Helsingistä muutetaan muualle Suomeen jo enemmän kuin Nurmijärvi-ilmiössä – Samaan aikaan asuntoja valmistuu kaupunkiin kiivaasti: "Kyllä ne näyttävät varsin hyvin täyttyvän"

Etenkin työikäisiä muuttaa Helsingistä nyt kehyskuntiin ja maakuntiin. Arkisto/Johanna Erjonsalo
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Helsingistä muutettiin tämän vuoden alkupuolella kiivaammin muualle Suomeen kuin niin sanotun Nurmijärvi-ilmiön kultavuosina 2000-luvun alussa.

Helsinki menetti kotimaan muuttotappiossa tammi–maaliskuussa 2 000 asukasta, mikä on vuosineljännesten suurin luku vähintään 30 vuoteen.

Tekikö Nurmijärvi-ilmiö paluun? – Kasvavaa muuttoliikettä kehyskuntiin on jo havaittavissa, sanoo tutkija

– Tämän suuruusluokan muuttotappiota on kuitenkin tapahtunut vasta puolen vuoden ajan, joten on kovin aikaista puhua Nurmijärvi-ilmiön paluusta, toppuuttelee väestöasiantuntija Pekka Vuori kaupunginkansliasta.

– Viime vuoden tilastoista nähdään, että lähtömuutto on kasvanut paitsi Helsingin seudun kehyskuntiin, myös muihin maakuntiin. Ilmeistä on, että etätyön lisääntyminen on kasvattanut myös lähtömuuton määrää, mutta Helsingin ja pääkaupunkiseudun palveluvaltaiset toimialat ovat kyllä kärsineet suhteellisesti enemmän korona-aikana, joten heikko työllisyyskehitys on varmasti myös muuttotappion aiheuttajana, Vuori tulkitsee.

Yksi syy on myös etäopiskelu, vaikka Helsinki on korona-aikana Vuoren mukaan myös saanut tulijoita nuorista ikäluokista esimerkiksi Espoosta.

Sellaista pelkoa ei Vuoren mukaan ole, että uusia asuntoja jäisi Helsingissä tyhjilleen, vaikka niitä vauhdilla valmistuukin.

– Väljemmän asumisen tarve on tunnistettu, ja myös Helsingissä suurempien asuntojen kauppa käy kiivaana. Viime vuonna valmistuneissa asunnoissa näyttää jo asuvan 12 000 asukasta, joten kyllä ne näyttävät varsin hyvin täyttyvän.

Pääkaupunkiseudulla valmistui viime vuonna ennätysmäärä asuntoja – Uudet asunnot pienenivät roimasti vain muutamassa vuodessa

Vielä vuonna 2019 Helsingin väestö kasvoi 5 700 henkilöllä, viime vuonna enää noin 3 000:lla. Muuttovoittoa tuli lähinnä ulkomaanmuutoista.

Onko ennakoitavissa, että tänä vuonna väestönkasvu jää viime vuottakin pienemmäksi?

– Teemme juuri ennustetta lähivuosille, ja koska alkuvuonna väestö väheni, koko vuoden kasvu on nyt siitä kiinni, alkaako kesän jälkeen esimerkiksi opiskelijoiden ja muiden nuorten aikuisten paluu kaupunkiin, eli saadaanko korona nyt nitistettyä, Vuori toteaa.

Vuokra-asuntopula haihtui Helsingissä – Hekallakin nyt vähemmän hakemuksia kuin vuosi sitten: "Kyse ei ole vain koronavuoden muutoksesta"

Helsinki kasvattaa tavoitteensa 8 000 uuteen asuntoon vuodessa – näille kolmelle alueelle aiotaan rakentaa kolmannes lisää

Pk-seudun asuntokaupassa pelätään nyt 0-asunnon loukkua – Kiinteistönvälittäjä: "Suomalaiselle on aina stressi kun..."

Helsinkiläispoliitikko varoitti 2 vuotta sitten: Espoo rakentaa kaupunkia, joka ei kiinnosta hyvätuloisia veronmaksajia – Nyt Hesarissa kummastellaan, miksi espoolaiset muuttavat vauhdilla naapurikuntiin

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut