Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitäjänmäkeläinen Emilia Tukiainen tähtää golf-ammattilaiseksi – sai valmentajaksi todellisen mestareiden tekijän: "Työn jälki näkyy jo nyt"

Valmentaja: Helsingissä on hyvät mahdollisuudet kehittyä maailman kärkeen niin golfissa kuin salibandyssakin, sanoo Petteri Nykky.

Ei tainnut nuori Petteri tietää, mihin ryhtyi, kun hän vuonna 1982 sai ensikosketuksen golfiin vaihto-oppilasvuotenaan Amerikassa.

– Perhe pelasi golfia, pakkohan sitä oli kokeilla. Rakastuin lajiin heti, Nykky muistelee Malmin jäähallin vieressä sijaitsevalla golfhallilla.

Valmentajana kolmesti salibandyn maailmanmestaruuden voittanut vie samaan aikaan eteenpäin myös kärkigolffareitamme.

Nykky on miesten ja poikien golfmaajoukkueen valmentaja, tämän lisäksi hänellä on yksittäisiä golfammattilaisia tai ammattilaiseksi hamuavia ohjattavanaan.

– Aamupäivät menee yleensä golfin parissa täällä Malmilla ja illat salibandyssa.

Koronapainajainen vaikuttaa myös golfammattilaisten ohjaamiseen. Esimerkiksi naisten kärkinimi Matilda Castrén asuu Amerikassa San Diegossa.

– Yleensä olen voinut käydä hänen luonaan kerran tai kaksi vuodessa. Nyt vuorovaikutus tapahtuu vain puhelimessa tai videoiden välityksellä.

Kokeneen valmentajan mielestä Helsingissä on hyvät mahdollisuudet kehittyä maailman kärkeen niin golfissa kuin salibandyssakin.

– Kehittyäkseen amatööri- tai ammattilaislajissa maailman kärkeen urheilijan on pakko harjoitella ammattimaisesti joka päivä. Armoa ei huipulla anneta missään. Onneksi koulujen suhtautuminen nuoria urheilijoita kohtaan on nykyään huippua. Ymmärretään että urheilukin voi olla ammatti, Nykky kiittää esimerkiksi Mäkelänrinteen ja SYK:in tarjoamia mahdollisuuksia.

Nykky on tottunut voittamaan. Ensimmäinen iso ja käänteentekevä voitto hänelle oli aikanaan Göteborgissa salibandyn opiskelijakisoissa 2003.

– Voitettiin finaalissa Ruotsi. Henkisesti se oli tärkeä juttu. Olisimme voineet sen ottelun myös hävitä. Jatkoa ajatellen se oli kallisarvoinen kokemus.

Tämän jälkeen Ruotsi on kaatunut MM-finaalissa Nykyn alaisuudessa kolme kertaa!

Salibandyn maajoukkuevalmentajan silmin suurin haitta pandemiasta on tällä hetkellä se, että ei pelata. Ei ole turnauksia eikä maaotteluja. Viime vuoden MM-kisat siirtyivät, seuraavan kerran mestaruudesta taistellaan Helsingissä 3.–11.2921.

– Nuoret ja lapset kärsivät paljon. Moni on tippunut pois seuratoiminnasta.

Palataan vielä golfin pariin ja Malmille. Nykky opastaa ammattilaiseksi haluavaa Emilia Tukiaista avaamaan rintaa enemmän lyönnin aikana. Pitäjänmäkeläinen seuraa ja kuuntelee tarkasti.

– Olemme tehneet pari kuukautta yhteistyötä, ja työn jälki näkyy jo nyt. Meillä on paljon pelitreenejä, hyvin on tullut uusia asioita pelaamiseen, Emilia Tukiainen summaa.