Liikkumisrajoituksilla pelottelu maaliskuussa maksoi muotikaupalle jopa 100 miljoonaa euroa – "Yritysten likviditeetti on hälyttävän huono"

Kuvituskuva. Anu Kiljunen
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Maaliskuussa käyty keskustelu mahdollisista liikkumisrajoituksista kävi muotikaupalle kalliiksi.

Muoti- ja urheilukauppa ry:n mukaan liikkumisrajoituksilla pelottelu maksoi muotikaupalle jopa sata miljoonaa euroa. Myynti romahti jo vuosi sitten koronan ensimmäisen aallon ja yhteiskunnan sulkutilan tähden.

Vaate- ja kenkäkaupoissa varauduttiin myynnin toipumiseen rokotusten myötä. Myytäviä tuotteita on paljon tarjolla myymälöissä, sillä hankinnat tehdään jopa vuosi etukäteen.

– Nyt myyntiä kuristi aaltoileva keskustelu liikkumisrajoituksista, joka maksoi muutenkin kehnosti käyneelle muotikaupalle paljon varsin huonolla hetkellä. Yritysten likviditeetti on hälyttävän huono, kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää tiedotteessa.

Vaikka hankintoja on koronan myötä sopeutettu, Kankaanpään mukaan ei vuosi sitten osattu arvata pandemian jatkumiseen.

– Tempoileva hakuammunta liikkumisrajoituksista olisi voitu jättää käymättä, hän moittii.

Viime vuoden maaliskuuhun verrattuna vaatekauppa kasvoi 26 prosenttia, mutta normaalista maaliskuusta 2019 myynti putosi 50 prosenttia.

Jalkinekauppa kasvoi maaliskuussa 18 prosenttia, mutta vuoteen 2019 verrattuna laskua kertyi 43 prosenttia.

– Etätyösuositus, ravintolarajoitukset ja tapahtumien henkilörajaus ovat pääsyy vaate- ja kenkäostosten hyvin vähäiseen määrään. Myös tulevan toukokuun juhlat jäävät väliin tai ainakin hyvin pienimuotoisiksi, sillä toukokuussa ja alkukesästä ei yksityisiä juhlia vielä saa järjestää. Se syö myyntiä aina heinäkuulle. Toki kuluttaminen saattaa vilkastua jo ennen virallista yhteiskunnan avautumista, Kankaanpää arvioi.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut