Sannaliisa muutti Helsingistä Siuntion ekotaloon ja kasvattaa nyt tulppaaneja – uskoo "slow flower" -ilmiön yleistyvän myös Suomessa

Siuntiossa perheensä kanssa asuva Sannaliina Mononen kasvattaa kukkulan päälle rakennetun ekotalon pihalla avomaan leikkokukkia.

Maaliskuun viimeisenä päivänä 2,5 aarin kokoisesta kukkapellosta on noussut noin 15-senttisiä tulppaanien "piippuja". Kevään mittaan puutarhasta poimitaan noin 22 000 persoonallisen näköistä ja tuoksuista tulppaania myyntiin.

Aiemmin Helsingissä asuneella kulttuurialan kirjanpitäjänä ja kulttuurituottajana työskennellyt Sannaliina Mononen unelmoi miehensä kanssa maalle rakennetusta ekotalosta ja omavaraisesta kasvimaasta. Unelma toteutui lopulta ulkomaankomennuksen jälkeen.

Kauniissa ekotalossa asustaa nykyisin myös pariskunnan 4,5- ja 2,5 -vuotiaat lapset.

Suunnitelma omavaraisesta kasvimaasta muuttui parissa vuodessa Monosilla Gardeniksi, kun avomaan leikkokukat veivät Sannaliina Monosen mennessään.

Nyt hän pyörittää kasvavaa toistaiseksi yhden naisten puutarhayritystään virallisesti toista vuotta.

Tämä on oppimista vuosi vuodelta.

Monosella ei ole floristin koulutusta, vaikka kukka-ala on tullut tutuksi siskon kukkakaupan kautta.

– Minun juttu on erityisesti itse kukkienkasvattamisprosessi, Mononen pohdiskelee. Kun kiinnostus alkoi itää Mononen osallistui yhdysvaltalaisen Floret Flowersin avomaan leikkokukkien kasvattamiseen liittyvälle kurssille.

Monosten elämässä kestävä kehitys näkyy monipuolisesti, myös puutarhassa. Puutarha ei ole täysin luomu, mutta kukat kasvatetaan kestävällä tavalla luontoa kunnioittaen. Myrkkyjä Mononen ei kasvatukseen käytä.

– Avomaan tulppaanit ovat sinänsä helppoja, ettei niihin tule helposti kirvoja tai muita tuholaisia. Ensimmäisenä vuonna tosin hoksasimme, että puput ja peurat pitävät kukista. Sen ratkaisimme tunneleilla, jotka suojaavat nälkäisiltä kulkijoilta. Tämä on oppimista vuosi vuodelta. Me olemme kuitenkin luonnon keskellä, nämä kuuluvat asiaan, Mononen pohtii.

Tulppaanit kasvavat kevään ehdoilla. Satokausi kestää keväästä riippuen huhtikuun puolesta välistä yleensä touko-kesäkuun vaihteeseen.

Tulppaanilajikkeita kasvaa 61 erilaista. Osa tuottaa aikaisempaa satoa, osa on alkukesän kukkia. Avomaatulppaanien sesonki alkaa vasta kun kasvihuonetulppaanien sesonki on jo ohi.

Avomaan tulppaanit kestävät pitkään. Ne ovat hyvin persoonallisen näköisiä, joitain lajikkeita ei välttämättä edes tunnistaisi tulppaaneiksi, Mononen kuvaa.

Ne ovat myös logistisesti helpompia, sillä kukat eivät tarvitse vettä kuljetuksen aikana.

Monosten kasvimaalle aurinko paistaa koko päivän. Vaikka kukat ovat vasta pieniä alkuja, antavat ne varman lupauksen jo tulevasta keväästä. Leikkokukkakausi kestää Monosilla Gardenissa aina lokakuuhun saakka.

Monosilla tulppaanimyynti perustuu pääosin viiden viikon kestotilauksiin kukkien sesonkiaikana. Noutopisteitä on puutarhan lisäksi Inkoossa, Kirkkonummella ja Helsingissä. Irtokimppuja tulee myyntiin mikäli kestotilauksista jää kukkia yli.

– Avomaakukkien myynti ja kestotilausajattelu tulee Amerikasta, jossa Slow Flower on yleisempi ilmiö. Siellä kukkien nouto viikoittain on tavallista. Uskon, että se valtaa alaa myös Suomessa, Sannaliina Mononen kertoo.

Suomessa avomaan kukkia myy noin 30 toimijaa. Kotimaassa ala on vielä nuori, monet yrityksistä toimivat vasta ensimmäistä vuottaan.

– Meitä useamman vuoden toimineita taitaa olla 7–8 Suomessa.

Yritykset ovat hiljalleen myös verkostoituneet keskenään.

– Emme ole keskenämme kilpailijoita. Toimijat ovat alueellisia ja jokaisella on vähän oma tulokulmansa alalle, Mononen kertoo.

Yrityksistä pohjoisimmat ovat Pohjanmaalla. Muuten yrityksen myötäilevät pitkälti meren ääriviivoja länsirannikkoa pitkin, vaikka sisämaastakin löytyy yrityksiä.

– Ala on tietysti riskipeliä kun ollaan luonnon armoilla. Se on myös hyvin työntäyteistä. Itsekin aloitin tämän sivutyönä ennen kuin varmistuin, että tämä kantaa. Minusta on hienoa, että meillä kaikilla on oma tapamme toteuttaa alaa.

Lähimmän viljelijän löytää www.slowflowerfinland.fi -verkkosivulta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut