Kalasatamaan valmistui päät kääntävä luksustalo: "Mielenkiintoista nähdä, millaisia asukkaita sinne muuttaa" – arkkitehti kritisoi alueen rakentamista

Asuminen: Verkkosaaren uusi maamerkki sopii edustusasunnoksi. Arkkitehti Jyrki Tasa kritisoi alueen levotonta rakentamista. Hän on suunnitellut Helsinkiin lukuisia persoonallisia asuintaloja.

Asukkaat muuttivat YIT:n rakentamaan Helsingin Harjukseen keskiviikkona. Niin sanottu Harjuskortteli muodostuu kolmesta taloyhtiöstä. Jyrki Tasa
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Kalasataman Verkkosaari on saanut uuden katseenvangitsijan, kun Harjuskortteliin valmistui tällä viikolla 13-kerroksinen talo. Jo rakentamisen aikana se on herättänyt huomiota veistoksellisella muotoilullaan.

– Mielenkiintoista nähdä, millaisia asukkaita sinne tulee. Talon yksityiskohdista syntyy tiettyä statusta, sanoo pääarkkitehti Jyrki Tasa.

Terävästi jyrkkenevässä talossa on lukuisia kattoterasseja.

Arkkitehti uskoo, että isommat huoneistot sopivat edustusasunnoiksi.

– Rakennuksessa on runsaasti isoja parvekkeita, jotta näköaloista saadaan irti mahdollisimman paljon.

Suurimmassa asunnossa on neliöitä 192 ja kerroksia kaksi. Toisaalta talossa on myös yksiöitä.

Siihen pääsee uimaan samalla tavalla kuin Eiranrannassa.

– Nyt on ollut trendi, että isompia asuntoja kysytään entistä enemmän.

Terassit eivät ole vain kalleimpien asuntojen yksinoikeus. 12. kerroksessa on kolmen taloyhtiön yhteiset sauna- ja terassitilat.

Verkkosaari herättää arkkitehdissä myös kritiikkiä.

– Alueella on kovin monenlaista rakentamista ja arkkitehtuuria. Se tekee alueesta hieman levottoman. Toki Verkkosaaren alue on vielä kesken. Esimerkiksi istutukset puuttuvat.

Itäväylän suunnalta katsottaessa Harjuksen kärki on tuonut monelle mieleen New Yorkin Flatiron Buildingin. Arkkitehti Jyrki Tasa sanoo, ettei se ole ollut rakennuksen esikuva. Jyrki Tasa

Teimme Harjuskorttelin kärjen mahdollisimman korkeaksi ja näyttäväksi isojen talojen keskelle.

Tasa haluaa, että Harjus erottuu tornien hallitsemasta Kalasatamasta.

– Teimme kärjen mahdollisimman korkeaksi ja näyttäväksi isojen talojen keskelle.

Vieressä on luonnonkivestä tehty satama-allas.

– Siihen pääsee uimaan samalla tavalla kuin Eiranrannassa.

Onni potkaisi Saritan, 37, perhettä upouudella asuinalueella Helsingissä – "Jonossa 20 ihmistä, se on suututtanut"

Monessa Jyrki Tasan suunnittelemassa rakennuksessa on vapaita muotoja, jotka poikkeavat perinteisistä kulmikkaista taloista.

Hyvä esimerkki on Katajanokan Mastokadun kaarevat talot.

– Sen jälkeen kaarevien muotojen käyttö on vähentynyt. Tyylini on ollut rationaalisempaa. Rakentajat ovat tavoitelleet taloudellisuutta.

Tasa sanoo, että talot ovat parhaimmillaan abstrakteja veistoksia.

– Vapaat muodot eivät ole niin hankalia toteuttaa kuin usein uskotaan.

Huomiota herättävää arkkitehtuuria Tasa on suunnitellut myös muun muassa Lauttasaaren Vattuniemeen, jossa asuintalot kurottavat osin meren ylle.

Vallilan Konepajalla Aleksis Kiven kadun varrella on käytetty taas runsaasti kirkkaita värejä.

Perinteisempää suunnittelua edustaa Saton uusi vuokratalo Katajanokalla. Tasa sanoo, että hän halusi vaativaan ympäristöön puretun rakennuksen tilalle samaa 1970- ja 80-lukujen henkeä, mikä hallitsee koko aluetta.

Viime syksynä valmistui asuinkerrostalo vanhan poliisitalon ja entisen Valmetin pääkonttorin tilalle Ullanlinnassa.

– Siinä on erityisesti pihatilojen järjestely epätavanomaista, Tasa kertoo.

Jyrki Tasan suunnittelema rakennus valmistui Ullanlinnan Punanotkonkadulle viime syksynä. Jyrki Tasa

Marko, 30, löysi tuottoisan 117-neliön asunnon ja osti perään toisenkin: "Tämä on aliarvostettu kaupunginosa" – erikoinen talo herättää ohikulkijoiden huomion

Odotettu pyöräväylä avataan lauantaina Helsinkiin – "Vihdoinkin!

Helsingissä sijaitsi saari, jonka näkötorni oli suosittu retkikohde ja jonka puuhuviloissa asuttiin – "Luontoparatiiseja joissa virkistäydyttiin"

Hermanninrantaan 5000 uutta asukasta

Kalasataman tornitalot määriteltiin valkoisiksi yhdestä selvästä syystä – tässä on totuus, kaavoittaja: "Ei tässä mitään itseruoskintaa pidä harrastaa"

Verkkosaari

Yli 5000 asukasta

Verkkosaaren reilun 2000 asukkaan eteläosaan tulee yhteensä 29 rakennusta, joista yli puolet on jo valmiina. Kaupunki arvioi viimeisten valmistuvan vuoden 2022 loppuun mennessä.

Isompaan Verkkosaaren pohjoisosaan tulee koti 3500 ihmiselle. Alueella on käynnissä infratyöt, jotka valmistuvat viimeistään ensi vuoden syksyllä. Asuntojen rakentaminen alkaa vuoden 2022 aikana, jolloin tehdään muun muassa kelluvia asuntoja meren päälle.

Verkkosaaressa ei ole puistoa.

Alueelle istutetaan lähivuosina jonkin verran pensaita ja puita.

Verkkosaari on entistä merenpohjaa, jonka täyttäminen alkoi 1840-luvulla. Alue toimi ensin karjan laitumena ja höyrysahana. Pienalukset pitivät siellä omaa kotisatamaansa vielä muutama vuosikymmen sitten.

Kelluvat talot kestävät myrskyä – uutta kaupunkirantaa syntyy Helsinkiin 5 kilometriä: "Ainutlaatuista"

Rakenteilla olevasta tornitalosta putosi aamulla vanerilevy suojatielle – kummankin työmaan ulkotyöt keskeytetty, kertoo SRV

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut