Päätoimittaja Kannala: Nuorten väkivalta ja rikokset on yritetty lakaista maton alle Helsingissä – "Keskustelu on vahvasti politisoitunut"

Nuorisoväkivallan nostattama uhka on Helsingissä arka-aihe, jota on pyritty lakaisemaan maton alle, sanoo päätoimittaja Karri Kannala pääkirjoituksessa.

Poliisilla on ollut tutkittavana muun muassa Koskelan teini-ikäisen pojan kuolemaan johtanut tapaus ja Alppipuiston joukkoryöstön yritys. Tänään poliisi kertoi epäilevänsä alaikäisiä päärautatieaseman taposta.

– Tilanteen ja aiheesta keskustelemisen vaikeutta kuvaa hyvin se, että vastaavanlaisesta nuorisoväkivallasta on kerrottu jo aiemmin, mutta siitä ei ole haluttu puhua, Kannala sanoo.

Marraskuussa poliisi kiisti katujengien olemassaolon Helsingin Uutisten haastattelussa (HU 14.–15.11.2020). Aiemmin marraskuussa poliisi oli myöntänyt Helsingin Sanomille, että pääkaupungissa on 100–150 nuoren joukko, jotka ovat syyllistyneet tai olleet mukana väkivaltaisissa ryöstöissä. Poliisi vahvisti myös sen, että enemmistö tästä joukosta on maahanmuuttajataustaista.

Rikoskomisario Marko Forss kertoi Helsingin Uutisten haastattelussa (HU 16.4.) ettei nuorten ryöstelyssä ja sen tavoissa ole poliisille sinänsä mitään uutta.

Kannala sanoo, että Forss joutui jutun takia sosiaalisessa mediassa myrskyn silmään, minkä jälkeen hän pyysi Helsingin Uutisia muokkaamaan juttua sekä otsikkoa siten, että niistä kävisi ilmi, että vaatteiden ryöstely uhrin päältä on "suhteellisen tuore ilmiö", johon poliisi on törmännyt "parisen vuotta".

– Keskustelun ei pitäisi pyöriä siinä, onko ilmiö tuore vai vanha, vaan siinä, että miten siitä päästäisiin kokonaan eroon, pikaisesti, Kannala sanoo.

–  Niin kauan, kuin siitä ei voida puhua oikeilla nimillä ja termeillä, on siihen myös vaikeaa kunnolla puuttua.

Kannala sanoo, että keskustelukulttuuri aiheen ympärillä ei ole terve.

– Lisäksi se on vahvasti politisoitunut. Pahimmillaan se johtaa siihen, että poliisi tiedottaa ja viestii mieluummin niukasti kuin avoimesti – ja se ei ole koskaan demokratiassa hyväksi.

Lue koko pääkirjoitus tästä!

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut