Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Perustukset ovat paikoin alkaneet pettää" – Suositun piknikpuiston tukimuuri remonttilistalle Helsingissä

Kallioon ja lähiseudulle on suunnitteilla isoja puistojen peruskorjauksia. Yksi kohteista on suosittu Tokoinranta, joka ulottuu Ympyrätalon nurkilta aina junaradalle asti.

– Tokoinrannassa on rakenteita, jotka ovat jo pitkään olleet korjauslistalla. Tällainen on esimerkiksi rantamuuri. Se on vanha, muurin perustukset ovat paikoin alkaneet pettää. Remontissa muurin kivien taakse täytyy rakentaa uudet perustukset, maisema-arkkitehti Oula Rahkonen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta selostaa.

Tokoinrannan peruskorjauksen lisäksi suunnitelma pitää sisällään Pengerpuiston ja Alppipuiston eteläosan peruskorjauksen. Kunnostamista vaativina puistona mukana ovat Pääskylän puisto Sörnäisissä, Franzénin puistikon itäosa Kalliossa ja osittain Alli Tryggin puisto Kalliossa.

Suunnitelmassa ovat erillisinä peruskorjaushankkeina mukana katualueista Siltasaaren Pitkänsillanranta ja Alppiharjun Kuuskulma (Alppilanaukio.) Kuuskulma oli aikanaan raitiovaunulinjan päätepysäkki.

– Pitkänsillanrannan ilmettä on tarkoitus parantaa, jotta siellä olisi mukavampi oleskella, eli lisää istumapaikkoja. Lisäksi osa rannan puista on huonokuntoisia, niille on aikanaan tehty liian pienet kasvualustat. Tilannetta pitää vielä tutkia, voi olla, että ainakin osa puista uusitaan, Rahkonen kertoo.

Alppipuistossa on tarkoitus uusia puistokäytävien reittejä, sillä osa niistä on jyrkkiä ja vaikeakulkuisia pyörätuolilla kulkeville tai lastenvaunujen kanssa liikkuville.

Olemme käsitelleet palautteita.

Rahkonen arvelee, että mittava rantamuuri pitää sen peruskorjauksen yhteydessä kokonaan purkaa ja rakennusajaksi olisi rakennettava niin sanottu ponttiseinä Eläintarhanlahden vettä vasten. Rantamuurin nykyisiä kiviä voidaan käyttää uudelleen.

– Rantamuuria on myös Kaisaniemenlahden puolella, samanlainen korjaus on tarpeen varmaan sielläkin myöhemmin.

Rantamuurin kohdalla mahdollistetaan myös työn vaiheittainen toteutus, jotta puiston käyttöön ei tule suhteettoman pitkiä taukoja.

Aivan pian remonttityöt Tokoinrannassa eivätkä muissakaan alueen puistoissa ole kuitenkaan alkamassa, sillä nyt ollaan vasta siinä vaiheessa, että Kallion, Alppiharjun ja Sörnäisen yleisten alueiden suunnitelmaluonnos on valmistunut.

Suunnitelmaluonnoksesta kerättiin kaupunkilaisten mielipiteitä ja näkemyksiä Helsingin kaupungin Kerrokantasi-verkkopalvelussa maaliskuun alkupuolelle asti.

– Nyt olemme käsitelleet palautteita, luonnoksen hanke-ehdotuksiin tehdään joitakin muutoksia. Ehkä lisäämme myös yhden hankkeen jo aiemmin päätettyjen hankkeiden joukkoon, mutta asiasta ei vielä ole päätetty, Rahkonen kertoo.

Suunnitellut hankkeet on tarkoitus toteuttaa tällä vuosikymmenellä.