Nuorisotalo lopetetaan Helsingin keskustassa – "Henkilöstöresurssiemme määrä ei kasva"

Muutos: Keskustakirjastosta löytyi tilaa eteläisen Helsingin nuorisopalveluille.

Punavuoren nuorisotalon toiminta asukastalo Betaniassa Perämiehenkadulla loppuu elokuussa. Tietoa asiasta jaettiin kaupunkilaisille asukasillassa Teams-tapaamisen muodossa huhtikuussa.

Tieto nuorisotalon lopettamisesta levisi myös Punavuoren Facebook-ryhmissä. Selväksi tuli myös se, että Betanian tiloja korvaamaan tulisivat tilat keskustakirjasto Oodista.

– Tämä on surkea uutinen. Korvaava tila Oodissa ei ole sama asia. Voisiko asialle tehdä jotain? Mitä, kysyi eräs Facebookissa.

– En näkisi, että ala-asteikäisten paras iltapäiväpuuha on seilata keskustaan kilometrejä, kommentoi kolmas.

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan aluepäällikkö Tiina Hörkkö sanoo asiasta seuraavaa:

– Betaniassa ei ole nuorisotaloa, vaan olemme järjestäneet siellä olevassa asukastilassa toimintaa alueen nuorille. Elokuusta alkaen kaksi Betaniassa toiminutta nuoriso-ohjaajaa siirtyy töihin Oodissa alkavaan nuorisotoimintaan.

Hörkön mukaan Betaniassa on ollut toimintaa ala- ja yläkouluikäisille, yhteenlaskettu päivittäinen kävijämäärä on ollut noin 20–25 lasta ja nuorta.

– Emme ikävä kyllä voi ylläpitää toimintaa kahdessa paikassa, sillä henkilöstöresurssiemme määrä ei kasva. Betaniassa työskennelleet nuoriso-ohjaajat ovat koko ajan tehneet työtä myös muissa työpisteissä. Oodin uuteen nuorisotilaan tulee heidän lisäkseen toki myös muita työntekijöitä, Hörkkö jatkaa.

Hörkön mukaan ydinkeskustaan on toivottu jo pitkään nuorisotilaa ja nyt siihen tarjoutui mahdollisuus, johon kannatti tarttua.

– Oodi on keskeisellä paikalla: se on useampien nuorten saavutettavissa ja myös nuoriso-ohjaajat pääsevät siitä kätevästi liikkumaan koko eteläisen nuorisotyöyksikön alueelle, Punavuoreen, Katajanokalle, Kruununhakaan ja Kalasatamaan asti. Oodi kokonaisuutena mahdollistaa monipuolista toimintaa, hän sanoo.

Oodiin on kuitenkin Punavuoresta matkaa.

– Yläkoululaiset alkavat olla siinä iässä, että he saavat ja osaavat myös itsenäisesti liikkua turvallisia välimatkoja. Alueen yläkouluikäisiä palvelee jatkossa myös muun muassa Ruoholahden nuorisotalo. Kartoitamme yhdessä Punavuoren alueen muiden toimijoiden kanssa, että alueella on jatkossakin riittävästi turvallista toimintaa varhaisnuorille, sanoo Hörkkö.

Erityisesti alakoululaisille toimintaa on Hörkön mukaan yhä jatkossa Punavuoressa. Alueella on muun muassa leikkipuisto Seppä sekä Mikael Agricolan kirkko, jotka molemmat tarjoavat toimintaa alakouluikäisille.

– Nuorisotyön painopiste on enemmän vanhemmissa nuorissa.

Syksyllä myös Punavuoren alueen kouluihin on tulossa lasten toiveiden mukaista harrastustoimintaa harrastamisen Suomen mallin mukaan. Harrastamisen Suomen malli on opetus- ja kulttuuriministeriön hanke, jota koordinoi nuorisopalvelut. Hankkeen tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

"Nuorten karkailu on ilmiö, mitä ei missään tapauksessa pitäisi olla" – Apulaispormestari Sanna Vesikansan mukaan Helsinki parantaa lastensuojelua konkreettisilla toimilla

"Nuoruutta on vaikeaa elää etänä" – kysely paljasti synkät sävyt nuorten korona-ajassa

"Olen harkinnut peräti muuttoa pois" – korkea ja raskas rakentaminen Helsingin rantaviivassa harmittaa

Hietalahdenallas kaventuisi jopa kanavaksi – suunnitelmille kitkerää palautetta: "Ei kerrota selkokielellä, että esitetään Stockmannin kokoista taloa rannalle"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut