Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Timo, 31, treenaa ilmaiseksi supersuositulla "rahvaiden kuntosalilla" Helsingin paraatipaikalla – tänne avataan kaksi seuraavaa

Liikunta: Ilmaisilla ulkokuntosaleilla on nyt hurja ruuhka. Kaupunki avaa uusia paikkoja lähiaikoina.

Helsingin kaupungin ilmaiset ulkokuntosalit ovat nousseet huippusuosituiksi. Urheilevat kaupunkilaiset ottivat ne omakseen viimeistään koronan suljettua sisäsalit keväällä.

– Kävijämäärät ovat valtaisia, sanoo tiimiesimies Teijo Korva.

Ulkokuntosaleilla on David-merkkisiä laitteita, joissa maksimipainot ovat jopa 100 kiloa.

– Laitteissa on kiinteät painopakat. Esimerkiksi penkkipunnerruslaite on aika lähellä sitä, mitä tehdään salilla vapaapainoilla.

Kaupungin ensimmäinen ”david-ulkokuntosali” avattiin Pirkkolaan vuonna 2015.

– Olemme laskeneet, että siellä on käynyt jo miljoona ihmistä. Keräämme tilastoja koko ajan. Tiedämme, että liikuntapaikoilla treenataan myös yöllä kahden-kolmen välillä, Korva sanoo.

Paikka on uskomattoman hyvä.

Yksi kaupungin uusimmista ja monipuolisimmista ulkokuntosaleista on Hietarannalla. Kävijöistä iso osa on nuoria aikuisia, mutta paikalla käy myös lapsiperheitä ja eläkeläisiä. Laitteiden lisäksi salilla on kiipeilyyn ja venyttelyyn sopivia telineitä.

Etu-Töölössä asuva Timo Soasepp, 31, kertoo treenaavansa rannalla neljästä viiteen kertaa viikossa.

– Olen käynyt täällä nyt kolmen viikon ajan. Kovin ruuhka on kello 17 jälkeen. Laitteille kyllä täytyy ruuhka-aikana jonottaa, mutta se menee sovussa.

Ulkokuntosalia varten Soasepp on joutunut muuttamaan treeniohjelmansa.

– Laitteet eivät ole niin monipuolisia, että pystyisin keskittymään yhtenä päivänä pelkästään käsiin, rintaan tai selkään. Teen täällä joko työntöjä, jalkoja tai vetoja. Paikka on kuitenkin uskomattoman hyvä. Se riippuu täysin itsestä, kuinka hyvin jaksaa keskittyä.

Eri puolilta kaupunkia ja lenkkipolkujen varrelta löytyy myös vaatimattomammin varustettuja liikuntapaikkoja.

– Töölönlahdella juostessani käyn tekemässä leuanvetoja ja dippauksia. Metsässä on myös nostettavia tukkeja.

Ilmaisen kuntosalin vieressä on yksityinen vuonna 2018 avattu The Park Hietsu -treenikeskus.

Soasepp ei ole kovin innostunut siitä.

– Se on eliitille, kaupungin sali on rahvaalle. Hinta ei ole paha, mutta maksan jo Elixian jäsenyyttä. Lisäksi se on usein törkyisen täynnä, kun olen kävellyt ohi.

Soasepp myöntää, että maksullisella salilla treenaaminen olisi monipuolisempaa.

– The Park näyttää kyllä hyvältä. Siellä voi tehdä vapailla painoilla ja keskittyä esimerkiksi tukilihaksia kehittävään crossfit-treeniin.

Teijo Korva sanoo, että kaupungin asentamat laitteet kestävät kovassakin käytössä jopa 20 vuotta.

– Laitteita on korjattu, mutta yhtään ei ole jouduttu uusimaan kokonaan.

Laskentavasta riippuen Helsingissä on reilusti yli 150 ulkokuntosalia. Tässä jutussa mainittuja ”raskaan sarjan laitteita” on ainakin 20 eri paikassa.

Hietarannan ja Pirkkolan lisäksi parhaiten varustetut ulkokuntosalit löytyvät Paloheinästä.

Uusia rakennetaan vuosittain kolme tai neljä. Laitteiden määrä kasvaa vuosittain jopa sadalla.

– Seuraavat ovat tulossa lähiaikoina Kumpulan maauimalaan ja Arabianrannan alueelle, Korva kertoo david-laitteiden asennuksesta.

Ikäihmiset ovat toivoneet kevyempiä laitteita.

– Uusia senioripainotteisia vehkeitä tullaan testaamaan Talin perhepolulla ja Pirkkolan liikuntapuistossa tämän kesän aikana ja toivottavasti näistä saadaan ratkaisu ongelmaan, Korva kertoo.