Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Erillislaki toisi kannabiksen suurkuluttajat Helsinkiin koko Suomesta ja ulkomailta" – idea laillistamiskokeilusta ei ota tuulta alleen

Helsingin pitäisi ehdottaa valtioneuvostolle erillislain säätämistä, jolla kannabiksen valvottu tuotanto ja myynti sallitaan täysi-ikäisille Helsingin alueella, esittää Avoin puolue ryhmäaloitteella.

Vastaus ryhmäaloitteeseen jäi pöydälle maanantain kaupunginhallituksessa.

Avoimella puolueella on Helsingin valtuustossa yksi kaupunginvaltuutettu, Petrus Pennanen, joka valittiin valtuustoon alun perin piraattipuolueen edustajana.

Aloitteen mukaan, jos normaalin THC:ta sisältävän kannabiksen myyntiin ei voida myöntää lupaa, voitaisiin lupa rajoittaa vain CBD:tä sisältävään kannabikseen. "Kevytkannabiksen" myynti on sallittua esimerkiksi Tallinnassa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta tuli aiemmin lausunnossaan tulokseen, että se ei kannata lainsäädäntöaloitteen tekemistä, koska kannabis aiheuttaa riippuvuutta sekä fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia haittoja.

Lautakunnan mukaan ryhmäaloitteen väite, että laillinen tuotanto ja myynti täysi-ikäisille poistaisi teini-ikäisiä houkuttelevan "kielletyn hedelmän" vaikutuksen ja vähentäisi huumeiden käyttöä, ei perustu tieteelliseen tutkimusnäyttöön. Väite perustuu yhteen tutkimukseen, jossa todettiin vähäinen vaikutus asiaan.

Sen sijaan tutkimustiedon valossa on perusteltua olettaa, että runsaasti kannabista käyttävien henkilöiden määrä lisääntyy, jos kannabis on laillista. Tutkimusnäyttöä on myös siitä, että kannabiksen käytön sallittavuus lisää käyttöä etenkin nuorten tyttöjen keskuudessa.

Lisäksi erillislaki keräisi Helsinkiin kaikki kannabiksen suurkuluttajat ja viihdekäyttäjät Suomesta sekä ulkomailta, mikä aiheuttaisi haittoja, lautakunta katsoo.

Vaikka kannabiksen käyttökin on rangaistava teko, rikoslaki mahdollistaa jo nyt tuomitsematta jättämisen, sosiaali- ja terveyslautakunta muistuttaa. Lisäksi merkintä kannabiksen käyttörikoksesta ei estä pääsyä mielenterveyshoitoon tai muihinkaan palveluihin.

Helsingin kaupunginhallitus teki 2019 lainsäädäntöaloitteen erillislaista, jolla huumeiden käyttöhuoneita voitaisi kokeilla Helsingissä. Erilliset pistotilat vähentäisivät huumeiden käyttöä esimerkiksi julkisissa vessoissa.

Kannabisuutteita vaikuttavana aineena sisältävän lääkevalmisteen käyttö on Suomessa lääkärin määräämänä sallittua pienelle potilasryhmälle.

Lääkekannabista käytetään MS-taudin lihasjäykkyyteen, elleivät muut hoidot tehoa.

Kannabiksen tuotannon ja myynnin laillistaminen nykyistä laajemmin sen sijaan ei edistä terveyttä ja hyvinvointia, lautakunta toteaa lausunnossaan.