Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koululuokkia väistötiloissa, päiväkotipaikat kaukana – Helsingin arvokkaasti vanhentunutta kaupunginosaa puolustaa oma yhdistys

Kaupunginosayhdistys Munkinseutu ry täyttää ensi vuonna komeat 50 vuotta. Kuinka asiat Munkkiniemen suunnalla ovat?

– Päiväkotipaikkoja alueella on lapsiperheiden tarpeisiin aivan liian vähän. Vanhemmat joutuvat kuljettamaan lapsiaan kauas. Koululuokkia on joutunut toimimaan väistötiloissa, esimerkiksi Laajalahdentiellä IBM:n konttoritalossa toimii tällä hetkellä useita luokkia, luettelee yhdistyksen puheenjohtaja Tarja Sarjakoski.

Liikenteen puolella tyrmistyneitä ollaan siitä, että nelosen ratikkaa suunnitellaan kulkevaksi Eiran suuntaan, eikä suoraan Mannerheimintietä ydinkeskustaan asti, kuten se nyt kulkee.

Yhdistystä aikanaan perustamassa ollut, edelleen sen hallituksessa oleva Erkki Wuori on asunut Munkkiniemessä yhdistyksen perustamisvuodesta 1972 lähtien.

– Suurin ihme Munkkiniemessä on oikeastaan se, että mitään kovin suuria muutoksia alueella ei ole tapahtunut. Katujen linjaukset kulkevat edelleen Eliel Saarisen tekemien suunnitelmien mukaan. Pääasiassa 1930-luvulla syntynyt rakennuskanta on pysynyt samana eikä vapaata tonttimaata paljon ole, Wuori kuvailee kotikulmiaan.

Sarjakoski kuvailee yhdistyksen toimintaperiaatteita seuraavasti:

– Jos alueelle kohdistuu rakennushankkeita tai kaavamuutoksia, niin me annamme niistä yhdistyksenä lausunnon, sama koskee myös esimerkiksi liikennesuunnitelmia.

Yhdistys järjestää myös monenlaisia muita tapahtumia, kuten valaistun joulukuusen pystytyksen Laajalahden aukiolle ensimmäisenä adventtina.

– Mikäli korona hellittää, aloitamme muun muassa asukastilaisuuksien valmistelut ja järjestämme perinteiksi muodostuneita konsertteja paikallisissa kahviloissamme ja kulttuuritilaisuuksia yhteistyössä Munkkiniemen kirjaston kanssa.

Yhdistys on ollut mukana järjestämässä myös pormestarin asukasiltoja, jotka vielä Jussi Pajusen aikoina tunnettiin ylipormestarin asukasiltoina.

Lisäksi Munkinseutu ry järjestää Munkkiniemen, Munkkivuoren, Talin, Niemenmäen ja Kuusisaaren alueella sijaitsevien pihojen välisen pihakilpailun, jonka voittaja julkistetaan ja palkitaan syksyllä 2021. Pihakilpailun voittaja valitaan asukkaiden lähettämien valokuvien perusteella, kisaan kannattaa toimittaa valokuva, joka on otettu hyvässä valaistuksessa.

– Piha voi olla esimerkiksi kaunis, toimiva, yhteisöllinen, hyvin suunniteltu, hyvällä maulla valituista viherkasveista koostuva, kauniisti valaistu tai on muilla ominaisuuksilla kutsuva ja huomioimisen arvoinen, luettelee Sarjakoski.

Kyseessä voi olla mikä vaan piha, kuvat voi lähettää osoitteeseen tarja.sarjakoski(at)iki.fi 31. elokuuta mennessä. Kuvien mukana tulee olla tieto pihan osoitteesta sekä tiedot yhdyshenkilöstä, esimerkiksi pihanhoitajasta tai taloyhtiön puheenjohtajasta, johon voi olla yhteydessä pihapalkinnon tiimoilta.