Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vähemmän tilaa vievämpi ja tiiviimpi" – Huopalahdentien remontti rukkaa myös Turunväylän risteystä

Kaavoitus: Jos kaikki etenee aikataulussaan, pikaraitiotien kiskoja aletaan asentaa 2025.

Läntisen bulevardikaupungin suunnittelu Munkkiniemen Huopalahdentien ja pohjoisemman Vihdintien osalta etenee.

– Nyt tehdään osa-alueittain asemakaavoja. Ensi vaiheessa kaavat koskevat katualueita, jotta mahdollistetaan muun muassa pikaraitiolinjan rakentaminen. Samassa yhteydessä suunnitellaan myös muita katuihin liittyviä alueita, kertoo asemakaavoitusarkkitehti Nina Välkepinta-Lehtinen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Bulevardikaupungin selkärankana tulee toimimaan Huopalahdentietä ja Vihdintietä pitkin kulkeva pikaraitiolinja, joka liikennöi keskustan ja Kannelmäen välillä.

– Munkkiniemen aukiolta pikaraitiotie jatkaa Haagan ympyrän kautta Vihdintielle ja siitä Kaupintielle josta se Pohjois-Haagan aseman läheltä etenee kauppakeskus Kaareen, joka olisi päätepysäkki pikaraitiotien ensimmäisessä vaiheessa.

– Huopalahdentiellä katualueen rakentamisen ja raitiovaunukiskojen asentamisen aloittamisen tavoitevuosi on tällä hetkellä 2025, Välkepinta-Lehtinen sanoo.

Pikaraitiotien sijoittaminen Huopalahdentielle on ollut suunnitelmissa jo varhain: Munkkiniemen ensimmäisen varsinaisen asemakaavan selostuksessa vuodelta 1950 todetaan, että Huopalahdentiellä on varauduttu sille sijoittuvaan pikaraitiotiehen.

Turunväylän liittymästä tehdään T-mallinen.

– Pikaraitiotien varrelle suunnitellaan Munkkivuoren kohdalla asumista Niemenmäen länsi- ja pohjoispuolelle sekä Ulvilantielle Menuetto Business Centerin taakse, Välkepinta-Lehtinen jatkaa.

Huopalahdentie linjataan uudestaan Niemenmäen kohdalla.

– Turunväylän liittymästä tehdään T-mallinen, nykyisen maantiemäisen liittymän sijaan vähemmän tilaa vievämpi ja tiiviimpi.

Nykyiset kaksi meno- ja tuloramppia on tarkoitus yhdistää yhteen liittymään. Kaavaan on tarkoitus edelleen jättää mahdollisuus tunnelin toteuttamiselle Turunväylältä Hakamäentielle.

Turunväylän liittymän uudistus vapauttaa sen lounaispuolelta nykyistä tiealuetta joka on tarkoitus muuttaa toimitilatonteiksi.

Lähistöllä on muitakin suunnitelmia: Talin liikuntapuiston itäosaa koskevassa hankkeessa laajennetaan tenniskeskusta ja Huopalahdentien varteen suunnitellaan uuden urheiluhallin sijoittamista. Samalla alueella on tarkoitus tehdä myös ulkoalueiden uudelleenjärjestelyjä.

Huopalahdentien katualuetta ympäristöineen koskevan asemakaavan ja asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma tuli nähtäville alkuvuodesta.

– Kaavaehdotus on tarkoitus saada kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn ja julkisesti nähtäville ensi keväällä, jolloin siitä voi tehdä muistutuksia. Tämän jälkeen tarkistettu kaavaehdotus etenee kaupunkiympäristölautakunnan kautta kaupunginhallitukseen ja edelleen kaupunginvaltuustoon päätettäväksi.

Kaikki läntisen bulevardikaupungin vaatimat asemakaavat ja asemakaavamuutokset on tarkoitus saada valmiiksi tämän vuosikymmenen aikana.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi asemakaavojen ja asemakaavamuutosten lähtökohtana toimivan bulevardikaupungin kaavarungon vuonna 2019.