Marko, 30, löysi tuottoisan 117-neliön asunnon ja osti perään toisenkin: "Tämä on aliarvostettu kaupunginosa" – erikoinen talo herättää ohikulkijoiden huomion

Asuminen: Marko Peckillä ja Dario Nascimbenilla on intohimoinen suhde 1970-luvun kerrostaloon.

Marko Peck ja Dario Nascimben ovat asentaneet Asemapäällikönkadulla sijaitsevan kerrostalon ikkunoihin runsaasti kirkkaita neon-valoja. Päivi Tuovinen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Itä-Pasilasta voi tulla uusi Kallio. Tämä on nyt koko kaupungin nopeimmin kehittyvä alue.

Näin ajattelee Marko Peck, 30, joka kaksi vuotta sitten etsi omaa kotia sekä tuottoisaa sijoitusasuntoa Helsingistä.

Molemmat löytyivät Itä-Pasilan maamerkkeihin kuuluvasta Asemapäällikönhovi-kerrostalosta.

Nyt hän omistaa kumppaninsa Dario Nascimbenin kanssa vuonna 1976 valmistuneesta rakennuksesta kaksi 117-neliön asuntoa sekä kaksion. Lisäksi heillä on liiketiloja.

Massiivisen kokoinen Asemapäällikönhovi tunnetaan parhaiten katolla olevista HTV:n lautasantenneista. Ne luovat rakennuksen silhuettiin tieteiselokuvien henkeä. Rakennuksen brutalismi on herättänyt myös kansainvälistä huomiota.

Myös Peckin ja Nascimbenin omistamat huoneistot näkyvät kauas kadulle. Ne on helppo tunnistaa ikkunoiden neon-valoista, joissa on muun muassa vaaleanpunainen flamingo-lintu. Neon-teema jatkuu kivijalkaan parhaillaan remontoitavasta Outrun Cafesta. Se on saanut inspiraation muun muassa 1980-luvun pop-kulttuurista.

– Olemme intohimoisia meidän erikoisesta talosta. Sen historiasta sekä yleisesti Itä-Pasilasta modernistisesta arkkitehtuurista ja retrofuturismista. Reijo Jallinoja suunnitteli Itä-Pasilan rohkealla tavalla, ajatellen huolellisesti miten voisi optimoida kaupunkielämää täysin uudella visiolla kaupungista, Peck kertoo.

Kerrostalon erikoisuuksiin kuuluu kahdeksannessa kerroksessa oleva uima-allas. – Se on päivittäin asukkaiden käytössä. Moni käy aamu-uinnillakin. Päivi Tuovinen

Peck haluaa luoda Itä-Pasilaan yhteisöllisyyttä. Sitä varten hän on perustanut taloon co-working tilan, jossa on vuokrattavia työpisteitä.

Isommista asunnoista hän remontoi kimppakämppiä, joihin mahtuu neljästä kuuteen asukasta.

– Perinteisistä soluista se eroaa palveluilla, joita tarjoamme asukkaalle. Kodin työt eivät välttämättä kiinnosta kaikkia. Nuoret työssä käyvät ihmiset miettivät, minkä arvoista heidän aikansa on. Esimerkkeinä palveluista voivat olla siivous tai ruoanlaitto. Olen asunut vastaavalla tavalla Hong Kongissa, Alankomaissa ja Yhdysvalloissa.

Marko Peck (oik) on hionut esiin alkuperäisen betonipinnan. Päivi Tuovinen

Omaa kaksiotaan Peck on muokannut lukuisilla uniikeilla yksityiskohdilla. Keittiöön hän on muun muassa suunnitellut uudet kaapit ja hionut esiin alkuperäisen betoniseinän.

– Tämä on prototyyppi, jossa kokeiltiin, mitkä tekniset ratkaisut voisivat toimia isommissa asunnoissa.

Asuntojen flippaaja Jenny Nyman, 33, osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa melkein suoraan synnytyksestä – "Asunto oli hyvä kohde oppia, sillä se revittiin lähes kappaleiksi"

Wc:ssä on japanilainen pönttö.

– Se pesee ja kuivaa. Paperin käyttö tuntuu nyt jopa barbaariselta.

Itä-Pasilaa on pidetty aliarvostettuna kaupunginosana, sanoo Marko Peck.

– Kansirakenteen vuoksi ilma on puhdasta, koska autot kulkevat alemmalla tasolla. Öisin Itä-Pasilassa on hiljaista.

Neon-teema näkyy myös taloyhtiön kuntosalilla. Päivi Tuovinen

Myöhemmin keväällä avattavan Outrun Cafen lisäksi kivijalassa on useampi ravintola ja ruokakauppa.

– Talo on kuin pieni kylä, josta ei tarvitse poistua. Täällä on kaikki, mitä voi tarvita.

Vanha puhelin on kytketty sisäverkkoon ja sillä voi oikeasti soittaa naapurille. Päivi Tuovinen
Asemapäällikönhovin brutalismi on herättänyt huomiota myös kansainvälisesti. Katolla olevat lautasantennit eivät ole enää käytössä. Aapo Siippainen

Juttua muokattu 19.4. Vaihdettu kuva lautasantenneista.

Kävelysillan rakenteista paljastui yllätys SRV:n työmaalla: "Pehmeää tavaraa, ei pysy kasassa" – rakennusmiehet katosivat kuukausiksi

Asunnottomien kriisikeskukselle hulppeat tilat tyhjäksi jääneestä ravintolasta Itä-Pasilassa, naapurit seuraavat valvontakameroista – "Arvasin, että tulee riesaa"

Oudon värinen tornitalo haukuttiin pystyyn Kalasatamassa –  Pasilan 200-metrisen pilvenpiirtäjän arkkitehti varmistaa, ettei sama toistu: "Niitä tarkastellaan riittävän kaukaa"

Triplaa odotettiin vuosi sitten kuumeisesti – tätä mieltä ovat lähistön asukkaat kauppakeskuksesta nyt

Tunnettu pizzaketju lopetti Triplassa –  sulkenut jo lähes kaikki Suomen ravintolat

Helsinkiin ilmestyi 8-metrinen Donald Trump -muraali – tästä on kyse

”Ihan tosi hyvä Pasilalle!” – kiistelty kauppakeskus toi kaivatut palvelut

"Tutkitaan tapon yrityksenä" – Kaksi napattu kiinni Itä-Pasilan ampumavälikohtaukseen liittyen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut