"Baarivarusteet kunnossa" – Aarne Reunala syöttää tulevanakin kesänä mehiläisiä ja kimalaisia kerrostalon pihalla Helsingissä

Hyönteishotellit: Helsingin päättäjät kannattavat hyönteishotellien perustamista. Lauttasaarelainen Aarne Reunala valmistautuu jo viidenteen hyönteisbaarikesään.

Lauttasaarelaista Aarne Reunalaa voi kutsua hyönteisbaarien ja -hotellien edelläkävijäksi.

Tulevana kesänä Reunala valmistautuu jo viidettä vuotta peräkkäin taloyhtiönsä pihapiiriin itse rakentamiensa hyönteisbaarien ylläpitämiseen. Vielä baarien ripustamisen aika pihapuihin ei ole, mutta valmistautuminen on jo alkanut.

– Baarivarusteet ovat kunnossa eli olen ottanut vanhat syöttöastiat jo esille ja pohjalle pala sientä, johon siirappinen litku imeytyy.

Nyt odotellaan vielä lämpimämpiä ilmoja, jotta 3–4 hyönteisbaaria voi pihapiiriin jälleen puunoksille asetella.

– Baarien avaaminen menee varmasti toukokuulle, Reunala ennustaa hyönteisten ruokapaikasta.

Reunalan hyönteisbaareissa on aikaisempina kesinä pörrännyt kimalaisia, mehiläisiä, perhosia ja kärpäsiäkin. Pommacin ja siirapin sekainen makea neste on houkutellut paikalle myös oravia ja lintuja, mutta hyönteisbaarin ympärille pyöritetty metalliverkko estää niiden pääsyn nestettä tihkuvalle sienelle.

Hotelleissa ei ole hommaa.

– Oravat eivät enää saa revittyä sientä ulos sieltä. Joskus naakat ja variksetkin kävivät nokkimassa sitä. Makea liemi houkuttelee kaikkia, intohimoinen luontoihminen toteaa.

Hyönteishotellin täyttäminen nesteellä vaati sitoutuminen. Sienen peittämää syöttöastiaa täytyy käydä täyttämässä muutaman kerran päivässä.

Hyönteishotellit eivät sen sijaan vaadi toimenpiteitä.

– Hotelleissa ei ole hommaa. Sellaiset reiät, joissa ovi on kiinni, ovat toivottavasti käytössä. Vilkaisen niitä usein ohi kävellessäni. Laskin muutama päivä sitten, että ainakin 50 ovea oli kiinni.

Ovella Reunala tarkoittaa pistiäisten itsensä reiän eteen puun purusta tekemää tulppaa.

Hyönteishotelleista kaksi on puunrungossa ja kolmas rakennettu sahatusta pölkynpalasta. Erilaisten pistiäiset voivat munia ja talvehtia hotellissa.

Aarne perusti kerrostalon sisäpihalle kolme hyönteisbaaria Helsingissä – "Tehneet hyvää myös taloyhtiön ilmapiirille"

Edelläkävijäksi Reunalan tekee se, että kaupunki suhtautuu myönteisesti mehiläispesien sijoittamiseen ja ylläpitämiseen ja tahtotilana on saada lisää mehiläisiä Helsinkiin. Hyönteishotelleja tullaan sijoittamaan kahdelle uudelle palsta-alueelle Siltamäkeen ja Viikkiin.

Kaupunkiympäristölautakunta antoi huhtikuun alussa lausuntonsa valtuutettu Anna Vuorjoen (vas.) valtuustoaloitteeseen koskien hyönteishotellien sijoittamista Helsingin puistoihin. Helsinki lisää puistoihin muun muassa perennaryhmiä, jotka ovat hyviä ruokapaikkoja pölyttäjille. Hyönteiset ovat tärkeitä ekosysteemille.

Viime kesänä uusi asia Reunalan hyönteishotelli-ideaan oli hyönteisten rakastaman kaupunkiniityn perustaminen taloyhtiön heikkokuntoiselle nurmikkoläntille.

– Sain taloyhtiölle myytyä idean, että tehdään alueesta kaupunkiniitty. Kysyin eräältä asiantuntijalta neuvoa miten se tehdään.

Alkuun nurmialueelle tuotiin kuusi kuutiota hiekkaa ja sitten istutettiin noin 15 lajia erilaisia ketokukkia, kuten päivänkakkaroita ja ruiskaunokkeja.

– Ennen kaikkea perhoset saavat ketokukista ruokaa. Viime kesänä siellä jo vähän jotain kasvoi, luontoharrastajaksi itseään kutsuva mies toteaa tyytyväisenä.

Kukkavalokuvaaja on harvinainen ammatti – helsinkiläinen Kreetta muuttaa kauniit kukkaset upeaksi tapetiksi

Helsinkiläisen toimiston katolla syntyy hunajaa: Citymehiläiset keräävät mettä hautausmaan kukista

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut