Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrityksiä myydään liian vähän – "Toteutumattomat kaupat haaskaavat sekä osaamista että omaisuutta"

Omistajanvaihdosmarkkinoilla riittää ostajia, nyt pitää saada lisää yrityksiä myyntiin, toteaa yritysvälittäjä.

Suomessa vuosittain toteutettavista yritysten omistajanvaihdoksista ei tunnu löytyvän kattavaa tilastoa miltään instanssilta. Eri lähteistä hankittujen tietojen pohjalta voidaan kuitenkin arvioida, että valtakunnallisesti toteutetaan 3000 – 4000 omistajanvaihdosta per vuosi ja niistä noin neljännes on sukupolvenvaihdoksia.

– Tarve olisi huomattavasti suuremmalle määrälle ja on selvää, että nykytilanne aiheuttaa yhteiskunnallemme merkittäviä tappioita menetettyjen työpaikkojen, palveluiden sekä verotulojen muodossa, napauttaa Suomen Yrityskaupat Oy:n auktorisoitu yritysvälittäjä Mikko Ruosteenoja.

Uudellamaalla on noin kolmannes Suomen pk-yrityksistä, joten myös omistajanvaihdosten määrä, mutta erityisesti myös tarve painottuu tänne.

– Noin 30 000 yritystä suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden aikana ja juuri tällä hetkellä asia on ajankohtainen noin 5 000 yritykselle, Ruosteenoja laskee.

Uudellamaalla yrityskauppoja ja sukupolvenvaihdoksia tehdään vuosittain karkean arvion mukaan yhteensä noin 650 – 1 000. Uudellamaalla alkoi maaliskuussa 2021 kaksivuotinen omistajanvaihdoshanke. Hankkeessa ovat mukana muun muassa Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit.

– Hankkeen tavoitteena on lisätä omistajanvaihdosten määrää Uudellamaalla nykyisestä määrästä 1500 kappaleeseen per vuosi. Lisäksi on tärkeää luoda Uudellemaalle toimintamallit, joilla tavoitetaan yrittäjät ja omistajat, joille omistajanvaihdokset ovat ajankohtaisia lähivuosina sekä ohjata heidät tarjolla olevien kehittämispalveluiden piiriin, Ruosteenoja selvittää.

Kuinka paljon Uudellamaalla on hyvässä kunnossa olevia yrityksiä, joille ei vain löydy jatkajaa?

– Tarkkoja lukuja ei löydy mistään tilastosta, mutta eri tutkimusten mukaan voidaan arvioida, että Uudellamaalla on vuosittain jopa 4000 - 5000 yritystä, jotka suunnittelevat omistajanvaihdosta, mutta syystä tai toisesta se ei toteudu.

Yleisimpiä syitä sille, ettei jatkajaa löydy on useita.

– Yrityksellä ei ole omistajuusstrategiaa, liiketoiminta ei ole kannattavaa, huonot tulevaisuudennäkymät, jatkajaa ei tosissaan etsitä, ei kerrota kenellekään yhtiön olevan myynnissä, ei osata myydä yritystä, ryhdytään myymään yhtiötä liian myöhään, annetaan yhtiön tilanteen heikentyä ennen myyntiin laittamista, yritystoiminta on liian henkilöitynyttä yrittäjään tai liiketoiminnan haltuun ottaminen on liian vaikeaa, Ruosteenoja luettelee.

Omistajanvaihdosten alueelliset erot riippuvat hyvin paljon yritystoiminnan luonteesta. Ruosteenojan mukaan pääkaupunkiseutu kiinnostaa yritysten ostajia hyvin paljon. Mutta.

– Voi myös olla, että tulevaisuudessa työpaikkoja ja yrityksiä sijoittuu entistä enemmän keskustojen ulkopuolelle. Liiketilamarkkinasta voi päätellä tätä kehitystä.

– Menestyville kivijalkaliikkeille hyvillä liikepaikoilla löytyy kyllä ostajia, mutta toki suurten kaupunkien keskustojen tyhjentyminen, kauppakeskukset, verkkokauppa ja tällä hetkellä korona vaikeuttavat muun muassa Helsingin kantakaupungin kivijalkaliikkeiden toimintamahdollisuuksia.

– Helsingin keskusta on jatkossakin hyvä paikka yrityksen näyttelytilalle, mutta menestyvä yritys pystyy verkkokaupan avulla palvelemaan asiakkaita myös laajemmalta alueelta ja tällä on merkitystä uuden omistajan etsinnän näkökulmasta. Yrityksen ostajahan ostaa yhtiön tulevaisuuden, ei menneisyyttä.

Oikaisu 22.4. Kuvatekstiin korjattu Maria Ehrnroothin nimi. Jutussa luki aiemmin virheellisesti Jaana.