Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hakaniemen torin kantajengi pääsi vihdoin normaalirytmiin – ehti odottaa innolla kahvilateltan avautumista

Ulkona: Kauppa on käynyt torilla kohtuullisen hyvin koronasta huolimatta.

Hakaniementorille oli kokoontunut iso nippu miehiä torikahvilan teltan ulkopuolelle. Kantajengi odotteli kevätauringossa jo innoissaan kahviteltan terassin avautumista. Eikä teltassa sisälläkään saanut olla, ennen kuin ravintolarajoitukset poistuivat 19. huhtikuuta.

– Torikahvila aukesi tänään, maanantaina saavat laittaa pöydät ulos. Kahvia ja muuta siis saa jo, mutta pitää tulla teltasta ulos juomaan, kertoi Kai Kyntölä.

Miehet ovat kaivanneet torikahvilaelämää tuttujen tapaamisineen. Torilla tulee käytyä melkein päivittäin.

– Kun vähän valehtelee, niin melkein 1950-luvulta asti, yksi miehistä huikkaa.

Kahvilateltan vieressä kukkia myi Hansakukan teltassa Mika Oinonen.

– Aloitin kukkakaupan torilla kesäkuun alussa vuonna 1988. Tammi-helmikuussa emme torilla olleet, mutta kevään edetessä tulimme takaisin. Aika normaali kevät tämä on ollut kaupankäynnin suhteen, riippuu tietysti ilmasta paljonko väkeä käy, Oinonen kertoo.

Torikauppaa on koronan vaikutukselta Oinosen mielestä pelastanut se, että torilla ollaan ulkona, ilma vaihtuu eikä maskia välttämättä tarvitse pitää, jos muistaa turvavälit toisiin.

– Tottahan moni pitää maskia ulkonakin, Oinonen toteaa.

Ja onhan toriteltta eräänlaisensa oma pikku sisätila.

Tuomaan kalan myyntiautossa kirjolohta fileoinut Jan Sallinen sanoo myös, että koronapandemia-aika on ollut heille omalla tavallaan aika hyvää aikaa.

– Tässä asiakas on ulkona auton vieressä, eli on koronaturvallista. Ja ihmiset tekevät nyt paljon ruokia kotona, joten ruokatarpeita, kuten kalaa on mennyt hyvin. Eli kysyntää on ollut, uusiakin asiakkaita on tullut, kaikki kun eivät sisätiloissa viitsi koronan takia aina käydä, Sallinen kertoo.

Tuomaan kalan autossa on myytävänä tuoretta ja savustettua kalaa, tarjonta vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Vaikka Norjan lohta menee myös heillä volyymissa mitattuna eniten, on villikala heillä tärkeässä osassa.

– Kyllä torilta tullaan hakemaan nimenomaan myös luonnonkalaa, se on se meidän myyntivalttimme.

Oinosen mielestä Hakaniementori on toimiva tori.

– Tuntumani on sellainen, että eniten toriasiakkaat kaipaavat parkkipaikkoja, järkevän hintaisia sellaisia.

Lopen perunan myyntitiskillä seisova Make Harju sanoi, että korona on näkynyt siten, että porukka ei "pyöri" torilla samoin kuin normaaliaikaan.

– Tullaan hakemaan kauppiaalta se mitä tarvitaan ja lähdetään saman tien pois, Harju kuvailee.

Hänen mielestään väkeä torilla on koronan takia kaiken kaikkiaan vähemmän liikkeellä koronan vuoksi.

Harju ja Miikka Muukkonen myyvät perunaa, siemenperunaa ja juureksia.

– Kesäkuussa tulevat uudet perunat.

Harju kaipaisi Hakaniementorille esimerkiksi ruokatelttaa, jossa myytäisiin erilaisia ruokia.

– Sellainen voisi saada torille asiakkaiksi enemmän nuorta porukkaa. Ja joku pieni tapahtuma-alue esiintymislavoineen, jossa edes viikonloppuisin voisi olla erilaista ohjelmaa. Monen pienemmän kaupungin pikkutorilla on esiintymislava. Ohjelma ja esiintyjät tuovat toreille lisää kävijöitä, Harju sanoo.

Hän on myynyt Hakaniementorilla noin parinkymmenen vuoden ajan, ensin edeltäjän leivissä, omiin nimiin myynti alkoi vuonna 2014.