Merikotkapari otti ritolat Vanhankaupunginlahdelta – Innokkaiden hiihtäjien pelättiin talvella häiritsevän pariskunnan rauhaa ja pesä on nyt tyhjä

Merikotkien pesintä Vanhankaupunginlahdella herätti ihastusta, sillä laji harvoin pesii näin kaupunkimaisissa olosuhteissa. Merikotkapari sai viime vuonna kolme poikasta. Nyt niitä ei pesällään kuitenkaan enää näy. Arkistokuva/Jussi Vehkasalo
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Lopin saaressa ei ole tänä vuonna merikotkien pesää. Viime vuonna Viikissä saatiin seurata Nadiksi ja Amaliaksi nimettyjen merikotkien pesintää. Nyt kotkat ovat sanoneet paikalle heipat.

Helsingin Uutiset kertoi helmikuussa, että meren ollessa jäätyneenä innokkaat ulkoilijat kävelivät ja hiihtivät merikotkien pesäpaikan tuntumassa Vanhankaupunginlahdella.

Helsingin kaupungin ympäristösuunnittelija Kalle Meller varoitti tuolloin, että merikotkat saattavat jopa luopua pesinnästä, mikäli kokevat olonsa häirityiksi.

Vaikka varmaa syytä lähdölle ei voikaan tietää, Meller vahvistaa nyt HU:lle, että Vanhankaupunginlahdella ei tänä keväänä pesi merikotkia.

– Saman parin toissakesänä käyttämällä, Helsingin saaristossa sijaitsevalla pesällä on havaittu merikotkia pesimäpuuhissa, joten arvaus on, että pari olisi siirtynyt takaisin sinne. Varmaa tietoa siitä ei kuitenkaan ole, koska kyseisen pariskunnan kumpaakaan lintua ei ole rengastettu ja siten ne eivät ole yksilöllisesti tunnistettavissa, selvittää Meller.

– Kuitenkin jos Helsingin merialueella pesivän parin havaitaan kevään ja kesän mittaan olevan renkaattomia, voidaan sitten varsin suurella varmuudella päätellä pariskunnan palanneen toissavuotiselle pesälleen. Ensi kesänä pariskunta voikin sitten mahdollisesti palata takaisin Vanhankaupunginlahdelle.

– Leudompi talvi saattaisi edesauttaa paluuta, mutta toisaalta sään vaikutuksesta tänä vuonna ilmeisesti tapahtuneeseen pesän vaihtoon ei voida sanoa mitään varmaa, koska merikotkat vaihtavat pesimäpaikkaa aina silloin tällöin ilmankin mitään ihmisille ilmeistä syytä, Meller kertoo.

Vanhankaupunginlahdelle tuotiin huhtikuussa kellumaan tekosaaria. Mellerin mukaan tavoitteena on saada niihin pesimään uhanalaisia ja Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueelta joko hävinneitä tai vähentyneitä lajeja.

– Tällaisia ovat esimerkiksi naurulokki ja naurulokkikolonioiden suojissa viihtyvät punasotka ja tukkasotka. Saarten pesälaatikot on suunniteltu erityisesti punasotkalle, ja muualla Suomessa lajin on todettu pesivän samanlaisissa laatikoissa. Punasotka on vähentynyt nopeasti ja sen takia se on nykyään luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi Suomessa.

– Toki kaikki lajit ovat oikein tervetulleita pesimään tekosaarille, Meller jatkaa.

– Omien havaintojeni mukaan pesimäaikeita saarilla on tähän mennessä osoittanut sinisorsa, jonka naaraan näin käyvän laatikon sisällä tutkiskelemassa, tai ehkäpä jopa munimassa. Tukka- ja punasotka aloittavat pesintänsä selvästi myöhemmin, joten saarten toimivuudesta näille lajeille ei vielä pysty sanomaan mitään.

Lue myös: Merikotkat Amalia ja Nadi saivat harvinaiset kolmoset – ovat osoittautuneet naapureilleen erittäin vaarallisiksi

Avonaisia tekosaaria on myös ihmetelty siitä syystä, että jos kuningaslaji merikotka pesisi lahdella, eikö saari tarjoaisi kotkille "buffet"-tyylisen ateriointipaikan?

–  Merikotkille saaret voisivat tosiaan periaatteessa tarjota helppoa ruokaa, mutta toisaalta pariskunta ei viime kesänä hyödyntänyt kuin pienen osan vielä lähempänä olleiden pesien antimista, eli samassa saaressa olevista harmaahaikaroiden ja merimetsojen pesistä.

– Enimmäkseen merikotkat söivät kalaa. Niinpä arvioimme, ettei tällaista ruokapöytävaikutusta syntyisi.

Lisäksi Mellerin mukaan pesimälaatikot suojaavat vesilintuja varsin hyvin merikotkien saalistuksella, mikä on havaittu, kun haahkoille on merellisemmissä paikoissa laitettu pesimäsuojia.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut