Haalarikamerat lisäävät poliisin ja kansalaisten oikeusturvaa – "Niiden käyttöikä on sama kuin älypuhelinten"

Teknologia: Poliisi tietää haalarikameroiden käytön herättävän epäilyksiä.

Kamerasta poliisin haalarissa tulee tuttu näky myös Vantaalla. Kameroita on testattu jo vuoden verran ja niiden käytöstä on saatu hyviä kokemuksia. Tiina Örn

Tiina Örn

Poliisi uutisoi maaliskuussa, että haalarikamerat otetaan valtakunnallisesti käyttöön keväällä. Vantaalla kamerat ovat tulleet jo osalle poliiseista tutuiksi.

– Itä-Uudenmaan poliisissa on ollut kymmenen kameraa testissä vuoden verran. Lähinnä niitä on testattu lentoasemalla ja vaativassa poliisitoiminnassa, ylikomisario Jussi Huhtela Itä-Uudenmaan poliisista kertoo.

Huhtelalle kameroiden käyttö oli osa arkea jo hänen työskennellessään Helsingin poliisilaitoksella. Helsingissä haalarikameroita on testattu vuodesta 2015.

Poliisit koulutetaan haalarikameran käyttöön. Huhtela sanoo, että kameran käytön oppii vartissa, mutta sen lisäksi poliisilla on oltava hallussa tilanteen tallentamiseen liittyvät säädökset. Huhtela kertoo kaksi esimerkkiä.

– Kamera ei lähtökohtaisesti saa olla päällä, jos poliisi menee kotitehtävälle jonkun valitettua liian kovaa musiikkia soittavasta naapurista, mutta kamera voi olla päällä, jos kotiin mennään vaikkapa perheväkivaltatehtävälle ja kyseessä on rikosepäily.

Tallentaminen on sallittua, jos poliisi suorittaa esitutkintaa. Julkisessa tilassa kameran käyttö on sallittua.

Poliisi ei saa itse tuhottua mitään materiaalia kamerasta.

Kameroita käytetään näkyvästi ja kuvaamisesta ilmoitetaan mahdollisuuksien mukaan kuvattavalle henkilölle.

Kameran toivotaan helpottavan poliisin työtä. Siitä on itse asiassa Huhtelan mukaan myös näyttöä.

– Isossa-Britanniassa haalarikameroita on käytetty paljon. Siellä on todettu, että kameroilla on psykologinen vaikutus ja ne vähentävät vastustustilanteita.

Huhtela korostaa kameroiden lisäävän niin poliisin kuin kansalaisten oikeusturvaa. Tilanteista on uudenlaista todistusaineistoa.

– Materiaalia voidaan käyttää hyväksi muun muassa silloin, jos poliisin toiminnasta tehdään kantelu.

Kamera mahdollistaa aistihavaintoja paremman tilanteiden tallentamisen.

Ylikomisario Huhtela tietää, että kameroita kohtaan on myös epäilyksiä. Mitä, jos poliisi poistaa kamerasta hänelle epäedullisen tallenteen?

– Poliisi ei saa itse tuhottua mitään materiaalia kamerasta. Käyttäjä ei voi painaa deleteä.

Kaikki materiaali poistuu kamerasta 14 vuorokauden kuluttua. Materiaalin tallentamiseen sen jälkeen täytyy olla perusteltu syy.

Poliisin henkilörekistereihin tallennetaan ainoastaan poliisitehtävien kannalta asianmukaiset ja tarpeelliset tiedot.

Kamerat eivät ole poliisille kovin merkittävä taloudellinen satsaus. Huhtela sanoo yksittäisen kameran maksavan noin 500 euroa.

– Niiden käyttöikä on sama kuin älypuhelinten, muutama vuosi.

Ihan jokaiselle vuorossa olevalle poliisille haalarikameroita ei tule Itä-Uudenmaan poliisissa riittämään.

– Jokaisella poliisilaitoksella on tällä hetkellä muutamia kymmeniä kameroita. Tänä vuonna suunnittelemme isompaa hankintaa, poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo.

Kameroita on testattu jo vuosia.

Huhtela uskoo, että valtakunnallinen kameroiden käyttöönotto on kestänyt kauan, koska poliisin operatiivisella johdolla on paljon muutakin tehtävää.

– Haalarikameroiden käyttöönotto on ollut yksi asia muiden joukossa.

Kamerat pysäköinninvalvojilla

Pitkä viive käyttöönotossa

Vantaan Sanomat kertoi vuonna 2019, että Vantaan kaupunki ottaa käyttöön pysäköinnintarkastajien takkeihin kiinnitettävät kamerat. Kameroiden oli tarkoitus tulla käyttöön marraskuussa 2019.

Vantaan pysäköinninvalvonnan valvontaesimies vs. Ari Mäkinen kertoo käyttöönoton kuitenkin viivästyneen teknisten ongelmien takia, ja kamerat otettiin käyttöön vasta noin viikko sitten.

Kameroiden tarkoituksena on vähentää pysäköinnintarkastajiin kohdistuvaa väkivaltaa. Pysäköinnintarkastaja voi laittaa kameran tallentamaan tilanteen ollessa uhkaava.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut