HU selvitti: Näin kaupungin vuokra-asunnot jakautuvat Helsingissä – on alueita, joissa tuettua asumista on yhä vähän tai ei ollenkaan

Asuminen: Helsingissä on alueita, joissa tuettua vuokra-asumista on hyvin vähän tai ei lainkaan.

Tuetut vuokra-asunnot eivät jakaudu tasaisesti eri kaupunginosien välillä.

Esimerkiksi Jakomäessä 59 prosenttia asuntokannasta on kaupungin tai jonkin muun tahon ylläpitämää tuettua vuokra-asumista. Kumpulassa osuus on 53 prosenttia.

Koskelassa, Ala-Malmilla ja Kurkimäessä tuettujen vuokra-asuntojen osuus on 50 prosenttia alueiden asuntokannoista.

Vuokratalovaltaisia kaupunginosia ovat myös Vesala, Maunula, Kallahti, Pikku Huopalahti, Kivikko, Länsi-Herttoniemi, Meri-Rastila ja Itäkeskus.

Näissä kaikissa tuettujen vuokra-asuntojen osuus on yli 40 prosenttia.

Jätkäsaaren vuokrakolossi ihmetyttänyt somessa – "Yhtään korttelia ei Helsinkiin tule, jossa olisi pelkkiä kaupungin vuokra-asuntoja"

Tuetulla vuokra-asumisella tarkoitetaan Arava- tai korkotukivuokra-asuntoja, joiden asukasvalintaan vaikuttavat hakijan asunnontarve sekä varallisuus. Vuokrataso on markkinahintaa huokeampi.

Helsingissä tällaisia asuntoja on noin 70 000. Suurimman osan, 50 000 asuntoa, omistaa Heka.

Tuettujen vuokra-asuntojen mahdollisimman tasaisella jakautumisella eri kaupunginosien kesken pyritään ehkäisemään alueiden eriytymistä eli segregaatiokehitystä.

Kaupunginvaltuusto päätti viime vuonna, että hitas-järjestelmästä luovutaan 2023 ja samalla säännellyn vuokra-asumisen määrää kasvatetaan 30 prosenttiin uudistuotannosta. Tavoite vuosittain valmistuvien asuntojen määrästä puolestaan nousee 8 000 asuntoon.

Samalla Helsingissä on useita kaupunginosia, joissa tuettua vuokra-asumista on vähän tai ei lainkaan. Näitä on etenkin kantakaupungin arvoalueilla. Etu- ja Taka-Töölössä tuettuja vuokra-asuntoja on noin 2 prosenttia asuntokannasta, Kruununhaassa ja Ullanlinnassa ei lainkaan.

Vanhassa Munkkiniemessä ja Aurinkolahdessa tuettujen vuokra-asuntojen osuus on 7 prosenttia alueen asuntokannasta, Puistolassa ja Tapaninvainiossa 6 prosenttia.

Tuettuja vuokra-asuntoja ei ole lainkaan esimerkiksi pientalovaltaisissa Länsi- ja Itä-Pakilassa. Kaupungin vuokra-asuntoja ei löydy myöskään Munkkivuoresta tai Lauttasaaren Myllykallion osa-alueelta.

Miksi Lauttasaaressa ei ole Hekan vuokra-asuntoja? – tässä selitys

– Myös vanhoilla alueilla pyritään vaikuttamaan siihen, että alueelle tulisi sitä hallintamuotoa, mitä siellä on vähemmän. Täydennysrakentamisen kautta vaikuttaminen on toki huomattavasti hitaampaa kuin se miten toimitaan uusien alueiden rakentamisessa, sanoo kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Omistusasumisen lisäämistä vuokratalovaltaisilla alueilla vaikeuttaa se, että asuntojen hinnat monilla Helsingin alueilla ovat paljon alhaisempia kuin uuden asunnon rakentamisen kustannukset.

Uusia omistus- tai asumisoikeusasuntoja saadaan tällaisille alueille osana laajempaa uudistamista esimerkiksi Jakomäessä ja Myllypurossa. Vuokratalovaltaiseen Meri-Rastilaan tuodaan omistusasumista täydennysrakentamisella.

Vuokra-asuntopula haihtui Helsingissä – Hekallakin nyt vähemmän hakemuksia kuin vuosi sitten: "Kyse ei ole vain koronavuoden muutoksesta"

Alueilla, joilla vuokra-asuntojen osuus on pieni tai olematon, vuokra-asuntojen lisäämistä vaikeuttavat yksityinen maanomistus tai yleiskaava, joka määrittelee alueen pientalovaltaiseksi.

– Niissä paikoissa, joissa omakotitaloalueiden viereen on mahdollista rakentaa kerrostaloja, voimme tarkastella hallintamuotojakaumaa, Sinnemäki sanoo.

Näin on tehty esimerkiksi Falkullan kiilan alueella.

Pirkkolan ja Maunulan rajalle raidejokerin varteen on tulossa kerrostaloja, joista osa on kaupungin vuokra-asuntoja. Kulosaarikin on saanut ensimmäiset kaupungin vuokra-asuntonsa.

Sinnemäki huomauttaa, että Ara-rajoituksista vapautuvat asunnot muuttavat myös asuntojen hallintamuotoja eri puolilla kaupunkia ja sitä kautta eri asumismuotojen osuuksia alueilla.

Jutussa käytetyt tiedot tuettujen vuokra-asuntojen ja asuntojen kokonaismäärästä ovat vuoden 2019 lopulta.

Osa Hekan vanhimmista vuokrataloista on vapautunut ara-sääntelystä, jolloin ne eivät enää tilastoidu tuetuiksi vuokra-asunnoiksi, vaikka niissä noudatetaan edelleen samoja asukasvalintakriteereitä. Tämä ei vaikuta vuokra-asuntojen alueellisiin osuuksiin oleellisesti.

Muovimatot repsottavat, seinässä reikiä: Pienituloisen Sannan kaksion vuokra on nousemassa 705 eurosta yli 1000 euroon – toimitusjohtaja pitää korotuksia perusteltuina

Edullisen vuokra-asunnon voi siirtää omalle lapselle tai muulle sukulaiselle – ”Porsaanreikää” vaadittiin tukittavaksi, näin kävi

Käsittämätön moka peruskorjauksessa: Postiluukusta tiputetut kirjeet luiskahtavat takaisin rappuun – "Saranapuoleltakin melkein kissa mahtuisi"

Hitas-järjestelmä lakkaa, kaupungin vuokra-asuntoja lisätään – Helsinki pyrkii tasaamaan alueiden eroja uudella asunto-ohjelmallaan

Etusivulla nyt

Mainos: Leijona Catering Oy

Mainos: Leijona Catering Oy

Töihin Leijona Cateringiin!

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut