Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja: Yrityskauppoja ei tehdä liian vähän, vaan juuri se määrä kuin markkina mahdollistaa

Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen toteaa edustavansa hieman yrittäjäjärjestön yleisestä linjauksesta poikkeavia näkemyksiä omistajavaihdoksiin liittyen.

– Yrityskauppoja ei nähdäkseni tehdä liian vähän, vaan niitä tehdään juuri se määrä, kuin mihin markkina antaa mahdollisuuden. Voisiko yrityskauppoja syntyä enemmän, riippuu siitä, ovatko yritykset tarpeeksi houkuttelevia lisäarvon ja kannattavuuden kannalta ostajan näkökulmasta, hän sanoo.

Pärssisen mukaan omistajavaihdoksen lisäksi pitäisi opastaa yrittäjiä ajamaan yrityksensä toiminta tarvittaessa alas.

– Yritykset, joilla ei ole todellista lisäarvon tuottamisen mahdollisuutta ostajalle, pitäisi opastaa ajamaan toiminta hallitusti alas. Näin yrittäjä voisi yrittää mitata ulos kaiken mahdollisen, mitä voi yritystoimintaa harjoittaen vielä saada ennen yritystoiminnan päättymistä ja ainakin välttää turhia kuluja.

Mistä uskot johtuvan, että hyväkuntoisillekin yrityksille on haastavaa löytää riittävää määrää jatkajia?

– Tämä on aika kummallinen väite, jota jostain syystä halutaan pitää yllä. Kaikille yrityksille, jotka voivat tuottaa lisäarvoa ostajalle, löytyy ostaja. Mutta on hyvä myös muistaa, että jos joku yritys katoaa markkinoilta, se ei välttämättä ole huono asia toisten yritysten kannalta. Tuskinpa koskaan markkina jää täyttymättä. Yrittäjäuran aloittaminen ostamalla yritys voi olla hyvä vaihtoehto, jos muistaa huolehtia rahoituksesta niin, että se jättää myös mahdollisuuden yritystoiminnan kehittämiseen.