Palvelut: Ainakin kaksi Hansasillan yrittäjää lopettaa toimintansa. Toinen heistä kertoo nyt miksi.
Hansasillalla yli seitsemän vuotta työskennellyt Österin Kenkä ja Lukko -liikkeen omistaja Mika Strandberg sulkee suutarin tällä viikolla.
Syynä on osin korona, mutta ennen kaikkea kauppakeskus Itiksen, koko Itäkeskuksen ja Hansasillan muutokset.
– Joitain ihmisiä pelottaa tulla tänne. Täällä on paljon miessakkeja. Tallinnanaukiolla käydään avointa huumekauppaa ja siellä on ihmisiä pillereissään. Itä-Helsingissä asiakaskunta on muuttunut muutenkin vahvasti.
Yrittäjän mukaan osa ihmisistä on alkanut karttaa Hansasiltaa.
– Tämä alkaa olla hyvin kansainvälistä aluetta. Osa asiakkaista ei enää hakeudu tänne.
Strandbergin mukaan kyse on koko Itäkeskuksen alueesta.
Viimeiseen vuoteen tuloja ei ole oikein ollut.
– Kauppiaat ovat ahkeria, mutta tänne ei enää hakeudu kantasuomalaisia yrittäjiä. Myös asiakaskunta alkaa olla mitä on. Ihmisillä ei ole maksukykyä. Kaikki ongelmat eivät todellakaan ole mitään maahanmuuttoa.
Yli puolet Hansasillan yrittäjistä on maahanmuuttajataustaisia. Strandberg on ehtinyt vuosien aikana ystävystyä monen naapuriyrittäjän kanssa.
Hansasillan 15 liikepaikasta tällä hetkellä yksi on tyhjillään ja kaksi tyhjenemässä vielä tämän kuun aikana.
– Kenkäkauppa on lähtemässä. Puolen vuoden sisällä lähtee ehkä moni muukin. Viimeiseen vuoteen tuloja ei ole oikein ollut. Eläkeläiset ja riskiryhmäläiset ovat jääneet pois. Nyt heitä on alkanut taas näkyä enemmän.
Hansasilta alkaa yrittäjän mukaan olla myös todella nuhjuisen näköinen.
Yritystilat-yksikön päällikkö Osmo Rasimus kaupunkiympäristön toimialalta vahvistaa, että jonkin verran vaihtuvuutta on tulossa.
– Minun tiedossani on muutama yrittäjä, joka on tämän kuun lopussa poistumassa. On yrittäjiä, jotka ovat koronan aikaan voittaneet ja toiset hävinneet. Hansasillan yrittäjät kuuluvat todennäköisesti jälkimmäiseen.
Miksi?
– Liikkuminen sillalla on todennäköisesti vähentynyt. Mitattua tietoa meillä ei ole. On luultavaa, että osa ihmisistä seuraa kartalta, missä punaiset korona-alueet ovat ja pyrkivät rajoittamaan liikkumistaan näillä alueilla.
Myös lähialueelle rakennetut uudet liiketilat, kuten kauppakeskus Easton, ovat vähentäneet tarvetta liikkua Itäväylän yli, Rasimus arvioi.
Strandbergilla on yrittäjäkokemusta Itä-Helsingistä yli 30 vuoden ajalta. Tuona aikana alue on muuttunut valtavasti. Sinne on tullut uusia isoja liikepaikkoja, joiden varjoon syrjemmässä olevat liikkeet tuppaavat jäädä.
– Olen nähnyt tämän paikan nousun ja hyvät ajat. Olen nähnyt myös vähän huonommat ja tosi huonot ajat. Nyt eletään niitä tosi huonoja aikoja.
Yrityksensä lopettava Strandberg sanoo, ettei halua kuulostaa katkeralta. Myynnin laskua on ollut näkyvissä jo pidemmän aikaa ja viime aikoina on ollut aikaa miettiä liikkeen lopettamista.
– En valita. Mutta tällä hetkellä myynnit eivät vastaa kulurakennetta millään tavalla.
Yrittäjä pelkää konkurssien aaltoa.
– Minä lähden täältä kuivin jaloin. En tee konkurssia. Mutta kuinka moni muu tekee, sitä en tiedä.
Viime keväänä yrittäjille myönnettiin haun perusteella kolme maksuvapaata kuukautta.
– Nyt olen kuullut, että vapautusta vuokriin ei olisi enää tulossa. Itse olen onnellinen, että sain tukia. Se pelasti varmasti monta muutakin yrittäjää.
Suutari on maksanut 56-neliöisestä liikepaikastaan 2 560 euroa vuokraa kuukaudessa.
– Kaupunki vetoaa siihen, että tämä on halpa tila kaupungin vuokratasoon nähden. Halpa tämä ehkä onkin, mutta jos kauppa ei käy, niin halpakin muuttuu kalliiksi.
Osmo Rasimuksen mukaan vuokra-alennuksia ei ole tulossa.
– Kaupunki ei voi myöntää enää vapautuksia vuokriin julkiseen vuokranantajaan kohdistuvien lakirajoitusten vuoksi, Rasimus viittaa tukisäännöksiin.