Yliannostuskuolemia estävää lääkettä saatetaan tulevaisuudessa jakaa ilmaiseksi huumeiden käyttäjille Suomessa.
STT:n uutisen mukaan kuun alussa aloittanut huumekuolemien ehkäisyn asiantuntijaryhmä selvittää, pitäisikö opioidimyrkytyksen vasta-ainetta naloksonia tarjota huumeita käyttäville samaan tapaan kuin esimerkiksi puhtaita ruiskuja.
Yliannostustilanteessa naloksoni kumoaa opioidien vaikutusta, kuten hengityslamaa.
Useissa Euroopan maissa on jo naloksoniohjelmat, joissa ainetta jaetaan ilmaiseksi huumeiden käyttäjille ja heidän läheisilleen. Suomessa esimerkiksi ensihoitajilla on naloksonia ambulanssissa, mutta muutoin ainetta saa vain reseptillä.
Naloksoni on helpoimmin annettavissa nenäsuihkeena. STT:n haastattelema Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Sanna Rönkä korostaa, että sen lisäksi yliannostuspotilas tarvitsee aina myös muuta hoitoa. Naloksoniohjelmiin kuuluu, että käyttäjiä ja läheisiä koulutetaan muun muassa tunnistamaan yliannostus sekä pyytämään nopeasti lisäapua naloksonin antamisen lisäksi.
– Myrkytystila voi olla pitkä ja on tärkeää, että aina soitetaan ambulanssi ja mennään ensihoitoon. Vaikka henkilö näyttäisi naloksonin antamisen jälkeen tokenevan, hänen tilansa voi huonontua uudelleen, Rönkä sanoo.
Suomessakin on väläytelty mahdollisuutta, että naloksoni lisättäisiin myös poliisien varustukseen, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa on. THL:n Rönkän mukaan kysymys on asiantuntijaryhmässä tulevaisuuden asialistalla.
Poliisissa ajatukseen suhtaudutaan varauksellisesti. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Vesa Pihajoen mukaan olisi vaikeaa päästä tilanteeseen, jossa poliisi voisi antaa lääkitystä kenttätehtävissä.
– Poliisivankiloissa vartijat jakavat lääkärien määräämiä lääkkeitä, joissa annostukset on valmiiksi määritelty. Jo sitä varten on pitänyt järjestää koulutusta, että lääkkeiden jakelua pystytään hoitamaan, Pihajoki selvittää STT:lle.
Hänen mukaansa on vielä paljon haastavampaa, jos poliisit törmäävät kenttäolosuhteissa henkilöön, joka on sekaisin tai myrkytyksen saaneena.
– Miten poliisimies voisi siinä tilanteessa ilman terveydenhuollon ammattilaisten koulutusta tunnistaa, että mistä tämä johtuu ja onko tilanne niin vakava, että siinä pitää antaa jotain lääkitystä, hän kysyy.
Juttua muokattu klo 11.10. Lisätty linkki STT:n uutiseen.