Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi Lauttasaaressa ei ole Hekan vuokra-asuntoja? – tässä selitys

Noin 25 000 asukkaan Lauttasaari nostetaan usein esimerkiksi harvinaisesta alueesta Helsingissä, jossa ei ole kaupungin tuettua vuokra-asumista juuri lainkaan. Lauttasaaressa on ainoastaan yksi Hekan kohde ja siinä 44 asuntoa.

Yhden ison kaupunginosan jääminen jälkeen kohtuuhintaisen vuokra-asumisen määrissä on vastoin Helsingin omaa asumismuotojen sekoittamisen periaatetta, etenkin kun Vattuniemeen on viime vuosina rakennettu runsaasti lisää. Tähän on kuitenkin käytännön syy: maa on paljolti yksityisomistuksessa, jolloin kaupunki ei voi vaikuttaa asumisen hallintamuotoon.

HU selvitti: Näin kaupungin vuokra-asunnot jakautuvat Helsingissä – on alueita, joissa tuettua asumista on yhä vähän tai ei ollenkaan

Kaupunki sen sijaan omistaa Lohiapajanlahdella maata Lauttasaaren itäosassa venesataman tuntumassa. Alueelle on tulossa noin 500 uutta kerrostaloasuntoa, joista kaupungin omien uusien periaatteiden mukaan 30 prosenttia pitäisi olla kohtuuhintaista vuokra-asumista.

– Lohiapajanlahdessa on tosiaan vuonna 2018 lainvoimaistunut asemakaava, jossa on viisi asuinrakentamisen tonttia kaupungin omistamalla maalla. Tuon alueen esirakentaminen tonteiksi on kuitenkin erittäin kallista ja siksi tonttien rakentumiselle ei ole toistaiseksi aikataulua. Tontteja ei siis ole kaupungin tontinluovutuskäytännön mukaisesti varattu, eikä siten niille toteutettavan asuntotuotannon hallinta- ja rahoitusmuotoja määritetty, kertoo tilanteesta kaupunginkanslian suunnitteluinsinööri Timo Meuronen.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) totesi Helsingin Uutisissa, vanhoilla alueilla pyritään vaikuttamaan siihen, että alueelle tulisi sitä hallintamuotoa, mitä siellä on vähemmän.

– Täydennysrakentamisen kautta vaikuttaminen on toki huomattavasti hitaampaa kuin se miten toimitaan uusien alueiden rakentamisessa

Helsinki pyrkii asuntojen hallintamuotoja sekoittamalla ehkäisemään alueiden eriytymistä.

Vuokra-asuntopula haihtui Helsingissä – Hekallakin nyt vähemmän hakemuksia kuin vuosi sitten: "Kyse ei ole vain koronavuoden muutoksesta"

Jätkäsaaren vuokrakolossi ihmetyttänyt somessa – "Yhtään korttelia ei Helsinkiin tule, jossa olisi pelkkiä kaupungin vuokra-asuntoja"

Välittäjä: Asuntomarkkina ylikuumentunut monin paikoin Helsingissä – nämä alueet puolestaan ovat mainettaan parempia

Lauttasaaren kuntoportaiden käyttöönotto viivästyy – Syynä puuttuva osa

Lauttasaarelainen Johanna Nordblad sukelsi jään alla hurjan maailmanennätyksen: "Urani aikana on kuollut vain yksi kilpailija" – opettaa suosittua lajia Helsingin edustalla