Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes puolet nuorista miehistä voisi harkita siittiöiden luovuttamista. Silti vain murto-osa heistä ryhtyy luovuttajiksi.
Suomessa on jatkuva pula siittiöiden luovuttajista, mutta parissa vuodessa heidän määränsä on laskenut 39 prosenttia.
Lapsettomuusklinikka Felicitas Mehiläisen teettämän tutkimuksen mukaan jopa 45 prosenttia suomalaisista 22-40 -vuotiaista miehistä voisi harkita siittiöiden luovuttamista. Heistä valtaosalla eli 86 prosentilla korostuu halu auttaa lapsettomuudesta kärsiviä.
Esteiksi luovuttamiselle nousee tutkimuksen mukaan kuitenkin ajatus, että tämä ei "ole minun juttuni". Myös mahdolliset velvollisuudet tulevaa lasta kohtaan arveluttavat 43 prosenttia vastaajista.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa kirjattiin vuonna 2019 siittiöiden luovutuksia 139 kappaletta. Sitä edeltävät vuosittaiset määrät olivat 177 ja 227.
Felicitas Mehiläisessä siittiöiden luovutuksessa nähtiin koronakeväänä 2020 vielä aiempaa suurempi notkahdus, mutta sittemmin tilanne on palannut tutulle tasolle.
Kyse voi olla vain kausivaihtelusta, mutta alhainen taso huolestuttaa Felicitas Mehiläisen lapsettomuuslääkäri Kati Härköstä.
– Siittiöiden luovuttajia tarvitaan lapsettomuuden hoidossa kipeästi. Tarve luovutettujen siittiöiden avulla tehtäviin hoitoihin voi syntyä useasta syystä. Miehellä ei ehkä esimerkiksi ole siittiöitä tai ne eivät toimi toivotulla tavalla, Härkönen toteaa tiedotteessa.
Hän lisää myös perheiden monimuotoisuuden kasvavan. Itsellisten naisten ja naisparien määrä lisääntyy lapsettomuushoidoissa kasvattaen tarvetta luovutettuihin siittiöihin.
Siittiöiden luovuttajien taustalla on Härkösen mukaan usein lähipiirin lapsettomuus.
– Auttamisen halu voi tällaisista tilanteista nousta hyvinkin vahvana. Asiaan liittyvää tietoisuutta on tärkeä nostaa. Usea nuori mies ei ole ehkä ajatellutkaan tällaista mahdollisuutta, ja voi tiedon lisääntyessä havahtua auttamaan.
Lain mukaan siittiöiden luovutus ei velvoita isyyden tunnustamiseen tai velvollisuuksiin, kuten esimerkiksi elatusmaksuihin tai perinnön maksuun lasta kohtaan.
Sukusolujen luovuttajat on kuitenkin lain mukaan rekisteröitävä, ja lapsi saa 18 vuotta täytettyään halutessaan tietää siittiöiden luovuttajan henkilötiedot. Tämä fakta oli tutkimuksen vastaajista tiedossa noin puolella.
Nuorten miesten siemennesteen laatu on heikkenemään päin. Härkösen mukaan siittiöpitoisuudet ovat miehillä laskeneet maailmanlaajuisesti, myös Suomessa.
Siittiöiden luovuttajien ikähaarukka on tyypillisesti 22-40 vuotta. Tärkeää on, että luovuttajat ovat perusterveitä.
– Siemennesteen laadun heikentymisellä voi olla suuri merkitys raskaaksi tulemisen ongelmiin, Härkönen sanoo.
Sperman laatua arvioidaan WHO:n määrittelemien kriteerien kautta. Kriteerejä ovat muun muassa määrä, tiheys ja ulkonäkö sekä luovutushoidoissa tärkeä pakastuksenkestävyys.