Makkarahyllyyn ilmestyy pian erikoinen grillipötkö – lihapitoisuus 113 prosenttia

Monen mielestä makkaran laadusta kertoo, sen korkea lihapitoisuus. Kuvituskuva. Arkistokuva
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Grillimakkaran laatua mitataan usein sen lihapitoisuudella, vaikka makuun vaikuttaa moni muukin asia.

Niin sanotuissa paremmissa grillimakkaroissa lihapitoisuus on 90 prosentin tuntumassa. Hieman halvemmissa herkuissa ehtaa lihaa voi olla esimerkiksi 11 prosenttia, mutta lihaan verrattavia valmistusaineita 55 prosenttia. Jälkimmäisillä tarkoitetaan muun muassa silavaa, kamaraa, siipikarjan nahkaa ja koneellisesti erotettua lihaa.

Makkaroita arvosteleva Akateeminen Kiuas-Seura antoi viime kesänä lähes täydet pisteet kuitenkin Lidlin makkaralle, jossa lihaa oli "vain" 70 prosenttia.

Tänä kesänä muun muassa Atria korottaa panoksia tuomalla myyntiin fermentoituja raakamakkaroita, joiden lihapitoisuus on jopa 113 prosenttia. Se tarkoittaa, että sataan grammaan tuotetta on käytetty 113 grammaa lihaa. Ilmiö on tuttu esimerkiksi metvursteista, joissa prosentit ovat huomattavasti korkeampiakin.

Alkon lonkerohyllyyn iskettiin 10-prosenttinen hirmujuoma – hinta hipoo pilviä

Atrian uutuudessa erikoisuus liittyy myös valmistapaan.

–Trendikäs fermentointi eli hapattaminen parantaa raakamakkaran makua, rakennetta ja säilyvyyttä. Tuotteen säilyvyys on 30 vuorokautta, Atrian tiedotteessa esitellään uutta Toscana-makkaraa.

Fermentoitu on toiselta nimeltään maitohappokäyminen. Sitä käytetään tavallisesti kestomakkaroissa, mutta selvästi harvemmin grillimakkaroissa.

Atrian Toscana-makkara saa makua italialaisista mausteista, kuten fenkolista, mustapippurista, oreganosta, muskottipähkinästä, tomaatista ja salviasta. Atria

Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"

Prisman "miinuskuitti" paljastaa hurjan ale-ilmiön, joka saa asiakkaat käyttäytymään oudosti kello 20.59 – "En välttämättä ostaisi"

"Kaikki pienet snägärit ovat kuolemassa" – Raipen grilli myy nyt porilaisia Kaivopuistossa ja yrittäjän mukaan ainakaan asiakaspulasta ei nakkikioskien katoaminen johdu

Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä

Triplaan avattiin uusi trendimyymälä: eteen syntyi heti pitkä jono – "Jouduttiin pyytämään apuvoimia"

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut