaalla. Tartuntojen määrä on yhä niin korkea kuin mitä meillä oli aikaisemminkin ennen joulua. Sitä ennen meillä ei mittaushistoriassa näin korkeita aikoja ollutkaan.

Myönteisenä merkkinä Tuominen näkee myös sen, kuinka monelta näytteenotossa käyneeltä henkilöltä on tartunta löydetty.

– Huipussaan koronatauti löydettiin neljältä prosentilta, paikoin jopa yli viideltä prosentilta. Nyt Uudellamaalla positiivisten osuus on saatu laskemaan alle kolmeen prosenttiin, noin 2,8 prosenttiin.

Tasaantumista tosin näkyy tässäkin, hän valitteli.

– Näytteenotossa kävijöiden määrät ovat myös vähentyneet. Joitakin viikkoja sitten heitä kävi vielä yli 10 000, mutta nyt näytemäärät ovat tipahtaneet 7 000:een.

Tuomisen mukaan tilanne on kuitenkin edennyt parempaan suuntaan ja se suunta jatkuu jos rajoituksista pidetään kiinni ja kontakteja vältetään.

Hyvä kehitys näkyy myös Husin sairaaloissa, joissa koronapotilaiden määrä nousi huippuunsa maaliskuun kolmannella viikolla. Hoidossa oli tuolloin yli sata potilasta.

– Nyt potilaita on jo alle 60 ja heistä parikymmentä on teho-osastolla ja muut vuodeosastoilla.

Hoitojaksoja on myös saatu hieman lyhennettyä.

Rokotusten kattavuus Husin alueella on noussut yli 70-vuotiaiden kohdalla jo yli 80 prosenttiin. 65-69 -vuotiaistakin on rokotettu lähes kaksi kolmasosa.

Alueen koko väestöstä on rokotettu 20 prosenttia.

Rokotusten tehoa ei Tuomisen mukaan näy vielä ainakaan sairaaloiden teho-osastoilla.

– Viime ja tämän vuoden luvuissa emme toistaiseksi näe mitään eroa siinä, minkä ikäisiä tehohoitoon joutuu. Ikäryhmien jakauma on pysynyt samana.

Husin oman henkilökunnan rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 44 prosenttia, Tuominen kertoi. Kaikki, jotka hoitavat koronapotilaita tai sellaiseksi epäiltyjä on rokotettu.

Valtioneuvosto antoi perjantaina asetuksen, jonka myötä rokotuksia voidaan väliaikaisesti kohdentaa alueellisesti epidemiologisin perustein.

Tuomisen mukaan Husissa ollaan tyytyväisiä asetuksesta, joka tulee voimaan maanantaina 19. huhtikuuta.

– Olisimme kyllä toivoneet, että asetus olisi saatu myös todellisuudessa käytäntöön. Koska alueellinen kohdentaminen on voimassa vain toukokuun loppuun, voi olla ettei sitä ehditä käytännössä koetella sen tiukkojen ehtojen vuoksi.

Edellytyksenä on esimerkiksi, että kaikilla riskiryhmillä on ensin mahdollisuus saada rokotus. Tuomisen mukaan tänä voi mennä vielä pari viikkoa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut