"Otin häneen yhteyttä Facebookin kautta" – eksoottisen helsinkiläiskaupan taustalla on meksikolais-suomalainen romanssi

Ruoka: Kalliossa sijaitsee paljon eksoottisen etnisiä ruokakauppoja.

Hämeentie 6:ssa sijaitsevan Dos Tecolotes -nimisen meksikolaisten ruokatarvikkeiden ja ruoanlaittovälineiden myymälän taustalla on suomalaisen Janne Wickmanin ja meksikolaissyntyisen Lorena Wickmanin kohtaaminen Yhdysvalloissa reilut kolmekymmentä vuotta sitten.

– Olin siellä vaihto-oppilaana, kun tutustuimme. Palasin Yhdysvalloista kuitenkin Suomeen ja Lorena jäi sinne. Perustimme myöhemmin perheet tahoillamme. Viitisen vuotta sitten otin häneen yhteyttä Facebookin kautta ja jo muutaman viikon päästä menin tapaamaan häntä. Rakkaus oli säilynyt, kertoo Janne Wickman.

Sittemmin Lorena tuli lapsineen Suomeen, uusperheessä on yhteensä neljä lasta.

Kipinän meksikolaisten elintarvikkeiden myymälän perustamiseen antoi se, että kun Lorena lapsineen muutti Suomeen, ei täältä oikein tahtonut löytyä meksikolaisen ruoan tekoon sopivia ruokatarvikkeita. Esimerkiksi meksikolaisen keittiön peruskiviin kuuluvien tortillojen valmistamiseen tarvittavaa maissijauhoa ei ollut saatavilla, ainakaan helposti.

– Itse asiassa ensimmäinen ajatuksemme oli alkaa valmistaa tortilloja myyntiin. Aloimme kuitenkin miettiä tällaisen kaupan perustamista, koska pidämme molemmat ruoanlaitosta.

Tämä on vähän kuin Soho.

Wickman tiesi Hämeentien alkupään eksoottiset ruokakaupat, kuten yhden vanhimmista eli Vii-Voanin.

– Ajattelimme, että jonnekin näille kulmille meksikolaisten elintarvikkeiden kauppa sopisi. Tämä on vähän kuin Soho, etnisiä kauppoja on paljon.

Pariskunta kierteli Euroopassa katselemassa ruokakauppoja, etsien samalla ideoita siihen, millainen oma kauppa voisi olla. He myös tapasivat matkoillaan ruoan tukkukauppiaita.

– Olin myös huomannut sen, että monissa etnisissä kaupoissa on hyllyt täynnä erilaisia tuotteita, mutta suomalaisille asiakkaille ei oikein osata kertoa tuotteista, ja mihin niitä voi käyttää, Janne Wickman jatkaa.

Heidän kaupassaan mennään siis suoraan kysymään asiakkaalta, että minkälaista ruokaa olisit laittamassa ja annetaan neuvoja.

Dos Tecolotes -myymälän hyllyiltä löytyy ruokatuotteita laidasta laitaan. Chilikastikkeita on noin 50 erilaista.

– Myydyimpien tuotteiden top 10:stä yli puolet on itse tekemiämme salsoja, lisäksi meillä on paljon valmissalsoja.

– Meksikolaisessa ruoanlaitossa pavut ovat tärkeitä. Myymme täällä myös tuoreita itse keitettyjä papuja. Kaikki muut tuotteemme paitsi tuoretuotteet tuodaan Meksikosta. Nytkin odotamme 5 000 kilon erää tortilloja. Toimitusaika on noin kolme kuukautta.

Suomessa ei asu meksikolaistaustaisia ihmisiä Janne Wickmanin arvion mukaan kuin muutama tuhat. Ennen kaupan avaamista vuonna 2018 he eivät Suomessa olleet meksikolaisia tavanneet.

– Nyt olemme tavanneet heitä paljon. Asiakkaina on myös paljon muista Latinalaisen Amerikan maista kotoisin olevia sekä amerikkalaisia, etenkin heitä, jotka ovat asuneet lähellä Meksikon rajaa ja tuntevat maan ruokakulttuuria.

Hämeentien alusta löytyy paljon muitakin eksoottisia kauppoja, allekirjoittaneen muistitiedon mukaan ensimmäisiä oli Vii-Voan.

Samoilta nurkilta saa myös esimerkiksi halal-lihaa.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut