"Olen harkinnut peräti muuttoa pois" – korkea ja raskas rakentaminen Helsingin rantaviivassa harmittaa

Hankkeet: Telakkarannan lisäksi myös Hietalahdenaltaan nurkille suunnitellaan mittavaa uudisrakentamista.

– Tälle ei voi mitään enää, huokaisee Rita Malmberg kerrostaloasunnossaan Hietalahdenrannan ja Punavuorenkadun kulmauksessa.

Malmbergin olohuoneesta, parvekkeelta ja keittiöstä on suorat näkymät Hietalahdenrannan toiselle puolelle, jonne rakennetaan Telakkarannan uusia asuinkerrostaloja, joista korkein tulee nousemaan juuri Malmbergin talon kohdille.

– Kun tuo jättiläinen, 12 kerrosta ja 2,90 metrin huoneistokorkeus, nousee nykyisten asuintalojen eteen, ei ole toivoakaan auringosta parvekkeillemme ja pihoillemme, Malmberg jatkaa.

Hän on asunut kerrostalossa sen valmistumisvuodesta 1977 alkaen.

– Helsingin kaupungilla oli aiemmin visio, että rantaa kohden mataloitetaan rakentamista. Näin ei näytä enää olevan. Mielestäni ranta-alueita, jotka jäävät ilman käyttötarkoitusta, voi uudistaa, mutta ei noin korkealla rakentamisella, Malmberg jatkaa.

Hernesaaren asemakaava kumottiin lainvastaisena – Helsinki suunnitteli 7600 uutta asukasta ja ajatteli koko autoliikenteen kulkevan yhden tien kautta

Malmbergin mukaan Hietalahdenranta 1:n, 3:n ja 5:n taloyhtiöt antoivat aikoinaan hyvissä ajoin asianomaisille viranomaisille perustellut vastalauseensa muun muassa Telakkarantaan suunnitelluista talokorkeuksista, mutta turhaan.

– Eipä tarvitse hankkia sälekaihtimia, saan suuren “auringonsuojan” suoraan eteeni. Alkuperäisenä helsinkiläisenä ja ikäni tällä alueella asuneena olen harkinnut peräti muuttoa pois.

Kun Koffin tehdas muutti pois Bulevardin ja Hietalahdenrannan kulmakorttelista 1990-luvulla ja alutta kaavoitettiin asuinrakentamiseen, sai naapurusto mielipiteillään muutamia kerroksia pois Koffin korttelin asuinkerrostalojen korkeuksista. Uhkana nähtiin, että ne varjostaisivat liikaa suosittua Koffin puistoa.

– Ei näytä onnistuvan enää sellainen vaikuttaminen, Malmberg harmittelee.

Nyt hänellä ja Pro Hietalahti -yhdistyksen puheenjohtajalla Taru Reinikaisella on näköpiirissä jälleen uusi hanke kotinurkilla: Hietalahdenrannan alueelle on myönnetty kehittämisvaraus HGR Property Partners Oy:lle. Alueesta tehtyjä kolmea ideasuunnitelmavaihtoehtoa sai kommentoida Helsingin kaupungin Kerrokantasi-palvelussa 18. huhtikuuta asti. Suunnitelmat sisältävät toimitilarakentamista Hietalahdenaltaan kohdalle, jokaisessa vaihtoehdossa rakentaminen pienentää allasta huomattavasti.

– Järkytyin siitä, että tuohon kohtaan suunnitellaan toimistorakentamista. Tuntuu, että tämä alue on jotenkin nyt kaupungin hampaissa, Malmberg sanoo.

Hietalahdenallas kaventuisi jopa kanavaksi – suunnitelmille kitkerää palautetta: "Ei kerrota selkokielellä, että esitetään Stockmannin kokoista taloa rannalle"

Reinikainen kertoo, että kun Hietalahdenrannan kehittämisvaraus aikoinaan julkistettiin, sai sitä jo silloin kommentoida netissä. Toimistorakentaminen rantaan herätti heti alkuun paljon vastustusta. Kaupunki ilmoitti, että uudisrakentamisen määrä tarkentuu suunnittelun edetessä, mutta varauksen saajalle sitä varattiin alustavasti 15 000–20 000 kerrosneliömetriä.

– Tehdyissä ideasuunnitelmavaihtoehdoissa rakentamista on kuitenkin noin 35 000 kerrosneliömetriä. Ihmiset kokevat tulleensa huijatuiksi. Tuntuu siltä, että kaupunki järjestää asukkaiden kuulemistilaisuuksia, mutta mielipiteillä ei ole mitään merkitystä, Reinikainen toteaa.

Viime syksynä perustettu Pro Hietalahti haluaa kehittää aluetta yhdessä kaupungin kanssa siten, että kehittäminen lähtisi asukkaista ja heidän tarpeistaan eikä sijoitusyhtiöistä.

– Sijoittajat eivät saa määrätä miten tätä kaupunkia rakennetaan. Eikä yhteistyötä kaupungin puolelta ole se, että kerrotaan: "Tähän rakennetaan tällainen".

Reinikaisen mukaan alueen asukkaat ovat tekemässä yhdessä vaihtoehtoista suunnitelmaa Hietalahdenrannan kehittämisestä.

Nuorisotalo lopetetaan Helsingin keskustassa – "Henkilöstöresurssiemme määrä ei kasva"

Bulevardin pikaratikka kerää ihmetteleviä kommentteja: "Yksi kauneimmista kaduista Helsingissä"

Annankatua ei usein mielletä Helsingin tärkeiden ravintolakatujen joukkoon, vaikka syytä olisi – Muistatko nämä julkkistenkin suosimat paikat?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut