"Perustukset ovat paikoin alkaneet pettää" – Suositun piknikpuiston tukimuuri remonttilistalle Helsingissä

Tokoinrannan rantamuurin peruskorjaus tulee olemaan Kallion ja lähiympäristön puistoalueiden kallein urakka. Jussi Vehkasalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Kallioon ja lähiseudulle on suunnitteilla isoja puistojen peruskorjauksia. Yksi kohteista on suosittu Tokoinranta, joka ulottuu Ympyrätalon nurkilta aina junaradalle asti.

– Tokoinrannassa on rakenteita, jotka ovat jo pitkään olleet korjauslistalla. Tällainen on esimerkiksi rantamuuri. Se on vanha, muurin perustukset ovat paikoin alkaneet pettää. Remontissa muurin kivien taakse täytyy rakentaa uudet perustukset, maisema-arkkitehti Oula Rahkonen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta selostaa.

Tokoinrannan peruskorjauksen lisäksi suunnitelma pitää sisällään Pengerpuiston ja Alppipuiston eteläosan peruskorjauksen. Kunnostamista vaativina puistona mukana ovat Pääskylän puisto Sörnäisissä, Franzénin puistikon itäosa Kalliossa ja osittain Alli Tryggin puisto Kalliossa.

Suunnitelmassa ovat erillisinä peruskorjaushankkeina mukana katualueista Siltasaaren Pitkänsillanranta ja Alppiharjun Kuuskulma (Alppilanaukio.) Kuuskulma oli aikanaan raitiovaunulinjan päätepysäkki.

– Pitkänsillanrannan ilmettä on tarkoitus parantaa, jotta siellä olisi mukavampi oleskella, eli lisää istumapaikkoja. Lisäksi osa rannan puista on huonokuntoisia, niille on aikanaan tehty liian pienet kasvualustat. Tilannetta pitää vielä tutkia, voi olla, että ainakin osa puista uusitaan, Rahkonen kertoo.

Alppipuistossa on tarkoitus uusia puistokäytävien reittejä, sillä osa niistä on jyrkkiä ja vaikeakulkuisia pyörätuolilla kulkeville tai lastenvaunujen kanssa liikkuville.

Olemme käsitelleet palautteita.

Puistojen lisäksi myös Pitkänsillanranta on tarkoitus peruskorjata viihtyisämmäksi. Jussi Vehkasalo

Rahkonen arvelee, että mittava rantamuuri pitää sen peruskorjauksen yhteydessä kokonaan purkaa ja rakennusajaksi olisi rakennettava niin sanottu ponttiseinä Eläintarhanlahden vettä vasten. Rantamuurin nykyisiä kiviä voidaan käyttää uudelleen.

– Rantamuuria on myös Kaisaniemenlahden puolella, samanlainen korjaus on tarpeen varmaan sielläkin myöhemmin.

Rantamuurin kohdalla mahdollistetaan myös työn vaiheittainen toteutus, jotta puiston käyttöön ei tule suhteettoman pitkiä taukoja.

Tokoinranta on suosittu puisto Eläintarhanlahden rannalla. Jussi Vehkasalo

Aivan pian remonttityöt Tokoinrannassa eivätkä muissakaan alueen puistoissa ole kuitenkaan alkamassa, sillä nyt ollaan vasta siinä vaiheessa, että Kallion, Alppiharjun ja Sörnäisen yleisten alueiden suunnitelmaluonnos on valmistunut.

Suunnitelmaluonnoksesta kerättiin kaupunkilaisten mielipiteitä ja näkemyksiä Helsingin kaupungin Kerrokantasi-verkkopalvelussa maaliskuun alkupuolelle asti.

– Nyt olemme käsitelleet palautteita, luonnoksen hanke-ehdotuksiin tehdään joitakin muutoksia. Ehkä lisäämme myös yhden hankkeen jo aiemmin päätettyjen hankkeiden joukkoon, mutta asiasta ei vielä ole päätetty, Rahkonen kertoo.

Suunnitellut hankkeet on tarkoitus toteuttaa tällä vuosikymmenellä.

Suositut kesätapahtumat perutaan Helsingissä – "Emme laita paukkuja festivaalin isoon tuotantoon"

Kallioon istutetaan 54 kirsikkapuuta – mallia otettiin Roihuvuoresta

"Toivotaan, että kuullaan asiasta ajoissa" – Uusia terasseja tulossa kesäksi Helsinkiin, mutta niiden avaamisen ajankohta on vielä kysymysmerkki

Helsingissä sijaitsi saari, jonka näkötorni oli suosittu retkikohde ja jonka puuhuviloissa asuttiin – "Luontoparatiiseja joissa virkistäydyttiin"

Kuvat – Rosso sai lähteä Helsingistä retrohenkisen uuden ravintolan alta

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut