Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnettu ruokajätti perusti Suomeen uuden hampurilaisketjun: pimittää tiedon lähiöpizzerioista – näissä ravintoloissa annokset todellisuudessa valmistetaan

Pilvikeittiöt ja virtuaaliravintolat saattavat olla monelle vielä outo ilmiö. Hämmennystä voi aiheuttaa muun muassa se, ettei asiakas välttämättä tiedä, missä ravintolassa ruoka todellisuudessa tehdään.

Esimerkiksi ruokajätti Fazer kertoi avanneensa virtuaalisia Street Food -ravintoloita muun muassa Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle. Foodora-sovelluksen kautta myytävät hampurilaiset ja muut katuruoka-annokset valmistetaan yrityksen kumppaniravintoloissa. Ravintoloita operoiva Foodora ei kertonut kumppaniravintoloiden nimiä Helsingin Uutisten pyynnöstä huolimatta. HU kysyi asiaa myös Fazerilta.

Ravintoloiden yritystiedot ja osoitteet löytyvät kuitenkin pienen etsimisen jälkeen sovelluksen info-valikosta. Esimerkiksi Malmin Fazer Street Foodin hampurilaiset valmistaa Pizzeria La Vera ja Herttoniemessä Pizza Express. Tikkurilassa kumppaniravintola on taas Bamo ja Espoossa Saunalahden grilli.

Foodoran mukaan kyse on ”kuluttajahämmingin välttämisestä”.

– Konseptiravintoloiden annokset on tilattavissa vain sovelluksen kautta ja kotiin kuljetettuna. Niitä ei voi mennä paikan päälle syömään toisin kuin ravintolan ”oman” menun annoksia. Joskus tämä on aiheuttanut sekaannusta, sanoo Foodoran viestintäpäällikkö Outi Sjöman.

Sjöman sanoo, että konseptiravintoloiden annosten tasalaatuisuutta valvotaan huolellisesti.

– Annokset ovat valmistavasta ravintolasta riippumatta samanlaisia, joten valmistuspaikalla ei ole merkitystä lopputuotteen kannalta. Konseptiravintolasopimukset solmitaan aina jo entuudestaan tuttujen kumppaniravintoloiden kanssa.

Myös monessa Euroopan maassa toimiva Cheesus Burger -ketju toimii hieman samaan tapaan. Esimerkiksi Itä-Pasilassa sen keittiö on samassa osoitteessa kuin Pasilan Kuningas -pizzeria.

Pasilan Kuningas tekee yhteistyötä myös Pizza Cartel -ketjun kanssa. Pizza Cartel kertoo kumppaniravintolansa avoimesti verkkosivuillaan. Moni niistä on tunnettu lähiöpizzeria. Fazerista poiketen Pizza Cartelin annosten syöminen on mahdollista myös paikan päällä.

Hyvää sijaintia on pidetty ravintolan tärkeimpänä elinehtona. Muun muassa Oulunkylässä toimivan Crusty Pizzan Jaakko Luomasen mielestä pilviravintolat keikauttavat tilanteen nurinkurin.

– Ravintola voikin olla nyt syrjemmässä, jos sieltä on nopea kuljettaa ruokaa laajalle alueelle.

Lue myös: Muusikko avaa trendiravintoloita pikavauhdilla Helsinkiin – yhtenä esikuvana Kallion legendaarinen Mäkikupla

Myös ravintolakonserni Soupsterilla on pilvikeittiö Oulunkylässä.

– Valitsimme Oulunkylän, koska siellä on tosi vähän ravintolatarjontaa. Alue on kuitenkin tiheästi asuttu ja sinne on alkanut muuttaa paljon nuoria. Esimerkiksi Kalliossa on valmiiksi kaikkea ja kilpailu on kovinta, sanoo toimitusjohtaja Kim Heiniö.

Vantaalla Soupsterin pilvikeittiö on suunnitteilla Dylan Tiksiin. Espoossa Soupsterilla on ollut pilvikeittiö Dylan Lepuskissa. Heiniö sanoo, että ruokalähettifirmojen kuskien oli kuitenkin vaikea päästä siellä ravintolan keittiöön hakemaan ruokaa. Uusi pilvikeittiö on suunnitteilla Keilaniemeen. Leppävaaran uudelleen avaaminen ei ole kuitenkaan mahdotonta.

Heiniö uskoo, että pilvikeittiöt ovat pysyvä ilmiö.

– Ainakin me aiomme kehittää sitä. Kotiin tilaaminen ja etätyöskentely ovat tulleet jäädäkseen.

– Seuraavaksi haluamme päästä asiakkaan päähän ymmärtääksemme, mitä he oikeasti haluavat. Onko se helppous, laatu vai hinta?