Helsingin Uutiset alkaa purkaa juttuja vaalikoneestaan – ehdokas varmistathan, että olet vastannut

Helsingin Uutisten kuntavaalien vaalikoneen uutuusominaisuus on se, että äänestäjä voi hakea sieltä ehdokkaita omalta postinumeroalueeltaan.

– Koimme, että tämä on hyvää yleisön palvelua, toteaa sisällöntuotannon kehityspäällikkö Juho Hämäläinen Mediatalo Keskisuomalaisen digiyksiköstä.

Postinumeron ilmoittaminen on kuntavaaliehdokkaille vapaaehtoista.Vaalikonekysymysten laadinta alkoi jo loppuvuodesta 2020. Vastattavina on kymmenen yhteistä väitettä ja kymmenen puhtaasti vain Helsinkiin kohdistuvaa väitettä.

– Alamme pian purkaa juttuja vaalikonevastauksiin pohjautuen. Ehdokkaiden kannattaa siis varmistaa, että omat vastaukset on annettu, Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala sanoo.

Kuntavaaleissa vaalikone on tärkeämpi kuin muissa vaaleissa, näkee Kari Koljonen Tampereen yliopistosta. Hän työskentelee yliopistonlehtorina informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa.

Vaalikoneen rooli korostuu kuntavaaleissa sen vuoksi, että ehdokkaat ovat usein huonoiten tunnettuja.

– Jos vertaa heidän tunnettuuttaan vaikkapa siihen, kuinka paljon he ovat julkisuudessa verrattuna esimerkiksi kansanedustajiin. Tarve (ehdokkaiden) vertailulle on suurempi, Koljonen sanoo.

Koljonen pitää vaalikoneiden hienoutena sitä, että kaikille ehdokkaille on tarjolla yhtäläinen julkisuustila. Siksi ehdokkaiden kannattaa niitä täyttää, vaikka jännetuppi tulehtuisi, Koljonen hymähtää.

– Meidän vaaliemme yksi hienoimmista piirteistä on ehdokaskeskeisyys ja se, että meillä on runsas tarjonta vaalikoneita. Ne ovat myös kohtuullisen laadukkaita ja asiapitoisia.

Koljonen on tutkinut vaalikoneita yhdessä Tampereen yliopiston yliopistonlehtorin, politiikan tutkija Sami Borgin kanssa. Heiltä ilmestyi loppuvuodesta 2020 kirja Käyttöliittymä vaaleihin: Tutkimus vaalikoneista kansalaisten, ehdokkaiden ja journalismin näkökulmista. Borgin mukaan vaalikone on nuorille käyttöliittymä koko vaaleihin.

– Eikä vain ihan nuorille – puhutaan konsoli- ja Commodore-sukupolvista. Vaalikoneita koko äänestyshistoriansa käyttäneet konsolisukupolvet valtaavat hiljalleen äänestäjäkunnan. Heille vaalikoneen merkitys on suuri.

Vaalikoneiden merkitys korostuu näissä vaaleissa koronatilanteen vuoksi. Koljonen arvioi, että näissä vaaleissa vaalikoneiden merkitys on tavanomaista isompi myös vanhemmille sukupolville, vaikka heidän keskuudessaan vaalikoneisiin on suhtauduttu ennakkoluuloisemmin johtuen siitä, että kiinnittyminen puolueisiin on ollut vahvempaa.

HU:n vaalikoneeseen pääset tästä.

Etkö löytänyt vastauslinkkiä?

Ohjeet ehdokkaille

Henkilökohtaiset vastauslinkit vaalikoneeseen on lähetetty niiden puolueiden ja yhteislistojen kuntavaaliehdokkaille Helsingissä, jotka ovat olleet mukana 9.3. jätetyillä listoilla. Mikäli vastauslinkkiä ei tunnu löytyvän sähköpostista, kannattaa tarkistaa myös roskapostilaatikko sekä etsiä sähköposteista viestiä lähettäjältä ”vaalikone@media.fi”. Vaalikoneeseen lisätään ehdokkaita sitä mukaa, kuin ehdokasasettelu etenee.

Mikäli et ole vastannut vielä vaalikoneeseen, etkä löydä linkkiä, voit kysyä sitä sähköpostilla osoitteesta olli-pekka.lehtinen@media.fi. Puhelintiedusteluihin emme valitettavasti pysty vastaamaan.

Kuntavaalikone on auki osoitteessa helsinginuutiset.fi/vaalikone ja on auki vielä vaalipäivän 13. kesäkuuta jälkeenkin.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut